Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Βαξεβάνης - Λίστα Λαγκαρντ (Lagard)



Ελεύθερος αφέθηκε ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος συνελήφθη περίπου στις 11 το πρωί από αστυνομικούς της Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελέα. Ο δημοσιογράφος παραπέμφθηκε να δικασθεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο αυτόφωρο δικαστήριο.Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική εντολή για τη σύλληψή του μετά τη δημοσίευση των ονομάτων της «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό του HOT DOC.Κατά την έξοδό του από το εισαγγελικό γραφείο τον περίμεναν πολίτες που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ στο πλευρό του ήταν και οι δικηγόροι του: Βασίλης Καπερνάρος και Χάρης Οικονομόπουλος, όπως και μέλη της ΕΣΗΕΑ, αλλά και οι βουλευτές Ρένα Δούρου και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε δηλώσεις του, ο Κ.Βαξεβάνης χαρακτήρισε τη σύλληψη και δίωξή του για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ «νομικό τερτίπι». Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο οι συναλλαγές πολιτών με τράπεζες και πρόσθεσε «διυλίζουν τις συντάξεις και καταπίνουν τη λίστα. Με τα νέα μέτρα κλέβουν από κάθε γιαγιά στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας 100 ευρώ κι αφήνουν ελεύθερους τους φοροφυγάδες. Εδώ και τρία χρόνια εφευρίσκουν νόμιμες κατασκευές για να μην ελεγχθούν όσοι αναφέρονται στην λίστα». Ο Κ.Βαξεβάνης υποστήριξε ότι «υπόδικοι θα έπρεπε να είναι οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος που απέκρυψαν την λίστα, επεξεργάστηκαν προσωπικά δεδομένα και υπέθαλψαν εγκληματίες».Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι η Εισαγγελία δεν συγκινήθηκε όταν μεγάλη εφημερίδα δημοσιοποίησε φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών ούτε όταν γνωστό ενημερωτικό πόρταλ δημοσιοποίησε ονόματα της λίστας πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Επίσης, οι δικηγόροι του είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ ο κ. Καπερνάρος ανέφερε ότι αν ο ίδιος είχε τη λίστα θα την έκανε φέιγ βολάν και θα τη μοίραζε με δικά του έξοδα στον ελληνικό λαό. Και οι δύο δικηγόροι του δημοσιογράφου υποστήριξαν πως ο Κώστας Βαξεβάνης υπηρέτησε την αλήθεια και το καθήκον. Προς συμπαράσταση του δημοσιογράφου βρίσκονταν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης, οι οποίοι επέκριναν την απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης στον Κ.Βαξεβάνη.











---------------------------------------------------------------------------------------------

Συγνώμη, Όλγα!

Του Κώστα Βαξεβάνη
Αγαπητή Όλγα,
Πήραμε την αγωγή με την οποία ζητάς από ένα περιοδικό έρευνας, όπως το δικό μας, να σου καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα γράψαμε. Δεν μου έκανε καμιά εντύπωση η αξίωσή σου. Χρησιμοποιώντας τον νόμο του φίλου σου Βενιζέλου (έναν ακόμα από αυτούς που έχει κάνει και κοσμούν το άθλιο τοπίο του σημερινού πολιτικού συστήματος), δεν υπερασπίζεσαι την «τιμή και την υπόληψή σου» κάνοντας μήνυση ή ζητώντας έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες, (πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν κυρίες όπως εσύ) αλλά ζητάς την εξόντωση ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης.Ως δημοσιογράφος είσαι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις δικαίωμα να κάνεις και αγωγές και ό,τι άλλο θες. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε όσα αποκαλύπτει η έρευνα. Πως δηλαδή, ήσουν αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία είχε αναλάβει να κάνει δημόσιες σχέσεις σε εμπόρους όπλων. Φαντάζομαι πως στην δημοσιογραφική σου καριέρα αναγκάστηκες να ζητήσεις την «άλλη άποψη» και να δώσεις το λόγο σε αυτόν για τον οποίον υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτό ακριβώς κάναμε. Δεν απάντησες, όπως κάνουν αυτοί που δεν έχουν να πουν και πολλά πράγματα, γιατί βρίσκονται απέναντι σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα έγγραφα.Ισχυρίζεσαι στην αγωγή εναντίον του HOT DOC, πως η συμμετοχή σου στην εταιρεία η οποία «δούλευε» για τους εμπόρους όπλων, ήταν χωρίς χρήματα. Αφιλοκερδώς και «φιλικά». Μετά από αυτό, την αποκάλυψη δηλαδή της φιλικής και αφιλοκερδούς προσφοράς σε μια εταιρεία όπλων, οφείλω να αποδεχθώ αυτό που λες: Ότι πρόσφερες ανυστερόβουλα και αφιλοκερδώς. Σε εμπόρους όπλων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από «συγνώμη, Όλγα!»  ΥΓ. Μόνο θα μου δώσεις το δικαίωμα να αναρωτιέμαι «πόσα Van Cleef αγοράζεις με 3 εκατ. ευρώ»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: