Σελίδες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κρατουμένων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κρατουμένων

Κι ενώ ο ανεκδιήγητος Καστανίδης βγήκε και μίλησε για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» (που στην πραγματικότητα είναι αλλά όχι με το σκεπτικό του Πασόκου υπουργού, αλλά υποκινούμενες από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένοι) από σήμερα και για δεύτερη βδομάδα συνεχίζεται η αποχή συσσιτίου των κρατουμένων, ενώ ορισμένοι πρόκειται να ξεκινήσουν και απεργία πείνας από σήμερα.

Αν και τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν υποβαθμίσει αυτές τις κινητοποιήσεις η πραγματικότητα είναι ότι τώρα έχουμε μια απ’ τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχει συμβεί ποτέ στις ελληνικές φυλακές. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι συμμετέχουν κρατούμενοι από 30 φυλακές (απ’ της 33 που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα) και παίρνουν μέρος πάνω από 10.000 φυλακισμένοι. (αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιάσει αύριο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 11 το πρωί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων -Ακαδημίας 62, 5ος όροφος-).




Οι κρατούμενοι μιλούν για τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις φυλακές, τον υπερπληθωρισμό, ενώ ζητούν την κατάργηση συγκεκριμένων πειθαρχικών ποινών, να σταματήσει η κατάχρηση του επαχθούς μέτρου της προφυλάκισης, αναθεώρηση και μείωση των ελαχίστων ορίων κράτησης, κατάργηση των εξοντωτικών ποινών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου και των υπό όρων απόλυσης, καταδίκη των παραβατών του νόμου με πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και όχι ενδείξεις και στερεότυπα, κατάργηση του τρομονόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων κ.λ.π.

Τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, περιγράφει κρατούμενος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους: «Οι φυλακές λειτουργούν επί της ουσίας μόνο με ανθρωποφύλακες και εισαγγελέα. Τίποτε άλλο. Κάποιες νοσηλεύτριες για την διανομή φαρμάκων, γιατρός δεν υπάρχει, κοινωνική λειτουργός δεν υπάρχει, κράτος απών. Το κτίριο, οι κρατούμενοι, το φαγητό, η καταμέτρηση, στα κελιά και τέλος. Δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα, δεν έχεις γιατρό, αν πάθεις κάτι πρέπει να σε πάνε στο νοσοκομείο. Στην Χαλκίδα κοιμούνται κάτω, στο πάτωμα, το ίδιο και στον Κορυδαλλό. Στα Γιάννενα και στην Αμφισσα στους διαδρόμους».

Η κυβέρνηση του μνημονίου δεν μπορούσε να εξαιρέσει και τους φυλακισμένους από τα μέτρα λιτότητας που παίρνει. Όπως λέει ο κρατούμενος Γιώργος Παυλόπουλος: «Υπάρχουν περικοπές παντού. Στα Γρεβενά για παράδειγμα βλέπουν τα χιόνια, η θερμοκρασία είναι χαμηλή και όμως δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα τα καλοριφέρ! Περικοπές βλέπουμε και στο φαγητό και στα φάρμακα. Για να πάρεις ένα ντεπόν πρέπει να γίνει ολόκληρο θέμα. Εδώ, οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα, τους καθυστερούν τα φάρμακα καμιά βδομάδα. Οπότε έχεις δυο λύσεις. Ή να πεθάνεις ή να πληρώσεις –εφόσον έχεις- μόνο σου τα φάρμακα. Ακόμα κι αυτό όμως γίνεται με δυσκολία γιατί δεν υπάρχει γιατρός και μπλέκεις στην γραφειοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: