Αδιαθεσία μετά το δείπνο Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Λεωνίδας Κύρκος | ||
ΑΠΕ | ||
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε θερμή χειραψία με τον Λεωνίδα Κύρκο | ||
| ||
Στο Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος έπειτα από έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Μετά τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, θα παραμείνει όμως προληπτικά για νοσηλεία. Νωρίτερα, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε παραθέσει δείπνο σε 45 προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο και τον χώρο της τέχνης. Για την ανάγκη «να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές» μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στην εκδήλωση δεν είχε προσκληθεί η ηγεσία του Συνασπισμού. «Βεβαίως, έχουμε βρεθεί πολλές φορές, αλλά ίσως είναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα βήματα, να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων για να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές, για να πάει ο τόπος μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι τα συγκλονιστικά που είπες, με τους εθνικούς στόχους, πριν από 30 χρόνια, Λεωνίδα μου, είναι σήμερα και πάλι επίκαιρα. Είναι επίκαιρα για να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κύρκου και αφορμή και τον τρίτο τόμο του βιβλίου του με τις αναμνήσεις του. Επιδίωξη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς ειναι η αναζήτηση κοινών τόπων από τις πολιτικές δυνάμεις για μια εθνική συνεννόηση. Μεταξύ άλλων, προσκλήσεις έλαβαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Πρόεδρος Κώστης Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Φώτης Κουβέλης από την ανανεωτική πτέρυγα της Κουμουνδούρου, πολλοί υπουργοί της κυβερνησης, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Ραγκουσης, Ανδρέας Λοβέρδος, και ακόμα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Πρόσκληση έλαβε και ο επίσης ανανεωτικός ( xa xa ) Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ωστόσο ενημέρωσε πως δεν θα παραστεί λόγω ανειλημμένων -όπως ανέφερε- υποχρεώσεων. Σε δήλωσή του, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Σέβομαι και εκτιμώ τον Λεωνίδα Κύρκο, αλλά δεν θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να προσκαλούνται οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι ο πρόεδρος του Συνασπισμού». --------------------------------------------------------- |
Η πολιτική διαδρομή του Λ. Κύρκου
Αλλά αν πρόκειται για έναν γέροντα ο οποίος επιμένει με πείσμα σε όλα τα λάθη του κι όταν διαπιστώνεις πως καμία σοφία δεν τον πρόσφεραν τα 85 του χρόνια, τότε νποχωρεί κάθε αίσθημα συμπάθειας.
Ο Λεωνίδας Κύρκος λοιπόν, εμφανίστηκε σε μια ακόμα αποστολή νποταγής της Αριστεράς, όπως έκανε και καθ' όλη τη διάρκεια τον μακρού βίον του. Απολαμβάνοντας πάντα την ανάλογη υποστήριξη των «ταξικών αντιπάλων» και ποτέ την υποστήριξη των αριστερών ανθρώπων ή ευρύτερων τμημάτων του λαού.
Στα πρώτα νεανικά μας πολιτικά βήματα συναντήσαμε αυτή τη λογική το 1973, όταν ο Λ. Κύρκος και η ηγεσία του ΚΚΕ εσωτερικού υποστήριζαν πως η Αριστερά έπρεπε να συμμετάσχει στο παιχνίδι που έστησε η χούντα με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, έγινε το Πολυτεχνείο, αποδεικνύοντας πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν οι «ρεαλιστικές» προσεγγίσεις Κύρκου.
Δεν πτοήθηκε. Μετά την κατάρρευση της χούντας πρόβαλε την πολιτική της περίφημης Εθνικής Αντιδικτατορικής Ενότητας (της ΕΑΔΕ), τη συμπόρευση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στις εκλογές του 1977 οι ψηφοφόροι τίμησαν την πολιτική αυτή στέλνοντας την περίφημη «Συμμαχία» στα εκλογικά τάρταρα.
Ο Λ. Κύρκος και οι συν αυτώ επανήλθαν υποστηρίζοντας τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το 1989, όταν η αστική πολιτική θέλησε να τιμωρήσει τον Α. Παπανδρέου, ο Λ. Κύρκος πρωταγωνίστησε στην περίφημη εκείνη κάθαρση και τις συγκυβερνήσεις με τη Δεξιά.
Η επιλογή αυτή οδήγησε την Αριστερά στο ναδίρ της πολιτικής της επιρροής.
Εν συνεχεία πρωταγωνιστώντας στο Συνασπισμό κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα εκτός Κοινοβουλίου.
Και τώρα, όλα τα τελευταία χρόνια δεν χάνει ευκαιρία να μας μιλά για το πόσο τον γοητεύει η ιδέα της προσκόλλησης της Αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ.
Τι άλλο πρέπει να κάνει κανείς για να περάσει στη σιωπή; Άλλοι με το ένα δέκατο αυτών των λαθών αποσύρθηκαν με τύψεις!
Κοντολογίς, σε όλη την πολιτική διαδρομή του ό,τι άγγιζε το έκανε στάχτη. Δεν υπάρχει σε όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία πιο συνεπής ιστορία λαθών από εκείνην του Λ. Κύρκου.
Τόσο που δεν έχει άδικο να πιστεύει κανείς πως δεν ήταν λάθη. Ήταν απλώς η συστηματική και συνεπής άσκηση της αστικής πολιτικής στο λαϊκό κίνημα.
Θ. Σκαμνάκης - "Πριν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου