Σελίδες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ιθαγένεια σε κάθε παιδί μεταναστών που θα γεννιέται στην Ελλάδα

Δήλωση του πρωθυπουργού
Κάθε παιδί μεταναστών που θα γεννιέται στην Ελλάδα θα λαμβάνει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια
. Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, την οποία χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς και τη συμμετοχή των επί μακρόν διαμενόντων στις τοπικές εκλογές. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες επιστροφής παράνομων αλλοδαπών και ότι θα εμπλακεί ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Θα χορηγηθεί πολλαπλή βίζα στους νόμιμους
Για την αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας, κάθε παιδιού που γεννιέται στην ελληνική επικράτεια, δεσμεύθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, που αφορούν την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά της 2ης γενιάς και τη συμμετοχή των επί μακρόν διαμενόντων στις τοπικές εκλογές. Διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν όσοι αλλοδαποί έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής στη χώρα να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (που επιφυλάσσει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους αλλοδαπούς). Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες επιστροφών και ότι θα εμπλακεί ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συμβολή των μεταναστών στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη βελτίωση δημογραφικών δεικτών και στη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων. «Είναι όλοι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία», επισήμανε και εξήρε τη συμβολή τους στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως οι Ο.Α. είχαν ως τελικό απολογισμό 13 νεκρούς αλλοδαπούς στα ολυμπιακά εργοτάξια, 65 νεκρούς στα έργα στήριξης και εκατοντάδες τραυματίες.- Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα επιτελικό κέντρο συντονισμού των εμπλεκομένων στη μετανάστευση υπουργείων ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. «Πρώτος άξονας των παρεμβάσεών μας», πρόσθεσε «είναι η διαφύλαξη των προοπτικών ένταξης για τους νόμιμους μετανάστες. Αυτή δεν διασφαλίζεται με αστυνομικά μέτρα, αλλά με θεσμικά, οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα». Γι’ αυτό και υποσχέθηκε υιοθέτηση απλών και ευέλικτων διαδικασιών.
Θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων !!
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε όμως και σε «ανάσυρση του σκοτεινού αριθμού των παρανόμων στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής». Σε ερώτηση της «Κ» προς την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη, εάν αυτό σημαίνει εφαρμογή προγραμμάτων «ημι-νομιμοποίησης» (υπάρχει σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη), η υφυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομιμοποίηση, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο !!. Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πνεύμα των νέων αντιλήψεων για τις βίζες, ανακοίνωσε ότι οι νόμιμοι μετανάστες θα λάβουν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων για όλο το 2010, ώστε να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις χώρες τους
------------------------------------------------------------------------------
Θετικά αν και αποσπασματικά τα πρώτα βήματα στο θέμα της μετανάστευσης.
Θα πρέπει να ληφθούν όμως υπ όψιν και τα παρακάτω:
Αν αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια αυτόματα τα παιδιά που γεννιόνται στην Ελλάδα, ακόμα και από γονείς «που δεν έχουν χαρτιά» είναι δηλαδή «λαθρομετανάστες» κατά τον ορισμό, τότε θα πρέπει αυτόματα και οι γονείς να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ , διαφορετικά θα υπάρχει το οξύμωρο , τα παιδιά να είναι Ελληνόπουλα και οι γονείς ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ !!
Επίσης θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο και για τα υιοθετημένα παιδιά , ανεξαρτήτου ηλικίας κατά την υιοθεσία. Σήμερα υπάρχει διάταξη του Υπ Εσωτερικών που αν το παιδί ενηλικιωθεί κατά την διαδικασία υιοθεσίας από Έλληνα γονέα , δεν παίρνει την Ελληνική ιθαγένεια.

Πέρα των αναγγελθέντων υπάρχουν και μερικά ζητήματα που χρειάζονται ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση:
α. Να ελαττωθεί ο χρόνος απόδοσης / ανανέωσης άδειας παραμονής σε ένα ενάμιση μήνα το πολύ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χρόνοι αναμονής έξι και οκτώ μήνες
β. Να ελαττωθεί ο χρόνος απόφασης για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε 4-6 μήνες το πολύ. Ο σημερινός χρόνος είναι 3-4 χρόνια αν δεν βάλεις μέσο ή δεν πληρώσεις κατάλληλο δικηγόρο !!
γ. Να αποσυρθεί ο νόμος που προβλέπει ότι οι Μετανάστες για να αυτό-απασχοληθούν η να ανοίξουν μαγαζί θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι έκαναν επένδυση 60.000 € . θα πρέπει να ισχύουν ότι ισχύει για κάθε πολίτη. (με αυτό το μέτρο εξαναγκάζουν τους αλλοδαπούς να είναι εργάτες)
δ. Να εξισωθεί ο απαιτούμενος χρόνος διαμονής στην Ελλάδα που χρειάζεται για να δικαιούται κάποιος να κάνει αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας σε περίπτωση που έχει κάνει γάμο με Έλληνα /Ελληνίδα για όλες τις κατηγορίες ζευγαριών. Αυτή την στιγμή υπάρχει ο παράλογος και Ρατσιστικός διαχωρισμός στα άτεκνα ζευγάρια. Δηλαδή αν έχουν κάνει από κοινού παιδί ο απαιτούμενος χρόνος είναι 3 έτη παραμονής , ενώ αν δεν έχουν απαιτούνται 10 έτη παραμονής στην Ελλάδα για να μπορεί να κάνει αίτηση για ιθαγένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: