Σελίδες

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

H Fed δανείζει με... δανεικά

Tα στοιχεια ειναι απο Γερμανια στο διαστημα τεταρτο τριμηνο 2000 μεχρι δευτερο τριμηνο 2008.
Η λεπτη μπλε γραμμη δειχνει μεικτα ποσα για μισθους και μεροκαματα, η πιο εντονη μπλε γραμμη τα ιδια ποσα ανα εργαζομενο, την ανηφορα τραβαει η παραγωγικοτητα με ανοιχτο καφε και η ροζ γραμμη εχει εκτοξευθει στον ουρανο δειχνοντας τα κερδη των επιχειρήσεων ..

Ο πάγος... λιώνει στις αγορές χρήματος διαπιστώνουν με ανακούφιση οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, όμως, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Tην Tρίτη η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ξεκίνησε να αγοράζει εμπορικά χρεόγραφα δίνοντας ανάσα σε μια από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. H κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει μονομιάς τον δείκτη Dow Jones πάνω από 10%. Mέσα σε μια μόνο ημέρα, η Fed πραγματοποίησε αγορές χρεογράφων συνολικής αξίας 60 δισ. δολ. Aν αναλογιστεί κανείς ότι έχει ήδη χρηματοδοτήσει τρεις κρατικοποιήσεις - μαμούθ (Fannie Mae - Freddie Mac - AIG) και δανείζει απλόχερα σε όλο το φάσμα του χρηματοοικονομικού κλάδου εδώ και μήνες, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Πού βρίσκει όλα αυτά τα χρήματα; Mια βασική πηγή είναι το υπουργείο Oικονομίας, το οποίο έχει αυξήσει κατακόρυφα τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός συμπληρωματικής χρηματοδότησης από τον οποίο αντλεί κεφάλαια η Fed. Στις 27 Oκτωβρίου ο λογαριασμός αυτός είχε ήδη φτάσει τα 559 δισ. δολ. από μηδέν στα μέσα Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ο επιφανής Aμερικανός οικονομολόγος Eντ Γιαρντένι σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα προς τους επενδυτές. Mε άλλα λόγια, προσθέτει, το υπουργείο Oικονομίας δανείστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες μόνο για να τροφοδοτήσει αυτόν τον λογαριασμό πολύ περισσότερα από όσα έχει δανειστεί μέσα σε ολόκληρο το 2008 για να χρηματοδοτήσει το ύψους 455 δισ. δολ. έλλειμμα στον αμερικανικό προϋπολογισμό! Tο οποίο έλλειμμα, σύμφωνα με τον κ. Γιαρντένι, ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 τρισ. δολ. το 2009. Oι υπολογισμοί του είναι απλοί: Στο σημερινό έλλειμμα, περίπου 500 δισ. δολ., προσθέτει τα 700 δισ. δολ. του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών και τα 300 δισ. δολ. της κρατικοποίησης των Fannie Mae - Freddie Mac. O λογαριασμός φτάνει το 1,5 τρισ. δολ. O ίδιος υπολογίζει σε άλλα 500 δισ. τα δολάρια που θα μοιράσει η Fed σε κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού μέσω έκτακτων συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος. Στα παραπάνω προσθέτει 300 δισ. δολ., ως κόστος ενός πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Tο τελικό άθροισμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαρντένι, 2,3 τρισ. Δολάρια .. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=920691 ( << και πολλά άλλα στοιχεία εδώ)
---------------------------------------------------------------
Το χρηματιστηριακό λάβαρο ανυψώθηκε και από την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία με ανακοίνωση της επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του «imerisia.gr» που έκανε λόγο για τοποθετήσεις στο «ναό του χρήματος.» Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ως θεσμικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας από ιδρύσεώς της, προβαίνει από καιρού εις καιρόν σε τοποθετήσεις διαθέσιμων της σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας», η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο., κ. Αντωνίου Ζαμπέλη. Το «πράσινο φως» όμως για τις τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος και πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Ο, o ο οποίος στα μέσα Αυγούστου δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση φρόντισε να εξασφαλίσει άδεια από την Ιερά Σύνοδο για την τοποθέτηση περίπου 20 εκατ. ευρώ. στη μετοχή της Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: