Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

he is "named' .. not elected ...


Lucas Papademos 10 November 2011The Greek stock market jumped sharply when Mr Papademos arrived at the presidential palace

Lucas Papademos named as new Greek prime minister

Former European Central Bank vice-president Lucas Papademos has been named as Greece's new prime minister, following days of negotiations.
Mr Papademos, 64, said he was taking over at a "critical point" for Greece.
Leaders of the three main parties making up a new government of national unity had been meeting the Greek president to try to reach a deal.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15671354
-------------------------------
-----

Πέρα από τα γνωστά "μεγάλα λόγια" των γνωστών φερέφωνων των media, την αισχρή προπαγάνδα που καλλιεργεί ελπίδες στο λαό ότι τώρα που ανέλαβε ένας τραπεζίτης "τα πράγματα μπορεί και να πάνε καλύτερα", η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Το μοναδικό πρόβλημα που θέλει να λύσει ο Παπαδήμος είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ενισχύση των τραπεζιτών, και -πλέον- δε μπορεί να πείσει το λαό. Οπότε έρχεται τώρα το νέο παραμύθι του "ικανού τεχνοκράτη" ο οποίος θα "μας σώσει" (ενώ αυτός -αλλά και αυτοί που πραξικοπηματικά τον διόρισαν- ενδιαφέρεται μόνο για την άρχουσα τάξη στην οποία ανήκει, και ειδικά για το πως θα σώσει τις χρεωκοπημένες τράπεζες).

Το bankingnews.gr ήδη μεταδίδει άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να γλιτώσουν ζημίες 4 με 5 δις ευρώ από το haircut των ομολόγων, μέσω ενός αναβαλλόμενου φόρου που πλέον περιμένουν να διαπραγματευτούν με τη νέα (ακόμα πιο "δική τους") κυβέρνηση:
Τρόπο να γλιτώσουν 4 με 5 δις ευρώ ζημίες από το haircut των ομολόγων φαίνεται ότι έχουν βρει οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών τις οποίες επιβεβαιώνουν και τραπεζικά στελέχη…
(Ήταν αδύνατο οι δαιμόνιοι τραπεζίτες να μην βρουν μια φόρμουλα να μειώσουν τις ζημίες τους). (σ.σ. τώρα που έχουν και το δικό τους άνθρωπο στην πρωθυπουργία...)

Οι έλληνες τραπεζίτες διερευνώντας το μείζον θέμα haircut των ομολόγων 50% προφανώς ανακάλυψαν ότι οι ζημίες που καλούνται να αντιμετωπίζουν θα είναι 17,6 με 19,8 δις ευρώ. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και οι αρχικές ζημίες του PSI του 21%.

Οι ζημίες αυτές έπρεπε να μειωθούν να βρεθεί μια φόρμουλα να περιοριστεί το τεράστιο κόστος του haircut από την απομείωση των ομολόγων. Κατά την διερεύνηση τεχνικά, λογιστικά και πρακτικά της όλης διαδικασίας ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να γλιτώσουν 5 δις ευρώ. Για την ακρίβεια αυτό δεν είναι παράθυρο αλλά ολόκληρη πόρτα καθώς θα γλιτώσουν 4 με 5 δις ευρώ.

Ποια είναι η λύση; Ο αναβαλλόμενος φόρος.

Ως γνωστό αναβαλλόμενος φόρος είναι όταν μια τράπεζα ή επιχείρηση εμφανίσει μια χρονιά ζημίες πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο για τις ζημίες αυτές φόρο. Εν συνεχεία αν την επόμενη χρονιά έχει κέρδη συμψηφίζει τον φόρο των ζημιών με τον φόρο των κερδών της επόμενης χρονιάς. Η διαδικασία αυτή είναι απλουστευμένα ο αναβαλλόμενος φόρος.

Όμως ο αναβαλλόμενος φόρος έχει ημερομηνία λήξεως δηλαδή για να συμψηφιστεί θα πρέπει να εμφανίσει μια τράπεζα κέρδη.

Το χρονικό περιθώριο είναι 5 χρόνια. Δηλαδή αν σε 5 χρόνια εμφανίσει κέρδη τότε συμψηφίζει τον φόρο των ζημιών. Αν όμως μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια δεν εμφανίσει κέρδη ο αναβαλλόμενος φόρος χάνεται.

Οι τραπεζίτες λοιπόν κατανοώντας ότι ο αναβαλλόμενος φόρος λόγω των ζημιών από το haircut των ομολόγων είναι 4 με 5 δις ευρώ επιδίωξαν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για τα μελλοντικά κέρδη.

Επειδή όμως δεν υπάρχει ουδεμία βεβαιότητα ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν κέρδηζήτησαν από το ελληνικό δημόσιο να τροποποιήσει τον νόμο και ο συμψηφισμός από τα 5 χρόνια να επιμηκυνθεί στα 10 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου