Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

9th of May - Victory Day. The end of WWII


Η σημαία στο Βερολίνο, το τέλος του πολέμου





lyudmila pavlichenko

Vasily Zaytsev


25 millions dead, the Russian Holocaust




2 σχόλια:

giorgis είπε...

9 Μάη 1945
Τότε που ξεψυχούσε ο ναζισμός

Μετά την παταγώδη κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 με αρχές της δεκαετίας του ‘90, οι αστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια συντονισμένη προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, με σκοπό να ενταφιάσουν τον κομμουνισμό.

Αναθεωρητές ιστορικοί επιστρατεύθηκαν για να σβήσουν από τη μνήμη μας ακόμα και σημαδιακά γεγονότα, που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των λαών.
Ετσι, η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε «πραξικόπημα του δαίμονα Λένιν και των Μπολσεβίκων». Ο κομμουνισμός ταυτίζεται με το ναζισμό σαν εκφάνσεις του «ολοκληρωτισμού» (ήτοι της άρνησης της αστικής δημοκρατίας).

Και η 9η Μάη, από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως γιορταζόταν επί δεκαετίες, έγινε «Ημέρα της Ευρώπης».

Οργανώνουν και φέτος εκδηλώσεις, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και υπολογιστές με τζάμπα πρόσβαση στο Ιντερνετ θα στήσουν, μπας και καταφέρουν να τραβήξουν τη νεολαία.

Ο,τι και να κάνουν, όμως, η 9η Μάη θα παραμείνει Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η πρώτη μέρα μετά την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, η πρώτη μέρα ειρήνης μετά από έναν ολέθριο πόλεμο, η πρώτη μέρα χωρίς το ναζιφασιστικό τέρας κυρίαρχο.

Στις 7 Μάη υπογράφηκε στη Ρέιμς το προκαταρκτικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 8 Μάη η ανώτατη γερμανική διοίκηση υπέγραφε τη συνθηκολόγησή της μπροστά στον στρατάρχη της ΕΣΣΔ Γκεόργκι Ζούκοφ. Στις 9 Μάη, ο στρατάρχης Ιωσήφ Στάλιν ανήγγειλε τα χαρμόσυνα νέα στο λαό της Σοβιετικής Ενωσης: «…Από δω και μπρος πάνω στην Ευρώπη θα κυματίζει η μεγάλη σημαία της ελευθερίας των λαών και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.

Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωσε δημόσια, πως μέσα στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται και ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης… Στην πραγματικότητα έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολόγησαν. Η Σοβιετική Ενωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία.

Σύντροφοι! Ο μεγάλος πόλεμος για την πατρίδα τελείωσε με την πλέρια νίκη μας. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη τελείωσε. Αρχισε η περίοδος της ειρηνικής εξέλιξης. Σας συγχαίρω για τη νίκη σας, αγαπητοί μου πατριώτες και πατριώτισσες! Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας, που υπεράσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και κατάκτησε τη νίκη πάνω στον εχθρό! Δόξα στο μεγάλο μας λαό, το λαό-νικητή! Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες ενάντια στον εχθρό και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!».

Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αγγλία είχε 375.000 νεκρούς, οι ΗΠΑ 400.000, η ΕΣΣΔ πάνω από 20.000.000.
Πάνω από 10.000.000 ήταν οι ανάπηροι και οι τραυματίες. Το κόστος του πολέμου έφτασε για την ΕΣΣΔ το αστρονομικό ποσό των 485 δισ. δολαρίων, κόστος μεγαλύτερο απ’ αυτό της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών αυτή τη μέρα. Γιατί σβήνοντας τη μέρα θέλουν να σβήσουν το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος του πολέμου για τη συντριβή του ναζιφασισμού το σήκωσε το πρώτο στην Ιστορία εργατικό κράτος. Οτι οι κομμουνιστές σε όλη την Ευρώπη ήταν αυτοί που δημιούργησαν τα παρτιζάνικα κινήματα, αυτοί που παρατάχθηκαν στην πρώτη γραμμή και έδωσαν το αίμα τους, από το Στάλινγκραντ μέχρι την Αθήνα, από το Παρίσι μέχρι τα Τίρανα.


Αρθρο από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

WILDROSE είπε...

Η μνημη ειναι βασικη προυποθεση για το μελλον να μην επαναληφθουν λαθη που κοστισαν εκατομμυρια ζωες ανθρωπων.
Ανθρωπων καθε ηλικιας κυριως ομως νεων που δεν προλαβαν να ζησουν.
Η αξια της ειρηνης γινεται κατανοητη μονον οταν τη χασει κανεις
Η προσπαθεια ομως που γινεται να ξεχαστουν ολα αυτα μονον αθωα δεν ειναι