Σελίδες

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Για να ξέρουμε κατα που να φασκελώνουμε...

Oι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει εργασθεί ως οικονομολόγος - μελετητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.
Υπήρξε μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, είχε αντιδικτατορική δράση, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ διεκδίκησε και την θέση του γενικού Γραμματέα του κόμματος το 1991, χάνοντας για τέσσερις ψήφους από την Αλέκα Παπαρήγα. Συνέχισε την πολιτική του δράση στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ενώ διατέλεσε και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 - Απρίλιος 1990). Διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Βουλής. Στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (Ιανουάριο - Αύγουστος 2015) διατέλεσε Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως.
Βουλευτής εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην εκλογική περιφέρεια Χανίων με τον Ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, και έχει επανεκλεγεί ως Βουλευτής Β’ Αθήνας με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στις εκλογές 1996 και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2004, 2007, 6ης Μαΐου 2012, 2014. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας.
Ιστοxώρος: www.dragasakis.gr Email: ydragasakis@parliament.gr
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ / ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και απέκτησε DEA στην Αστική Γεωγραφία στο Παρίσι. Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Είναι συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ επί σειρά ετών. Πρωτοστάτησε στο κίνημα των Βοηθών Επιμελητών για την αναγέννηση των ελληνικών ΑΕΙ και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα κινήματα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά ως Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, επανεκλέγηκε ως βουλευτής της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Διετέλεσε στην συγκυβέρνηση Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ( Ιανουάριος – Αύγουστος 2015) Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ιστοχώρος: www.theanofotiou.gr
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ/ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1950. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου.
Έχει διατελέσει μέλος σε διάφορα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα ερευνητικά Ινστιτούτα, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς, ενώ διετέλεσε και στενός συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών του Γιώργου Παπανδρέου. Στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2015) διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών
Ιστοχώρος: www.nikoskotzias.com