Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη για τον Σύριζα


Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη για τον Σύριζα

12:28 μ.μ. by giorgis ·
Ετικέτες 
Ο δρόμος της διάσπασης φαίνετε ότι είναι χωρίς επιστροφή για τον Σύριζα. Ηταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη αφού αυτό το κομματικό μόρφωμα στηρίχτηκε σε τυχάρπαστες συνεργασίες απλώς και μόνο για να επιτύχει την κοινοβουλευτική του επιβίωση.  Και αυτό το ομολογούν οι ίδιοι. Γράφει ας πούμε η «Αυγή» σήμερα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτόν τον κομματικό σχηματισμό: « Η σημερινή κομματική παθολογία του ΣΥΝ έχει να κάνει με την αναγωγή των τάσεων σε κόμματα μέσα στο κόμμα. Με σκληρούς μηχανισμούς των οποίων η συμπεριφορά είναι συχνά κατάφωρη, αντικομματική. Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια, σε μια σειρά κομματικών στελεχών με επιρροή, η "τασική συνείδηση" κυριαρχεί επί της κομματικής. Έτσι ώστε η άλλη άποψη, όχι σπάνια, ενοχοποιείται, σχεδόν ποινικοποιείται. Και οδηγεί σε αποκλεισμούς, ακόμη και σε κυνήγι μαγισσών...».
Ποιο καυστικός ο χθεσινός «Δρόμος της Αριστεράς» που πρόσκειται στον Α. Αλαβάνο σε ένα σχόλιο του που το τιτλοφορεί «Αντισυγκεντρώσεις…» (που παραπέμπει το τίτλος του!!!) γράφει: «Στις 27 Μαϊου ο ΣΥΝ (τμήμα πολιτισμού και τμήμα παιδείας) αποφάσισε να διοργανώσει συνάντηση στην ταράτσα του ξενοδοχείου Στάνλεϋ, και προσκαλεί τις "φίλες και τους φίλους της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της παιδείας και του πολιτισμού" να είναι εκεί. Εντελώς τυχαία η σύναξη συνέπεσε (ίδια μέρα και ώρα) με την εκδήλωση στο Σπόρτινγκ. Προσοχή, θα παρθούν και παρουσίες … Τι μας λείπει; Τι μας λείπει; Λίγη τσίπα! Αλήθεια, δεν φοβούνται μήπως έχουν αντίθετα αποτελέσματα με αυτά τα τεχνάσματα…» Οι αστικές φυλλάδες και με αφορμή την συγκέντρωση που θα κάνει ο Αλαβάνος και οι συνιστώσες που πρόσκεινται στις απόψεις του στο Σπόρτιγκ, γίνονται πιο συγκεκριμένες.Γράφει το σημερινό «Βήμα»: " «“Ψήνεται” νέο κόμμα από τον Αλαβάνο» λένε εδώ και καιρό οι παροικούντες την Κουμουνδούρου. Και αναρωτιούνται: «Θα το ξεφουρνίσει στις 27 Μαΐου στο Σπόρτινγκ;». Η σύγκρουση Αλ. Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνου έκανε «restart» με αφορμή τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις ΣΥΡΙΖΑ και μετώπου. Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Δ. Βίτσας, μάλιστα, υπογράμμισε την αντίφαση να υπάρχουν συμμαχίες, όπως το Μέτωπο, εντός της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες λειτουργούν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με ξεχωριστά μπλοκ σε πορείες και ξεχωριστές εκδηλώσεις. Πάντως, ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκέντρωση του Μετώπου της ερχόμενης Πέμπτης θα καταγραφούν παρουσίες μεσαίων στελεχών του ΠαΣοΚ από τον συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των συνιστωσών που στηρίζουν το Μέτωπο, όπως και κάποιοι από τον χώρο της διανόησης. Τα σενάρια για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φουντώσει πλέον, ιδιαίτερα ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα της «Αυγής», στο οποίο για πρώτη φορά καταγγέλθηκε ανοιχτά για σχέδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος". Αν στα παραπάνω προσθέσετε και το κείμενο που φιλοξένησε το φιλικό μπλογκ Με άποψη και έχει τίτλο «ΣΥΝ: στα πρόθυρα διάλυσης» θα έχετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το που βαδίζει το κόμμα του Α. Τσίπρα. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_2260.html
---------------------------------------

ΣΥΝ: στα πρόθυρα διάλυσης

Λέτε να τα καταφέρει ο Τσίπρας να διαλύσει το Συνασπισμό; Ακόμη και αυτό δεν μπορεί να αιτοκλειστεί, αν και οι μπαρουτοκοπτνισμένοι στο φραξιονισμό ηγέτες των διάφορων «τάσεων» έχουν δείξει και άλλες φορές στο παρελθόν, ότι φτάνουν οτο παραπέντε της διάλυσης και τότε τα βρίσκουν. Απλά, τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς ο φραξιονισμός γίνεται ανάμεσα σε τουλάχιστον πέντε βασικά κέντρα: ο Τσίπρας έχει την «παιδική χαρά», μια σειρά στελέχη του «αριστερού ρεύματος» και μερικούς «ανανεωτικούς». Το υπόλοιπο «αριστερό ρεύμα» συσπειρώνεται κατά βάση γύρω από τον Λαφαζάνη, όμως ένα κομμάτι του «παίζει» και με τον Αλαβάνο, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν συμμετέχει στα του ΣΥΝ, αλλά φυσικά δεν τον πιστεύει κανένας. Οι «ανανεωτικοί» έχουν την πιο συμπαγή τάση, ενώ ρόλο παίζουν πια και οι μικρότερες τάσεις, όπως η Αριστερή Ανασύνθεση που κατάφερε να βγάλει τον Κουβέλη εκτός συνεδρίου, προκαλώντας ρίγη αγανάκτησης όχι μόνο στον Τσίπρα και την «ανανεωτική πτέρυγα», αλλά και στο σύνολο των αστικών ΜΜΕ, που δε μπορούν να χωνέψουν ότι ένα από τα πιο αγαπημένα τους παιδιά ξωπετάχτηκε από μια περιφερειακή οργάνωση (Καλλιθέα). Η «Αριστερή Ανασύνθεση» πάντως απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Κουβέλη «ομοτράπεζο του Μελισσανίδη και του Λαυρεντιάδη» και «συνειδητό υπονομευτή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από το Φλεβάρη του 2008 και μετά». Πώς στο διάολο θα καταφέρουν να βρουν modus vivendi όλοι αυτοί είναι ένα ερώτημα. Γι' αυτό λέμε πως δεν αποκλείεται πια ακόμα και η διάλυση. Αν όχι η τυπική, τουλάχιστον η ουσιαστική. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραφε η «Αυγή» την περασμένη Κυριακή για το «Μέτωπο» που έχει συγκροτήσει ο Αλαβάνος: «Πολλοί πλέον θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η αποσκίρτηση απ' τον ΣΥΡίΖΑ, ενώ μόνο ασχολίαστο δεν πρέπει να μείνει το γεγονός ότι στέλεχος του Μετώπου ρωτούσε στη Βουλή για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και πώς κατατίθεται η κομματική επιχορήγηση στην περίπτωση που υπάρξει διάσπαση του σχήματος».

Στο άρθρο αυτό απάντησε με ανακοίνωση της η ΚΟΕ, που μίλησε για «συντονισμένη προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, της Αυγής, συγκεκριμένης τάσης του ΣΥΝ και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων από τα εκδοτικά συγκροτήματα να ωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση». Εχουν όλ' αυτά καμιά σχέση με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, με την ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες ενάντια στην επιτροπεία της ιμπεριαλιστικής τρόικας, με την ανάγκη ανάπτυξης της ταξικής συνείδησης ώστε να υπάρξουν ενέργειες που θα τείνουν να μετατρέψουν την κρίση του καπιταλισμού σε επαναστατική κρίση; Τέτοιοι προβληματισμοί μένουν εντελώς έξω από την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡ1ΖΑ. Σίγουρα η κρίση επιδρά και επηρεάζει τις απόψεις των διάφορων τάσεων, πολώνοντας περισσότερο τις σχέσεις τους, όμως κίνηση σε επαναστατική κατεύθυνση δεν υπάρχει.
Πηγή: Εφημερίδα "Κόντρα"
------------------------------
παλαιότερο αρθρο >>> ..http://garizo.blogspot.com/2010/05/blog-post_3452.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: