Σελίδες

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

η Αριστερά προς αναζήτηση της κοινής λογικής..

Ρένα Δούρου: - Εντολή να μην σταλεί κανένα έγγραφο για τον επανέλεγχο




"Εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο "που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα 'αξιολόγησης', επιζήμιο" για το Δημόσιο, και την "εξυπηρέτηση του πολίτη", δίνει η νέα Περιφερειακή Αρχή. Τα παραπάνω δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή "αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική", αλλά και "την ευθύνη της εύρυθμης, ως εκ του νόμου οφείλει, λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας". Ταυτόχρονα, η Ρ. Δούρου διεμήνυσε ότι "οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν" και υπενθύμισε την προεκλογική προειδοποίηση της Δύναμης Ζωής: "Εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα"."



"Το Πρώτο: έχει να κάνει με τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα .. Η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη : μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων. Και ακόμη πιο συγκεκριμένα: Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών


To Δεύτερον: Η περιβόητη «αξιολόγηση" μέσα σε εισαγωγικά βέβαια γιατί μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι. Γιατί αποτελεί άρνηση της ίδιας της έννοιας της αξιολόγησης. ....  Δεν μιλάμε λοιπόν για «αξιολόγηση» αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση. Και αυτήν την απορρίπτουμε κατηγορηματικά.... Αποτελεί πρόκληση οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και που βόλεψαν επί τέσσερα χρόνια ημετέρους στους κρατικούς μηχανισμούς, να στρέφονται κατά των εργαζομένων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα



Να ξεσκεπάσουμε τις συκοφαντίες περί δήθεν κάλυψης παρανομιών από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, τις οποίες αναπαράγουν αφειδώς τα «παπαγαλάκια» της διαπλοκής.


Για αυτό και δίνει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα «αξιολόγησης» επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη.
------------------------------------------------------------------

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι θα στείλει στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου τις εκθέσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους δήμους που δεν επιτρέπουν τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων.

Μιλώντας στο Mega, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε δέκα δήμους που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. "Σε πέντε δήμους δεν επετράπη η είσοδος στους ελεγκτές. Έχω τις εκθέσεις από το Σώμα Ελεγκτών και θα τις διαβιβάσω στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου", είπε υποστηρίζοντας ότι "όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους"

----------------------------------------
"Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ 1447 Β’ δημοσιεύθηκε η κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4250/2014 εκδοθείσα αρ. πρωτ ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1 /12705/5-6-2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος πραγματοποίησης του επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της ως άνω Κ.Υ.Α., οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή άλλες αρμόδιες οργανικές μονάδες των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 4250/2014, οφείλουν να αποστείλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στοιχεία για όλες τις μετατροπές συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (ονοματεπώνυμο υπαλλήλου, κατηγορία και ειδικότητα προσωπικού στην οποία ανήκει, κατηγορία και ειδικότητα στην οποία κατετάγη κατά το χρόνο μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, τις διατάξεις βάσει των οποίων έγινε η μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, την ακριβή ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης καθώς και τον φορέα στον οποίο πραγματοποιήθηκε η μετατροπή της σύμβασης στην περίπτωση που αυτός είναι διαφορετικός από τον φορέα στον οποίο ο υπάλληλος υπηρετεί).

Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Διοικητικού θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για την επιβεβαίωση της πληρότητας των στοιχείων, που τηρούνται στα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων και αφορούν στη μετατροπή της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου η σύμβασης μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου."
-------------------------------------------------------------


"Η «χρυσή τομή» βρέθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η διαδικασία θα συνεχιστεί στις δημόσιες υπηρεσίες με βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.Το «πράσινο φως» για λύση στο θέμα της αξιολόγησης έδωσαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ποσόστωση του 15% των υπαλλήλων που πρέπει να αξιολογηθεί με χαμηλή βαθμολογία και την ένταση που επικράτησε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Χαριλάου Τρικούπη.Προάγγελος της συμβιβαστικής πρότασης, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσε η χθεσινή δημόσια παρέμβαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία έθεσε ένα πλαίσιο συναντίληψης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Η «χρυσή τομή»

Η πρόταση που στοιχειοθετεί τη «χρυσή τομή» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει:

  • Τη διατήρηση της ποσόστωσης για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων έτσι όπως περιγράφεται στον Νόμο 4520/2014 και η οποία προβλέπει την απόδοση βαθμολογίας 9-10 έως και στο 25% των υπαλλήλων μίας οργανικής μονάδας, 7-8 στο 60% των εργαζομένων και από 1-6 στο 15% των υπαλλήλων.
  • Τη ρητή πρόβλεψη ότι κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα απολύσεις ή μειώσεις μισθών.
Ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του υπαλλήλου, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15%. Μεταξύ των προτάσεων που μπορεί να καταθέσει είναι η συμμετοχή του υπαλλήλου σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές διά βίου μάθησης, ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.
Επίσης μπορεί να εισηγηθεί την προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας, την εκούσια μετακίνηση εντός υπηρεσίας ή μετάταξης σε διαφορετικό κλάδο.
Προϊστάμενοι
Να διευρυνθεί ο επιμερισμός των ποσοστών σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ή ακόμα και σε επίπεδο δήμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αδικηθούν υπάλληλοι υψηλών προσόντων σε διοικητικές μονάδες.
Στόχος να δοθεί διακριτική ευχέρεια και η ευελιξία στους προϊσταμένους γενικής διεύθυνσης να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης, είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το νομικό πλαίσιο προβλέπει ήδη την ποσόστωση σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων. Το ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις του τις επόμενες μέρες και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Εύη Χριστοφιλοπούλου"
-----------------------------------------------------------
Η αριστερά κάνει ότι μπορεί ώστε να καταστεί η κοινή λογική "είδος εν ανεπαρκεία" αφήνοντας την ανάδειξη και υπεράσπιση της στα φυντάνια της "παλιάς οικογένειας"  και στις νεόκοπες  νεοφιλελεύθερες όπως η Ευη , που μετά την σύντομη "αριστερή" διαδρομή της είδε τελικά το αληθινό φως στον δρόμο προς την Δαμασκό την νομή της εξουσίας.

Η Ρένα νομίζει ότι εντυπωσιάζει και καθαρίζει με το αναμάσημα του γνωστού ρητού του Ηλία, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί έχουν αλλάξει , η Αυγή πλέον δεν πανηγυρίζει για την Σοβιετική πυρηνική δοκιμή, ότι ο Παπάγος και η ΕΡΕ δεν υπάρχουν , ότι τελικά το ζητούμενο δεν είναι η (αστική) Δημοκρατία πλέον .. 
αλλά κάτι πολύ πιο στοιχειώδες και βασικό .. Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
Ας τα πάρουμε λοιπόν απο την αρχή τα πράματα:
1. Πλαστά πτυχία
ναι λέει συμφωνεί, να τους πιάσουμε .. και στον εισαγγελέα.
2. Επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ
Εδώ δεν πολυκατάλαβα την θέση της κας περιφερειάρχου αλλά μάλλον προς την άρνηση το αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή τι το παράλογο να γίνει έλεγχος από τα αρμόδια όργανα , αν κάποιοι μονιμοποιήθηκαν παράνομα. 
3. Αξιολόγηση
Ο Συριζα και η κα Δούρου δεν καλύπτονται από την κυβερνητική πρόταση γιατί λένε υποκρύπτει την πρόθεση απολύσεων  (παρά τις αντίθετες δηλώσεις τους). Οκ σωστα θα έλεγα εγώ. Η κυβέρνηση δεν είναι δα και τόσο αξιόπιστη ώστε να πιστεύουμε κάθε υπόσχεση που δίνει. 
Δεν είναι δυνατόν όμως η πρόταση της Αριστεράς να είναι ΟΧΙ στην αξιολόγηση. 
Αυτό είναι παράλογο - γελοίο - ξεκαρδιστικό θα έλεγα. Υποκρύπτει την πρόθεση :
Να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων εν όψει εκλογών
Να συντηρήσει την άποψη που θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να στηρίζεται στους Δημόσιου Υπαλλήλους , στους οποίους κάνει τα χατηράκια. Πίσω πάλι δηλαδή στο πελατειακό σύστημα ψηφοθηρίας.

Αναζητώντας λοιπόν την απλή λογική η Αριστερά θα πρέπει να κάνει τις αντιπροτάσεις για το σύστημα αξιολόγησης  και να αφήσει τους ανένδοτους αυτού του στυλ. Το μόνο που θα καταφέρει να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο είναι η γρηγορότερη διάλυση κάθε θετικής προσδοκίας του κόσμου της Αριστεράς.. 
============================================
[Τη διατήρηση της ποσόστωσης για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων έτσι όπως περιγράφεται στον Νόμο 4520/2014 και η οποία προβλέπει την απόδοση βαθμολογίας 9-10 έως και στο 25% των υπαλλήλων μίας οργανικής μονάδας, 7-8 στο 60% των εργαζομένων και από 1-6 στο 15% των υπαλλήλων.]
Αυτή η παράγραφος του νόμου αποτελεί και το αγκάθι κατά την αριστερά , διότι υποχρεώνει λέει τους βαθμολογητές να βαθμολογήσουν στην χαμηλή κλίμακα 1-6 (με άριστα το 10) τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων , και επίσης με 9-10 μόνο μέχρι το 25% των υπαλλήλων. Δηλαδή η αντιπρόταση ποια είναι ? .. να παίρνουν όλοι άριστα ? Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ?
 Η πραγματικότητα απεικονίζεται παρακάτω.

Είναι καμπύλες κατανομής που ισχύουν σχεδόν σε όλα τα στατιστικά μεγέθη, είτε αφορούν το IQ , είτε το βάρος και το ύψος των ανθρώπων , ακόμα δε και τις αποκλείσεις από τον Μέσο όρο σχεδόν κάθε στατιστικού μεγέθους στην φύση. Με βάση λοιπόν την στατιστική , το να έχουμε μόνο το 15% βαθμολογούμενο απο την βάση και κάτω είναι ΠΟΛΥ ΓΑΛΑΝΤΟΜΟ νούμερο και καθόλου αυστηρό. Από την άλλη το 25% των αριστούχων πάλι πολύ υψηλό. Αρά ποια είναι η αντιπρόταση ? Να μη γίνεται βαθμολογία ?  Οι εργατικοί και Ικανοί να έχουν τις ίδιες απολαβές και αντιμετώπιση με τους λιγότερο ικανούς ?
Αν πάλι η κυβέρνηση φέρνει εκ του πονηρού την αξιολόγηση για να κάνει απολύσεις, τότε αν δεν γίνει αξιολόγηση τι θα γίνει ? θα κάνει απολύσεις έτσι και αλλιώς , αλλά χωρίς κριτήρια / οριζοντίως..   Ποιά είναι η ανταπάντηση της Αριστεράς σε αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης? 
Ποιός πήρε την απόφαση του "ΟΧΙ στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ"?  
Η κα Δούρου προσωπικά ? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου