Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Top secret Leaks.. Tα κακά της μυστικής διπλωματίας

Η μυστική διπλωματία έχει τα καλά της έχει όμως και τα κακά της. Επειδή δε η αλήθεια είναι πολύ πεισματάρα και τελικά εμφανίζεται, οι οπαδοί της κρυφής ή  της σιωπηλής διπλωματίας τελικά έχουν πολλούς πονοκεφάλους. Ετσι και προχθές οι κκ Σταθάκης και Μηλιός αποφάσισαν να συναντηθούν με τα μεγάλα κεφάλια της διεθνούς χρηματαγοράς. 
Όλα καλά ως εδώ. Μάλιστα από το κομματικό έντυπο της ΑΥΓΗς αναμεταδόθηκε ανακοίνωση τους που .. [..Έχοντας απέναντί τους εκπροσώπους hedge funds και τραπεζών, τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τις συλλογικές επεξεργασίες, με την άλλη πλευρά -καλά ενήμερη ούτως ή άλλως για την κατάσταση στην Ελλάδα- να δείχνει ενδιαφέρον για την εναλλακτική πολιτική που η Αριστερά προτείνει...] so far , so good.. αλλά εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μίλησαν , οκ .. τι είπαν? Γιατί η παραπάνω ανακοίνωση παρα είναι "περιληπτική" για εντατικές συνομιλίες δύο ημερών. Άρα κάτι παραπάνω είπαν , εκτός από τα δυο - τρία λογάκια που αναμεταδόθηκαν. Και έτσι το κενό πληροφόρησης έρχεται η άλλη μεριά (Funds) να το καλύψει.. και τι λέει η άλλη πλευρά ? 
[Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές «βλέπει» ο Γ. Σταθάκης ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι είναι πιθανή μια ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ ή/και Το Ποτάμι. Αυτό αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της η Bank of America/Merill Lynch ύστερα από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον κ. Σταθάκη. 
Η Bank of America - Merill Lynch σημειώνει από την πλευρά της: “Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη  μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να έλθει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ”. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Plan B ή αν έχει δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές.  Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εκπρόσωποι της Merrill Lynch συμμετείχαν σε δείπνο με τον “σκιώδη” Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Σταθάκη. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, “η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-6%.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε τα εξής βασικά σημεία:
- Θα διακόψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Θα διαπραγματευτούν την αναδιάρθρωση των δανείων του επισήμου τομέα. Στην ιδανική περίπτωση, θα προτιμούσαν ένα haircut, 1. αλλά ίσως το πρώτο βήμα να είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.
- Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα υπάρξει άλλο haircut για τον ιδιωτικό τομέα.
- 2. Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
- Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
- Όχι πια πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουν από την τρόικα να αναθεωρήσει τον μη ρεαλιστικό στόχο ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.
- Πηγές για τα χρήματα που θα χρειαστούν: αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα, 3. πρόσβαση στην αγορά, μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) από την ΕΚΤ.
- 4. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν τις εκλογές. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το Σχέδιο Β είναι αυτό που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν δούλεψε. Πιέσαμε πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, ρωτώντας πολλές υποθετικές ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να συζητήσει πιθανές εναλλακτικές. 
- Θα αντιστρέψουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στην αγορά εργασίας: θα αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρουν τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις. 
- Θα κινηθούν σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα εστιάσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για το τελευταίο, υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν την πολιτική βούληση να το κάνουν καθώς είναι εγκλωβισμένα από κατεστημένα συμφέροντα. 
- Θα παρέμβουν για 5να αναγκάσουν τις τράπεζας να επεκτείνουν τον δανεισμό στην οικονομία. Το κράτος είναι μέτοχος πλειοψηφίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν περάσει τα stress tests της ΕΚΤ. Θα πρέπει να αρχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.
- Ήταν πολύ σίγουρος ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο (22 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που ανέφερε). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε τις εκλογές μόνο αν η τρόικα τους έδινε ότι ζητούσαν, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν μάλλον έκπληκτος από την πολύ σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. 
- Ήταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσεις στις εκλογές. Ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά παραδέχτηκε 6. ότι είναι πιθανός ένας συνασπισμός με άλλα κόμματα (Ποτάμι και/ή ΠΑΣΟΚ).
- Υποστήριξε ότι μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν μια αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων και βοήθεια από την ΕΚΤ με την τρόικα στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν πετύχει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα και αν και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση δεν θα είναι δικό τους σφάλμα. 
- Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι πελάτες υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να δουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ θα υποχωρούσε και θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους του προγράμματος. Ορισμένοι πελάτες υποστήριξαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ανησυχιών για τους Podemos στην Ισπανία (Η Ισπανία έχει εκλογές το Νοέμβριο και το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν μπορούσαν να δουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτική ισχύ. 7. Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι υπήρχε αμοιβαίο συμφέρον  να στηριχθεί η Ελλάδα, το τρέχον πρόγραμμα προφανώς δεν λειτουργεί και οι διαπραγματεύσεις θα οδηγούσαν σε μια πιο ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει τους πάντες.]

Βιάστηκε να αρνηθεί ότι τα παραπάνω είναι αλήθεια ο κ Σταθάκης,.. και τα διαψεύδει. Το ζήτημα πλέον όμως είναι ποιος τον πιστεύει. Γιατι δεν έδωσε αμέσως ο ίδιος στην δημοσιότητα το περιεχόμενο των συνομιλιών και αρκέστηκε στην μυστική διπλωματία της γενικόλογης διαπίστωσης.. "ότι οι συνομιλιτές απλά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για της θέσεις της αριστεράς ?" Είπαμε, η μυστική διπλωματία έχει και τους πονοκεφάλους της.. 

Επί της ουσίας τώρα και υπό την αίρεση ότι αυτά ελέχθησαν:
1. Πότε συμφωνήθηκε από τον Συριζα ότι δεν θα γίνει περικοπή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αλλά θα γίνει επιμήκυνση ?
2.  Ειναι θέση του Συριζα .. Τα πάντα για το Ευρώ ?
3. Είναι θέση της αριστεράς ότι η οικονομία μίας χώρας θα βασίζεται στις αγορές ?
4. Το ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο Συριζα το θεωρεί πλεονέκτημα η μειονέκτημα?
5. Τέτοιου είδους "εξαναγκασμός" θα γίνει βασιζόμενος στα αποτελέσματα των Stress tests ? Τα θεωρεί δηλαδή αληθηνά τα αποτελέσματα ?
6. Στις πιθανές μελλοντικές συμμαχίες περιλαμβάνεται και το  ΠΑΣΟΚ?
7. Ωστε υπάρχουν και αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ του Ελληνικου λαού και των Funds ?

Θα τα θεωρούσα αποκύημα φαντασίας τα παραπάνω αν τα στελέχη του Συριζα, άλλοτε με μισόλογα , άλλοτε πιο καθαρά, δεν είχαν αρχίσει και διαδίδουν μερικά τουλάχιστον από τα παραπάνω. 

=======================================
μια μικρή επανάληψη του μαθήματος.
http://www.syn.gr/ekl2012/eklogikidiak2012.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια: