Σελίδες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

οι Αδύναμοι κρίκοι άρχισαν να σπάνε..


«Αδύναμοι κρίκοι» στην κρίση απειλούν και άλλες οικονομίεςΟι επενδυτές εγκαταλείπουν τη μία αγορά μετά την άλλη, τροφοδοτώντας μία δραματική παγκόσμια επιβράδυνση, με την πτώση των μετοχών και νομισμάτων να πυροδοτεί ευρύτερη κρίση σε περιοχές όπως η Ισλανδία, με προεκτάσεις και σε άλλα μέρη, από Λονδίνο έως Αμστερνταμ.
Καθώς το ξένο κεφάλαιο εκρέει από τις μικρότερες οικονομίες, δημιουργούνται ανησυχίες ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι «αδύναμοι κρίκοι» στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Και παρά τα δυναμικά μέτρα, στα οποία προέβησαν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αυτές οι «κόκκινες ζώνες» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Για παράδειγμα, οι υπερχρεωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται τα μέγιστα από την εξωτερική χρηματοδότηση, απειλούν και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αλλες χώρες πάλι ενδεχομένως να υποχρεωθούν να ζητήσουν ξένη βοήθεια, όπως το Πακιστάν, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την εξασθενημένη ζήτηση για εξαγωγές και την πτώση των τιμών εμπορευμάτων.
Αναφέρονται παρακάτω μερικές από αυτές τις «κόκκινες ζώνες».
Ευρώπη Ουγγαρία: Φυγή από τον κίνδυνοΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -5,5% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 24% στο τελευταίο τρίμηνο (έναντι του αμερικανικού δολαρίου)Εάν το φιορίνι υποχωρήσει περαιτέρω, πολλά νοικοκυριά της μεσαίας τάξης που έχουν λάβει υποθήκες σε ξένο νόμισμα τα τελευταία χρόνια θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Μία αύξηση όμως των επισφαλών δανείων πυροδοτεί φόβους για την πιστωτική ποιότητα σε ολόκληρη την Α. Ευρώπη.
Βουλγαρία: ΥπερθέρμανσηΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών:-18% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 23% στο τελευταίο τρίμηνοΤα προβλήματα της Βουλγαρίας μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στη γειτονική Ρουμανία, όπου το οικονομικό σενάριο είναι παρόμοιο.
Ισλανδία: Στο χείλος κατάρρευσηςΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -18,2% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 23% στο τελευταίο τρίμηνο Οι επιπτώσεις της εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης: εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές σε Βρετανία και Ολλανδία είχαν καταθέσεις σε ισλανδικές τράπεζες.
Εσθονία: Το πάρτι τελείωσεΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -10,8% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 15% στο τελευταίο τρίμηνο Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μεγάλα χρέη σε ξένα νομίσματα και οι ριπές από την Ισλανδία συνιστούν κίνδυνο και για τρεις χώρες της Βαλτικής.
Μέση Ανατολή & ΑφρικήΚουβέιτ: Πετρελαϊκή κρίσηΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 45,3% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 1% στο τελευταίο τρίμηνο Οι ανησυχίες για την παγκόσμια επιβράδυνση έπληξε τις τιμές πετρελαίου, σκιάζοντας την πυροδοτούμενη από το πετρέλαιο οικονομική άνθηση της περιοχής.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κρίση ρευστότηταςΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 22,6% του ΑΕΠΝόμισμα: αμετάβλητο στο τελευταίο τρίμηνο Η πιστωτική κρίση έχει επιδεινώσει την ήδη περιορισμένη πιστωτική αγορά.
Νιγηρία: ΑστάθειαΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 6,2% του ΑΕΠΝόμισμα: αμετάβλητο στο τελευταίο τρίμηνοΝότια Αφρική: Ανάγκη από κεφάλαιοΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών:-8% του ΑΕΠΝόμισμα: απώλειες 18,1% στο τελευταίο τρίμηνο
Λατινική ΑμερικήΜεξικό: συναλλαγματικές πιέσειςΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -1,4% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: απώλειες 21% στο τελευταίο τρίμηνο Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δέχεται πιέσεις, λόγω της διολίσθησης του εθνικού νομίσματος και των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών. Το «κύμα» πανικού στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα στις μεγαλύτερες απώλειες του πέσο από τη νομισματική κρίση του 1994. Το θετικό της υπόθεσης όμως είναι το χαμηλό κρατικό χρέος και υψηλά επίπεδα αποθεμάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη γενίκευση της κρίσης.
Αργεντινή: «έρμαιο» του δανεισμούΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 0,8% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: Απώλειες 6% στο τελευταίο τρίμηνοΗ Αργεντινή ανακοίνωσε το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών σε κρατικό χρέος και ορισμένοι επενδυτές φοβούνται μια επανάληψη, εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Με ανάγκες χρηματοδότησης για το 2009 γύρω στα δώδεκα δισ. δολάρια, οι επενδυτές διερωτώνται κατά πόσον μπορεί να προσελκύσει αυτά τα κεφάλαια.
Βενεζουέλα: πολιτικές πιέσειςΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 0,85 επί του ΑΕΠΙσοτιμία: Απώλειες 6% στο τελευταίο τρίμηνοΟ πρόεδρος, Χιούγκο Τσάβες, στις αρχές χαιρόταν για την κρίση στη Wall Street, χωρίς όμως να υπολογίζει τους «πονοκεφάλους» για τον ίδιο. Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών θα αναγκάσει τον κ. Τσάβες να προβεί σε δύσκολες επιλογές: για να διατηρήσει αυξημένες τις δαπάνες εν όψει εκλογών, θα πρέπει να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα κατά 18% έναντι του δολαρίου, εκτιμούν οικονομολόγοι της Morgan Stanley Και αυτή η κίνηση αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στον πληθωρισμό.
Ασία και ΕιρηνικόςΙνδονησία: κατάρρευση μετοχών Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: 0,1% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: Απώλειες 7% στο τελευταίο τρίμηνοΗ Ινδονησία ανέστειλε, την Τετάρτη, τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, έπειτα από απώλειες 21% μέσα σε τρεις ημέρες. Ορισμένες μετοχές εταιρειών εξόρυξης άνθρακα είχαν ενισχυθεί πάνω από 300% πέρυσι. Και τις τελευταίες εβδομάδες κατέρρευσαν, εν μέρει λόγω της αποχώρησης των ξένων επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.
Νότια Κορέα: εξασθένηση του γουόνΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -1,3% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: απώλειες 23,6% στο τελευταίο τρίμηνοΜέσα στους δύο τελευταίους μήνες, το γουόν έχασε το 37% της αξίας του έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της ασιατικής κρίσης του 1998 και παρά την κρατική παρέμβαση στις αγορές.
Πακιστάν: «στέρεψαν» τα αποθέματαΙ σοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -8,7% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: απώλειες 11,2% στο τελευταίο τρίμηνο Οι μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων -λόγω ανησυχιών περί ασφάλειας- συνέβαλαν στη δραματική μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, τα οποία κυμαίνονται γύρω στα 8,1 δισ. δολάρια. Ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Καράτσι κυμαίνεται σε χαμηλά δεκαετίας.
Αυστραλία: οι επενδυτές εγκαταλείπουν το δολάριο ΑυστραλίαςΙσοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -4,9% επί του ΑΕΠΙσοτιμία: απώλειες 33% στο τελευταίο τρίμηνοΜαζί με τη Νέα Ζηλανδία -η οποία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση- η Αυστραλία δέχεται πλήγμα από την εξασθένηση των εμπορευμάτων. Και τα προβλήματα συνέβαλαν στη στροφή των επενδυτών μακριά από τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και προς το γιεν. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης και το βλέμμα στρέφεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσον μπορούν να αποφύγουν τις μαζικές διαγραφές.
------------------------------------------------
Η επόμενη κρίση δεν θα είναι πιστωτική αλλά υπερπληθωρισμός , μιας και το χαρτι που τυπωνεται αυτές τις μέρες θα μας πνίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου