Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Σε κρίση, είσαι όταν σε χωρίζει. Τέσσερα χρόνια μετά, απλά έχεις μοναξιές.

Ναι, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι καλό πράγμα. Δεν θα βρεις πολλούς που να υποστηρίξουν πως μπορείς να συνεχίζεις επ άπειρον χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που υποστηρίζουν πως σε περιόδους κρίσης είναι καλό να ρίχνεις λεφτά και ας μπαίνεις μέσα για 1-2 χρόνια, για να βγεις γρήγορα απ την κατρακύλα. Αλλά ας τους αφήσουμε αυτούς, όχι γιατί είναι χαζή η άποψή τους αλλά γιατί στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχει κρίση. 
Σε κατάσταση κρίσης θα μπορούσε κανείς να πει πως ήμασταν το 2009, όταν έπρεπε να παρθούν κάποιες κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις αφού το οικονομικό τοπίο άλλαζε απότομα. Έκτοτε και για 4 χρόνια δεν έχουμε καμία απότομη αλλαγή. Κατρακυλήσαμε στον τρίτο κόσμο με σταθερά κι αποφασιστικά βήματα.  Σε κρίση, είσαι όταν σε χωρίζει. Τέσσερα χρόνια μετά, απλά έχεις μοναξιές.


Αλλά τελικά να που έρχεται και η χυλόπιτα από την EuroStat. >>
[..Επικεφαλής Eurostat: Εικασίες όλοι οι ως τώρα αριθμοί για ελληνικό πλεόνασμα.. «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ...] 
Ποιό πρωτογενές πλεόνασμα και κουραφέξαλα.. στο τελος Μαρτίου θα σας πούμε αριθμούς και τότε θα ξυρίσουμε το γαμπρό ..

Και εδω αρχίζουν τα δύσκολα για την Αριστερά που είναι τόσο γαλαντόμα σε επίπεδο καλών διαθέσεων αλλά γενικά δυσκολεύεται όταν εμπλέκονται αριθμοί.

1. Οχι στο πρωτογεννες πλεόνασμα λέει η Αριστερή πλατφόρμα γιατι στραγγαλίζεται η κοινωνία και η οικονομία. Οκ ...δίκιο έχουν αλλά.. α) πρέπει να βρεις αυτον που θα θέλει να σε δανίσει.. β) ο δανισμός έχει νόημα ή για να καλύψεις βραχυπρόθεσμα κατασταση έκτακτης ανάγκης η .. για αναπτυξη. Και εδώ στο θέμα ανάπτυξη , δεν μπορούμε να πείσουμε ούτε τον ευατό μας ότι τα δανικά θα πάνε για αναπτυξη νέων παραγωγικών δυνάμεων και όχι απλά για να καλύψουν τις κρατικές μισθολογικές δαπάνες, συντάξεις και τρύπες του προυπολογισμού. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

2. Ναι στο πρωτογεννές πλεόνασμα λέει η πλειοψηφική γραμμή του κόματος. Ακόμα καλύτερα λέω εγώ, ΠΟΛΥ σωστά..! να μην έχουμε αρχικά ανάγκη δανισμού .. άρα να μη μπορουν να μας εκβιάσουν και να μπορουμε να διαπραγματευτουμε καλύτερα.  Αλλά πως θα το πετύχουμε αυτό? Οχι βεβαια με την δημιουργική λογιστική του Αντωνάκη .. που γελάει όλη η Ευρώπη. Αρα δεν μπορουμε να πάρουμε σα βαση το σκεπτικό που έχουν εκφράσει και δικά μας στελέχη στα ΜΜΕ.... "να, έχουμε πλεόνασμα και το μονο ζήτημα είναι η διαχείρηση του" - Για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να δημιουργηθεί. Και επειδή η φοροδοτική δυνατότητα έχει εξαντληθει (και οι ισχυρισμοι Μπαλάφα .. ότι θα τα πάρουμε από τους πλούσιους , μονο γέλιο προκαλουν) ένας τρόπος υπάρχει . Ο ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΟς ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι μη παραγωγικοί τομείς θα κλείσουν και θα περιοριστουν και στους παραγωγικους θα εντατικοποιηθει η εργασία. Αυτό θα ειναι το τίμημα του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ πρωτογενούς πλεονάσματος. Εντός η εκτός Ευρω , είναι αδιάφορο, το νόμισμα εξ άλλου ειναι ενα απλο εργαλέιο .. τίποτα παραπάνω και ο εντοπισμός της αντιπαραθεσης αποκλείστικά σε αυτο το ζήτημα ειναι ασκοπος και αποπροσανατολιστικός. 

"there is no comfort in truth..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: