Σελίδες

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

To μυστικό που έκρυβε ο Μεσούτ Γιλμάζ επί 13 χρόνια


To μυστικό που έκρυβε ο Μεσούτ Γιλμάζ επί 13 χρόνια και οι επιπτώσεις του "South Stream" στην Ελλάδα!



του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αποκάλυψε στα τουρκικά ΜΜΕ ένα μυστικό που κρατούσε μέσα του επί 13 χρόνια. Το μυστικό αυτό αφορά η συμφωνία και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream (Mavi Akım) και την αντίδραση στο όλο θέμα των ΗΠΑ.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Bugün, ο Μεσούτ Γιλμάζ, αναφερόμενος στο θέμα και συγκεκριμένα στην επικύρωση της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού από την τουρκική βουλή, τον Ιούλιο του 1997, είπε τα εξής: 
"Από την ημέρα εκείνη άρχισαν να επισκέπτονται τον υπουργό ενέργειας και μένα πρέσβεις διαφόρων χωρών, όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Αιγύπτου κλπ. Αυτό που επιδίωκαν ήταν να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία από τη διεθνή αγορά ενέργειας και να ελέγξουν την τουρκική αγορά." Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ακυρώσουν τον ρωσοτουρκικό αγωγό, για να πουλήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ ως LPG στην τουρκική αγορά. Σημείωσε μάλιστα ότι τα αποθέματα του Κατάρ τα έχουν 'κλείσει' ήδη αμερικανικές εταιρείες. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση της Ρωσίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό ήταν πολύ ελκυστική, γεγονός που θορύβησε τον αμερικανό πρέσβη.
Ο Γιλμάζ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη είπε:"Ο πρέσβης των ΗΠΑ με επισκέφθηκε δυο φορές. Μου είπε επί λέξει: 'Αν δεν ακυρώσετε τη συμφωνία, θα έχετε κακά ξεμπερδέματα, και σεις προσωπικά. Άλλωστε, ο αγωγός δεν μπορεί να περάσει κάτω από τη θάλασσα'. Και 'γω του είπα 'Δεν φοβάμαι. Η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μου".
Οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που έγιναν ενώπιον βουλευτών, προκάλεσαν τεράστια εντύπωση.
O Mεσούτ Γιλμάζ, ως αποτέλεσμα της 'αμαρτωλής' επιλογής του, το 1998 κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο 
σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Τουρκίας (Emlak Bankası), που είχε πρωταγωνιστή τον Korkmaz Yigit, γρονθοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βουδαπέστη (φώτο) τον Ιούλιο του 1998 από 'παρακρατικούς', ενώ στις εκλογές του 2002 δεν εξελέγη καν βουλευτής. Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξελέγη και πάλι βουλευτής στις εκλογές του 2007, όταν έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στο Νομό του Ρίζαιου. Αυτά, για όσους είχαν και συνεχίζουν να διατηρούν αμφιβολίες για το κόστος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει από τα 'παπαγαλάκια' ο Κώστας Καραμανλής για τις αντίστοιχες επιλογές του και για τους λόγους που οδήγησαν τον νυν πρωθυπουργό να δηλώσει αυτά που δήλωσε προεκλογικά για τον αγωγό "South Stream".
Πηγή: 
Γενί Σαφάκ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/to-13-south-stream.html#ixzz0hfxKhoRn

Δεν υπάρχουν σχόλια: