1. Κόκκινα δάνεια
Ανακοινώθηκαν σήμερα κάποιες προτάσεις για την ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"
[..Σε πακέτο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών προχωρούν η κυβέρνηση και η ΤτΕ. Καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες συμπεριφοράς μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για μείωση των δόσεων, ακόμα και «κούρεμα» οφειλών προς το Δημόσιο.
22 κανόνες στον νέο κώδικα δεοντολογίας
Εγκρίθηκε χθες ο «κώδικας δεοντολογίας» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών δανείων (ύψους 19,17 δισ. ευρώ) και των καταναλωτικών (ύψους 12,88 δισ. ευρώ), συνολικού ποσού 32,05 δισ. ευρώ έναντι υπολοίπου 99 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα στεγαστικά αντιστοιχούν σε 71 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 28 δισ. ευρώ...]
Οπωσδήποτε κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ωφελιμότητα κάποιων ρυθμίσεων με καλύτερους όρους, περίοδο χάριτος, καλύτερα επιτόκια κτλ. Επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί σωστό μέτρο η πρόταση που ακούστηκε , ότι δηλαδή αν τελικά η τράπεζα πάρει το σπίτι , τότε ο υπόχρεος να απαλλάσσεται από την οφειλή ανεξάρτητα να το σπίτι πουληθεί / πληστηριαστεί σε αυτό το ποσό η λιγότερο. Στο κάτω κάτω η τράπεζα είναι εκείνη που έκανε την εκτίμηση και έδωσε το δάνειο. Αλλά ως εδώ υπάρχει λογική.
Ακόμα και το μέτρο ρυθμισης κάποιων δόσεων σύμφωνα με τα εισοδηματικά κρητήρια εχει λογική αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.
2. Σεισάχθεια
Άσχετα αν η αδυναμία πληρωμής είναι πραγματική η όχι, το κούρεμα των δανείων η το χάρισμα τους είναι παράλογο και άδικο μέτρο.
** Παράλογο διότι κάτι τέτοιο θα βάλει απαγορευτικό στο να δοθούν νέα δάνεια, εφόσον η δανειοδότηση θα θεωρείται επισφαλής εφόσον η υποθήκη του ακινήτου, με αυτό το προηγούμενο, δεν θα εξασφαλίζει την τράπεζα
** Αδικο αν αφορά μόνο τα κόκκινα δάνεια και όχι όλα τα στεγαστικά , διότι ο συνεπής στις πληρωμές που έκανε το σκα.. του παξιμάδι για να τα καταφέρει θα είναι ο μεγάλος αδικημένος, το πράσινο κορόιδο, έναντι του "χαλαρού" πελάτη ο οποίος, ή λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ή λόγω συνήθειας και σκοπιμότητας έχει βγει στο κόκκινο. Ο ένας θα πληρώσει κανονικά , ο δε άλλος με κούρεμα.
Το σύνθημα " να πληρώσουν οι τραπεζίτες " δεν έχει και μεγάλη αξία , εφόσον οι τράπεζες μετοχικά τουλάχιστον ήδη είναι δημόσιες και επι πλέον έχουν καρπωθεί με τον ένα η άλλο τρόπο (εγγυήσεις κτλ) 220 ΔΙΣ τα οποία έχουν χρεωθεί στον Ελληνικό λαό.
Η παροχή κατοικίας από το κράτος ή από τον Δήμο στους μη έχοντες , είναι μία τακτική περιθωριακή έως ξένη για την Ελλάδα που περιορίζεται στους ελάχιστους πόρους/σπίτια της "Εργατικής κατοικίας" , με κληρώσεις και άλλα τινά , με προϋποθέσεις χιλιάδων ενσήμων, και γενικά ΗΤΑΝ ένα μέτρο που προσχηματικά μόνο κάλυπτε κάποιες ανάγκες. Αντίθετα σε πολλά κράτη του κόσμου , η παροχή στέγης οργανωμένα από το κράτος αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά της κοινωνικής πολιτικής . Ενδεικτικά αναφέρω χώρες όπως η Κίνα , ο Καναδάς , το Μεξικό , η Βραζιλία, Ρωσία , αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές όπως η Γερμανία , Ισπανία , Γαλλία και Αγγλία προωθούν την παροχή πρώτης κατοικίας.
4. Τι θα μπορούσε να γίνει
Τι θα μπορούσε λοιπόν να γίνει ώστε να υπάρχει μία λογική βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή και δίκαιη λύση?
Ενα πρόγραμμα "Council Housing" ώστε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εφόσον γίνει αντιληπτό ότι οι υπόχρεοι δεν μπορούν να πληρώσουν, αντί να εκπληστηριάζονται και οι άνθρωποι να πετιούνται στο δρόμο .. ή αντί να χαρίζονται / κουρεύονται με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί κακό προηγούμενο και να επιφέρει αναστολή στην παροχή νέων δανείων από τις Τράπεζες,
Ενα πρόγραμμα "Council Housing" ώστε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εφόσον γίνει αντιληπτό ότι οι υπόχρεοι δεν μπορούν να πληρώσουν, αντί να εκπληστηριάζονται και οι άνθρωποι να πετιούνται στο δρόμο .. ή αντί να χαρίζονται / κουρεύονται με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί κακό προηγούμενο και να επιφέρει αναστολή στην παροχή νέων δανείων από τις Τράπεζες,
4.1 θα μπορούσαν τα σπίτια αυτά να γίνονται Δημόσια περιουσία και να αποδίδονται στους Δήμους οι οποίοι και θα εξέταζαν τις προϋποθέσεις διάθεσης τους στους μη έχοντες και με κοινωνικά κριτήρια.
4.2 Σε αυτή την περίπτωση οι αρχικοί ένοικοι και εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία (πιθανά με κάποιες προϋποθέσεις τετραγωνικών κτλ) θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μένουν για διάστημα π.χ. 10 ετών και κατόπιν θα πέρναγαν από νέα αξιολόγηση αν συνεχίζουν να έχουν τις προϋποθέσεις παροχής Δωρεάν κατοικίας από τον Δήμο.
4.3.Αυτό μέτρο είναι κοινωνικά δίκαιο και βρίσκεται στην Χρυσή τομή όπου αφ ενός χάνουν μεν το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το σπίτι , χωρίς όμως να μένουν χωρίς σπίτι οι δε Τράπεζες κατ ουσίαν επιστρέφουν με αυτό το τρόπο στο Ελληνικό δημόσιο και τον Ελληνικό λαό που τις χρηματοδότησε μέρος της οφειλής των 220Δις , εφόσον τα κόκκινα δάνεια ειναι μόλις 70 Δις, χωρίς όμως να δημιουργούν κακό προηγούμενο για τους νέους Δανειολήπτες εφόσον οι "κόκκινοι" τελικά έχασαν το σπίτι σαν ιδιοκτησία τους.
------------------
(πιο λεπτομερής περιγραφή της πρότασης θα συνιστούσε πρόταση νόμου ..)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου