Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

H κατάσταση στην Λιβύη


Το παρακάτω κείμενο έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, από κάποιον που βρίσκεται στην Λιβύη και δεν υπάρχει τρόπος να διασταυρωθούν τα αναφερόμενα. Είναι όμως ενδεικτικά της κατάστασης 
---------------------------------
[..19 Φεβρουαρίου 2011
Κανείς δε περίμενε τα γεγονότα να εξελίσσονταν τόσο γρήγορα. Οι πορείες που όλοι πίστευαν ότι θα κράταγαν μιά, δύο μέρες, εκτροχιάστηκαν όταν οι ειδικοί φρουροί ανοίξαν πυρ κατά διαδηλωτών και άμαχου πληθυσμού. Αποτέλεσμα να σκοτώθουν ανήλικα παιδιά, εξαγριώνοντας τον κόσμο και οδηγώντας την κατάσταση εκτός ελέγχου. Η Ανατολική Λιβύη, από την Ατζιντάμπια έως τα σύνορα της Αιγύπτου είναι σε κατάσταση χάους, με το στρατό ανύπαρκτο και την αστυνομία να συμμαχεί κατά πολλοίς με τους διαδηλωτές. Οι φυλές τις ανατολής έχουν επαναστατήσει και πολλές πόλεις κύρηξαν ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα στις περιοχές αυτές που να μην έχει καεί. Τα δίκτυα τηλεφώνων και το διαδίκτυο δεν λειτουργούν, ενημέρωση δεν υπάρχει και κανείς δε μπορεί να ξέρει ακριβώς τι γίνεται.


Στη Βεγγάζη μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν Αφρικανοί μισθοφόροι πυροβολόντας στο ψαχνό και ακατάσχετα, με χαραγμένες σφαίρες που σκοτώνουν ακαριαία. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 350, ενώ τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από αποθέματα αίματος και πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό. Κάθε μέρα κηδεύονται καμιά πενηνταριά και ο κόσμος μετά την κηδεία κάνει πορείες προς το κεντρικό διοικητήριο της Κατίμπα (όπου βρίσκεται το οπλοστάσιο), το υπουργείο εσωτερικών και το αεροδρόμιο τα οποία είναι και τα μόνα οχυρά που κρατούν οι μισθοφόροι. Ο κόσμος έχει καταλάβει την υπόλοιπη πόλη, έκαψε το ραδιοφωνικό σταθμό, τις λαϊκές δημαρχείες, μπήκε στα δικαστήρια και κατέβασε τη σημαία. Στη Μπέιντα έγιναν επίσης άγριες μάχες, κρέμασαν δύο αστυνομικούς και πενήντα μισθοφόρους παίρνοντάς τους τα όπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Βεγγάζη στους αντικαθεστωτικούς.

Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη κι όλη η Ανατολική Λιβυή θεωρείται ελεύθερη! Σήμερα το απόγευμα ο κόσμος μπήκε στο οχυρό κόντα στο Πανεπιστήμιο Γκαρ Γιούνες, παίρνόντας τανκς και όπλα. Ο υπουργός εσωτερικών και ο στρατός που υπήρχε συμμάχησαν με τους διαδηλωτές και μαζί κατέλαβαν την Κατίμπα, με τους μισθοφόρους να τρέχουν να σωθούν σαν τα ποντίκια. Το αεροδρόμιο παραμένει αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπό κρατικό έλεγχο. Πτήσεις δεν πραγματοποιούνται και μέσα βρίσκονται 3000 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ούτε στη Βεγγάζη μπορούν να επιστρέψουν ούτε να φύγουν δύναται! Στην υπόλοιπη πόλη η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική! Τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι ιστορικά! Κόσμος άμαχος τα έβαλε με οπλισμένους μισθοφόρους! Πολλοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία τους και δείχνουν να κερδίζουν. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει!
Στην Ατζιντάμπια που βρισκόμαστε, οι εργάτες με την μπουλντόζα διέλυσαν κυριολεκτικά τις ταμπέλες με την εικόνα του αρχηγού. Ενώ σε συνομιλίες έλεγαν ότι χύνεται αίμα για την ελευθερία.. Ας είναι έτσι. 40 χρόνια είναι πολλά. Θα τα πούμε σύντομα σε πολύ καλλίτερες ημέρες μου είπαν!
Στην Τρίπολη που κρατούσε στάση αναμονής, η μεγαλύτερη φυλή της Λιβυής λένε ότι έχει ταχθεί υπέρ της επανάστασης και η πόλη είναι σε αναβρασμό. Οι πρεσβείες ξένων χωρών προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον κόσμο όσο το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό και πριν η κατάσταση ξεφύγει και εκεί.
Φήμες λένε ότι ο Κανταϊφη έχει φύγει για Βενεζουέλα ή Βραζιλία! H αυριανή μέρα προβλέπεται κρίσιμη.  Πέφτουν τα καθεστώτα;



22 Φεβρουαρίου 2011
Η κατάσταση δείχνει να κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Παρά τις φήμες για την αποχώρηση του Καντάφι, ο γίος του Σέιφ βγάζει λόγο που ουσιαστικά καλεί τον κόσμο σε ενφύλιο λέγοντας χαρακτηρηστικά: "Θα πολεμήσουμε μέχρι και την τελευταία σφαίρα". Η Τρίπολη, ακολουθώντας τη νίκη του κόσμου στη Βεγγάζη παίρνει τη σκυτάλη και μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι. Οι κόσμος αρχικά ξεσηκώθηκε στις γύρω πόλεις και από εκεί, μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να κινήται προς την πρωτεύουσα, κατακλύζοντας την, για να ακολουθήσει σφαγή πολύ μεγαλύτερη απ΄όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί. Οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας επιτίθονται στο πλήθος με τους νεκρούς να είναι αμέτρητοι. Βομβαρδίζει τους διαδηλωτές με αεροπλάνα! Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως! Κι όσοι περισσότεροι νεκροί, τόσο εξαγριώνεται ο κόσμος, τόσο περισσότεροι καταφτάνουν στην πρωτεύουσα και οι φυλές της δύσης εγκαταλείπουν η μια μετά την άλλη το καθεστώς. Τα 7 εναπομείναντα τάγματα στρατού, τον οποίο έχει ουσιαστικά διαλύσει και αποδυναμώσει από το 1988 (προκειμένου να δημιουργήσει φρουρές ειδικών δυνάμεων δικές του), αυτομολούν κι ενώνονται με τον κόσμο ανα την χώρα.

Η ανατολική χώρα, ελλείψη αρχής είναι στο έλεος των επιτήδειων, ληστών και ανελέητου πλιάτσικου. Αναπόφεκτη συνέπεια. Χθες το βράδυ, χτύπούσαν την πόρτα μου στις τρείς τα χαράματα για να πάμε το αυτοκίνητο σε άλλο καταυλισμό που φυλλάσεται καλλίτερα, ώστε αν χρειαστεί να έχουμε τρόπο διαφυγής. Η νύχτα πέρασε παρέα με πολιτοφύλακες μέχρι να βγεί ο ήλιος. Ο κάμπος με τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις λεηλατήθηκε και κάηκε ολοσχερώς ενώ παρακολουθούσαμε τις φλόγες και τους καπνούς από μακρυά. Οι Ασιάτες εργάτες διέφυγαν και κρύφτηκαν στις ανθρωποθυρίδες του αγωγού, για να τους μαζέψουν οι Λίβυοι μερικές ώρες αργότερα και να τους φέρουν στον καταυλισμό μας. Κανείς δεν έπαθε τίποτα. Την επόμενη μέρα οι εργάτες έφτιαξαν οδοφράγματα με μπουλντόζες, ενώ κατεύθασαν οικογένειες από την Ατζιντάμπια προς υπεράσπιση του αγωγού του νερού, των εργατών και τη δική μας. Εδώ υπάρχει φυλετικό δίκαιο και αν ένοπλοι επιτήδιοι είναι να σεβαστούν κάτι είναι τις οικογένειες και τους αρχηγούς των φυλών. Στη Βεγγάζη κι εκεί οι κάμποι των ξένων εταιριών κάηκαν και λεηλατήθηκαν ολοσχερώς. Άνθρωποι που είναι χρόνια εδώ, προσπάθουσαν να κρύψουν μηχανήματα τους σε φάρμες γνωστών και φίλων. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Εν τω μεταξύ και ενώ η σφαγή στην Τρίπολη μαίνεται, τέσσερα αεροπλάνα έχουν σταλεί μέχρι τώρα να βομβαρδίσουν τη Βεγγάζη. Αυτομολούν και τα τέσσερα. Δύο φεύγουν στη Μάλτα και δύο προσγειώνονται στη Βεγγάζη. Συνεχίζει να επιτιθεταί στις πόλεις της ανατολής από θάλασσα και αερά με Αφρικάνους μισθοφόρους, πεζικάριους και αλεξιπτωτιστές στη Ντέρνα. Πολεμάει και σφάζει το λαό του με Αφρικανούς μισθοφόρους! Ο άνθρωπος είναι σχιζοφρενής! Γίνεται κανονικό μακελειό!

Στη Βεγγάζη γίνονται προσπάθειες σχηματισμού μιας νέας διοικητικής αρχής. Ο κόσμος οργανώνεται φτιάχνει πολιτοφυλακές για να μπορέσει να ελενχθεί η κατάσταση, οι πλιατσικολόγοι και να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους. Οι αξιοματούχοι παραιτούνται κι εκδηλώνονται υπέρ του λαού και των αντιφρονούντων. Οι Λίβυοι διπλωμάτες ανά τον κόσμο παραιτούνται κι δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξη τους στο Λιβυικό λαό. Στην πρεσβεία του Λονδίνου κατεβάζουν τη πράσινη σημαία και σηκώνουν την παλιά, του Βασιλείου της Λιβύης.

Προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να φύγουμε. Η Λιβυική εταιρία για την οποία εργαζόμαστε μας είπε πώς θα μας διαθέσει δύο αυτοκίνητα με οδηγούς και ένοπλη συνοδεία ως τη Βεγγάζη. Από τη Βεγγάζη, από το Σουηδικό προξενείο, συντονίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης. 15 χώρες προσπαθούν να στείλουν στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία να πάρουν το κόσμο. Ο προέδρος της Ελληνικής κοινότητας είναι σε συνάντηση αυτή τη στιγμή με τον αρχηγού του διοικητικού σχήματος για να εξασφαλίσει άδεια προσγείωσεις για δύο στρατιωτικά C130 από Ελλάδα να βγάλουν κόσμο από τη χώρα. Οι Τούρκοι στέλνουν πλοίο για να εκκενώσουν τους Τούρκους υπήκοους. Μια Κορεάτικη εταιρία νοίκιασε πλοίο της ΑΝΕΚ για να βγάλει 1000 υπαλλήλους και οι Ελληνική κοινότητα προσπαθεί να εξασφαλίσει 100 θέσεις για ξένους. Τα σύνορα με την Αίγυπτο είναι ανοιχτά και η διοίκηση της Βεγγάζης οργάνωνει κονβόι αυτοκινήτων στα Αιγιπτιακά σύνορα από το δρόμο του Τομπρούκ για να εκκενώσει τους ξένους.

Η πόλη του Σιρτ που κατοικοεδρεύουν φυλές που παραδοσιακά στήριζαν το καθεστώς όλα αυτά τα χρόνια και κατείχαν κυβερνητικές θέσεις είναι η μόνη που ακόμα υποστηρίζει τον Καντάφι. Αν δεν ενωθούν με τον υπόλοιπο κόσμο οι αντικαθεστωτικοί θα τους σφάξουν. Από εκεί ήταν εξάλλου ο κόσμος που έκανε τις πορείες υπέρ του καθεστώτος.

Ανεπισημες πληροφορίες αυτή τη στιγμή θέλουν τους διοικητικούς να πιέζουν για το διαχωρισμό της χώρας καισχηματισμού νέου κράτους στην Κυρηναϊκή και την υπόλοιπη ανατολική χώρα που έχει ελευθερωθεί. Ο στρατός ενίσταται σε αυτό, γι'αυτό και δεν υπάρχει ανακοίνωση. Θα αφήσει άραγε ο Καντάφι αν διατηρήσει το δυτικό κράτος την Κυρηναϊκή χωρίς να την εκδικηθεί;]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου