Αίτηση για την ακύρωση του Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσαν σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγκεκριμένα, ζητούν να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών.
Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.
Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζουν οι ανωτέρω φορείς.
Μεταξύ άλλων, στην αίτηση υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, που θίγουν δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις. «Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα», υπογραμμίζουν οι φορείς και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:
«Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται.»
Την ενεργοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών/πέμπτων (δηλαδή 180 θετικών ψήφων) στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου που θα επικυρώνει τα νέα μέτρα λιτότητας, είχε ζητήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα επικαλούμενο ότι η συμφωνία με την τρόικα συνιστά μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στον αγώνα για την παρεμπόδιση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θέτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων (δηλαδή τουλάχιστον 180 βουλευτών) για την μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθέναν.
(σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία των 3/5, σε ανύποπτο χρόνο .. αν η υπόθεση πάει σε Συνταγματικό Δικαστήριο και αν κηρυχτεί η ψηφοφορία και συμφωνία ΑΚΥΡΗ, οι Δανειστές μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουν τα χρήματα τους.)
--------------------------------------
The Parliamentary Group of the Greek Communist Party (KKE) raised the issue of Article 28 paragraph 2 of the Greek Constitution that describes that >> "is required a qualified majority of three fifths (ie at least 180 MPs) to ratify for the transfer of sovereign powers and property of the Greek state to third parties" . As per Article 28 , the Greek Constitution requires increased parliamentary majority of three / fifths (ie 180 positive votes) to vote the bill to ratify the new austerity measures. In case this procedure is not followed, and if this case in later stage goes to the Constitutional Court , the money given to Greece as bailout are not secured .. as the agreement maybe declared not valid by the court. and the money never payed back..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου