Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

οι μπούρδες της ΕΣΗΕΑ για την φωτογραφία "Φυσσα" ..

Ευτυχως που δεν υπηρξε ανακοινωση της ΕΣΗΕΑ τότε..

[«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», φωτογραφίας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει...    .. Η δημοσίευση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες...]  .. και λοιπές μπούρδες.. 


Τα πολιτικά και ιστορικά ντοκουμέντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδωνΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου  

* Για να θυμούνται οι γνωρίζοντες και να μαθαίνουν οι αδαείς

Με ένα  ιστορικών διαστάσεων συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη σκηνή  της ψυχρής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος της Κυριακής.

Είναι ένα μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που συνιστά, ίσως, την πλέον ηχηρή καταγγελία της δολοφονικής φασιστικής βίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.

    Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει τον 34χρονο καλλιτέχνη λίγο μετά αφότου δέχεται τη μαχαιριά από το δολοφονικό χέρι του μέλους των «Ταγμάτων Ασφαλείας» της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής».

Είναι μια στιγμή της ζώσας δυσμενούς πραγματικότητας που περνάει στην Ιστορική αιωνιότητα.

Το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα ντοκουμέντα του παρελθόντος που έγραψαν Ιστορία από τις πρώτες σελίδες σημαντικών εντύπων στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

    Η αποτύπωση, τον Μάιο του 1963, στα πρωτοσέλιδα της εποχής της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χτύπημα του παρακρατικού Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της εποχής.
    Στη χώρα μας επίσης βρήκαν θέση στα πρωτοσέλιδα ξεχωριστές στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας, όπως ο θάνατος του Αλέκου Παναγούλη, η εκτέλεση του νεαρού Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα επεισόδια που ακολούθησαν την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου και πολλά άλλα.   

    Ο διεθνής, εξάλλου, Τύπος έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει πρωτοσέλιδες φωτογραφίες – «ντοκουμέντα» που έγραψαν Ιστορία, όπως τα παιδιά θύματα των βομβών Ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, οι σκηνές από τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το νεκρό σώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που δολοφονήθηκε στη Βολιβία.

    Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις τα πρωτοσέλιδα ντοκουμέντα λειτούργησαν αφυπνιστικά για την κοινή γνώμη και κάποιες φορές άλλαξαν τον ίδιο τον ρου της Ιστορίας...      
Δεν υπάρχουν σχόλια: