Σελίδες

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πριν την Θύελλα όλα είναι ήσυχα…

 Οι διεθνείς χρηματαγορές παίρνουν πλέον την προσοχή τους από μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), που ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην προσεχή σύνοδο του G20 που θα γίνει στην Κορέα 11-12 Νοεμβρίου. Οι πρόσκαιρες επιπτώσεις από την ανακοίνωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), ήταν να υποτιμηθεί σημαντικά το δολάριο έναντι του ευρώ (Πέμπτη 4 Νοεμβρίου ευρώ/δολάριο 1,4244). Στην συνέχεια όμως η ανησυχία για τα αποτελέσματα των Ελληνικών αυτοδιοικητικών εκλογών και την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα καθώς και τα κρατικά χρέη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ανέκοψαν την υποτιμητική πορεία για το αμερικανικό νόμισμα το οποίο ισχυροποιήθηκε εκ νέου (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ευρώ/δολάριο 1,4084). Την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, παρ’ ότι οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είχαν... εξαλειφθεί, το ευρώ συνέχισε να υποτιμάται έναντι του δολαρίου (Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ευρώ/δολάριο 1,3917).

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), που όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα είναι τύπωμα φρέσκου χρήματος, τροφοδοτούν με ρευστότητα την αμερικανική οικονομία χωρίς ταυτόχρονα να μετατρέπουν το δολάριο σε ένα απαξιωμένο νόμισμα, αφού κρατάει την ισοτιμία του περίπου σταθερή με το κυριότερο ανταγωνιστή του το ευρώ. Καθόλου κακά για την οικονομία των ΗΠΑ αφού και επί πλέον ρευστότητα αποκτά και ταυτόχρονα διατηρεί το δολάριο στην κυρίαρχη θέση του, ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. Από την άλλη πλευρά το ευρώ διατηρεί το κύρος του ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα, αλλά η Ευρωπαϊκή εξαγωγική Βιομηχανία ασφυκτιά από το ακριβό ευρώ που είναι τροχοπέδη για την αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και αφού η ΕΚΤ δεν επιλέγει και αυτή μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), επιλέγεται από το βιομηχανικό lobby η αναζωπύρωση των προβλημάτων χρέους των περιφερειακών οικονομιών της ΕΕ, προκειμένου να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ και να υποτιμάται με αυτό τον τρόπο έστω και λίγο έναντι του δολαρίου. Έτσι σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Ζαν-Κλον Γιούνκερ με δημόσια δήλωση του, αφού έδωσε τα εύσημα στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, προετοίμασε το έδαφος για νέα σκληρότερη δημοσιονομική παρέμβαση της Τρόικας στην Ελληνική Οικονομία, ζητώντας νέα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν (το υπό ανακοίνωση στις 15 Νοεμβρίου) αναθεωρημένο Δημόσιο Έλλειμμα του 2009.
Όπως ακριβώς τα είχαμε προβλέψει σε σειρά άρθρων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η FED ανακοινώνει μετρά ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), που ουσιαστικά κρατάνε το δολάριο σταθερό έναντι του ευρώ μετά από μία πολύ πρόσκαιρη υποτίμηση. Γεγονός που συμφέρει τις ΗΠΑ, αφού και επί πλέον ρευστότητα διατίθεται στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ και το δολάριο από πλευράς ισοτιμίας δεν χάνει το κύρος του ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. Το ευρωπαϊκό βιομηχανικό lobby αφού αντιμετώπισε την ενέργεια της FED χωρίς ιδιαίτερες νομισματικές και συνεπώς και εξαγωγικές απώλειες και χωρίς να υιοθετεί μέσω της ΕΚΤ, και αυτό μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), ετοιμάζεται πλέον να αντεπιτεθεί προκειμένου να υποτιμήσει επιτέλους το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Πως;
Με το πιο πρόσφορο τρόπο. Την επικοινωνιακή αναζωπύρωση του προβλήματος κρατικού χρέους των περιφερειακών κρατών της ΕΕ. Σε λίγες ημέρες και αφού τελειώσει η σύνοδος του G20, θα αρχίσει το πραγματικό πάρτυ. Μέχρι τότε όλα θα είναι ήσυχα… Πάντοτε εξ’ άλλου, πριν την Θύελλά όλα είναι ήσυχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: