Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Vae victis - οὐαὶ τοῖς ἡττημένοις

Η ορμή του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αναταράξεις στα κόμματα της γύρω περιοχής.
Tης Αγγελικής Σπανού

Την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το κόμμα τους έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν αμήχανοι τις κόντρες των υπουργών Χ. Αθανασίου - Ν. Δένδια για την απόδραση Ξηρού και Άδ. Γεωργιάδη - Κ. Χατζηδάκη για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, τους ενοχλεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και του επιτίθενται, δεν πολυκαταλαβαίνουν γιατί στηρίζουν τόσο πολύ τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ έχουν κουραστεί να στοχοποιούν για την οικονομική πολιτική τον Γ. Στουρνάρα χωρίς αποτέλεσμα. Η αγωνία για το πολιτικό τους μέλλον κυριαρχεί, ο φόβος για ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα λειτουργεί διαλυτικά, προβλέψεις για τη διάρκεια ζωής της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι εύκολες και ο χρόνος που περνάει δεν φέρνει την πολυπόθητη επιβεβαίωση του success story που έχει εξαγγελθεί. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων με ή χωρίς χρίσμα, δηλαδή προαναγγέλλει αντάρτικο.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το Σάββατο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την Κυριακή θα μαζευτούν στο Caravel βουλευτές, μέλη της ΚΠΕ, των Νομαρχιακών κ.λπ., προκειμένου να παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος τη στρατηγική μέχρι τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Το κεντρικό του μήνυμα είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται» πίσω από την Πρωτοβουλία των «58», την οποία όμως υποστηρίζει, παρά τις αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι «75» υπό τον Μ. Καρχιμάκη δεν θέλουν τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που στήνεται, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα «απολειφάδια του εκσυγχρονισμού», η «ομάδα των 11» (Σαχινίδης, Μωραΐτης κ.ά.) εκφράζει επιφυλάξεις χωρίς να έχει καμία πολιτική επαφή με τους προηγούμενους, ο Πάγκαλος επιτίθεται στον Βούλγαρη των «58», ο Κωνσταντινόπουλος απαντά στον Πάγκαλο και στηρίζει τον Βούλγαρη αλλά ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει τη διαδικασία με την οποία θα φτιαχτεί το ευρωψηφοδέλτιο, οι «58» απέκλεισαν την επικεφαλής των ευρωβουλευτών Σ. Ράπτη από τη συνάντησή τους με τον επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα, ο Σβόμποντα πήγε και μίλησε σε εκδήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, που είναι εκτός ΠΑΣΟΚ και εκτός «58», ο Τζουμάκας κάνει κόμμα. Και την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος διεκδικεί την αποκλειστικότητα για το κόμμα του ως προς τη σχέση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και κατακεραυνώνει τη ΔΗΜΑΡ που τολμά να διαφημίζει τη στήριξη που της πρόσφερε ο Σβόμποντα.

Μικρό το κακό για τον Φώτη Κουβέλη, που βλέπει τον Σπ. Λυκούδη, τον Γρ. Ψαριανό και τον Α. Παπαδόπουλο να πηγαίνουν στις εκδηλώσεις των «58» αλλά να δηλώνουν ότι δεν φεύγουν από τη ΔΗΜΑΡ, τον Γ. Πανούση να κοιτάζει προς τα αριστερά, τον Β. Οικονόμου να εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό του τελευταία με την ηγεσία και τη σύμπραξη με τον Α. Λοβέρδο να βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη διάλυσή της. Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη αυτού του πολιτικού δράματος ή αυτής της πολιτικής φάρσας (αναλόγως οπτικής). Το πολιτικό σμπαράλιασμα θα συνεχιστεί, και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στην περιοχή της κεντροαριστεράς θα γίνονται όλο και πιο έντονα. Όχι προς την κατεύθυνση της ομογενοποίησης, αλλά, όπως όλα δείχνουν, της θραυσματοποίησης.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη Free Sunday, 26/1/2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια: