Σελίδες

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στο σκαμνί με βάση έναν αχταρμά

Στο σκαμνί με βάση έναν αχταρμά

Με βάση έναν... αχταρμά που παρήγαγε μια πρόταση των 130 σελίδων, παραπέμπονται για να δικαστούν (στις 7.1.2011) οι 12+1 συλληφθέντες και αναζητούμενοι ως ύποπτοι για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών και τη Φράξια Μηδενιστών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, στην πρόταση που συνέταξε η εισαγγελέας εφετών Ξένια Δημητρίου - Βασιλοπούλου, για άλλους ζητείται η παραπομπή και για άλλους η μη παραπομπή, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία.
Αντιτερρορίστες και δικαστικοί δεν απέφυγαν ακόμη μια φορά να ποινικοποιήσουν τις κοινωνικές σχέσεις και ν' αποδώσουν την απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων στα... μέτρα προφύλαξης που υποτίθεται πως λάμβανε κάποιος από τους βασικούς ύποπτους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον για αθρόες παραπομπές ακόμη και με χαμηλής ποιότητας και αξιοπιστίας «αποδείξεις».

Δύο περιπτώσεις

Πρώτες και καλύτερες στη λίστα είναι οι κοινές αλλά και... αντίθετες περιπτώσεις μιας 23χρονης φοιτήτριας, που πιάστηκε στις 14.11.2009 κι αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της, και του 31 ετών αδελφού του 24χρονου που πιάστηκε τη Δευτέρα 1.11 στο Παγκράτι ως ένας από τους διανομείς των παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων.

1. Η προ έτους συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με χολιγουντιανή κουστωδία θωρακισμένων τζιπ της αντιτρομοκρατικής, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης επειδή αποτύπωμα της βρέθηκε σε γυάλινο κηροπήγιο που ανακαλύφθηκε στη «γιάφκα» της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι.
Το στοιχείο που υποτίθεται πως τεκμηρίωνε την ένταξη και συμμετοχή της στην οργάνωση θεωρήθηκε από την ανακρίτρια... αστείο. Έτσι αφέθηκε ελεύθερη - με περιοριστικούς όρους - και δεν περιελήφθη στην πρόταση της κ. Δημητρίου για τους παραπεμπόμενους.
Ένα ακόμη... επιβαρυντικό στοιχείο που της προσήψε το αντιτρομοκρατικό ιερατείο ήταν πως η Ελληνίδα «Μάινχοφ» πιάστηκε στις 5.30 το πρωί στην Πατησίων, μόλις βγήκε από υπό κατάληψη εγκαταλειμμένο σπίτι, στο οποίο γινόταν αντιεξουσιαστικό πάρτι.

2. Ας έρθουμε στη δεύτερη περίπτωση. Ο 24χρονος που πιάστηκε ως ένα από τα delivery boys που έκαναν τη διανομή των φακέλων, δεν παραπέμπεται για συμμετοχή στη Συνωμοσία, αλλά μόνο γι' αυτή καθαυτή την ημιτελή, σε ό,τι αφορά τη δική τους ευθύνη, ενέργεια.
Αντίθετα, ο 22χρονος, που πιάστηκε μαζί του και θεωρείται από τα σαΐνια ως ο βασικός πυροτεχνουργός της Συνωμοσίας, παραπέμπεται εν χορδαίς και οργάνοις.

Ο 3 Ιχρονος αδελφός του 24χρονου δεν διωκόταν μέχρι πρότινος. Το αποτύπωμα του ωστόσο σε ένα αντίγραφο της «Αληθογραφίας», χρονολογείται από τις 23.9, άντε τις 24.9 του 2009, όταν πιάστηκαν οι τέσσερις πρώτοι ύποπτοι συμμετοχής στην οργάνωση.
Με βάση αυτό το εύρημα, που χρονολογείται 14 ολόκληρους μήνες, ερήμην οποιουδήποτε άλλου, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του και τον παραπέμπουν στη δίκη της 7ης Ιανουαρίου 2011.
Για ένα εύρημα σε μια... επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια μπροσούρα, την οποία θα μπορούσε να διαβάσει - και συνεπώς ν' αγγίξει - οποιοσδήποτε. Δεν μπορείτε να διαφωνήσετε. Άρτια συμπυκνωμένη νομική αντίληψη. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

Χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο ... 

Πάμε τώρα στον δεύτερο νομικίστικο σολοικισμό, ό οποίος αφορά το μικρότερο από άλλα δύο αδέλφια που καταζητούνται. Το παράδοξο είναι πως ούτε γι' αυτόν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία.Ούτε στη γιάφκα ούτε σε βίντεο ούτε σε κατσαρόλες ούτε σε κηροπήγια ούτε σε μπροσούρες.

Διαβάζουμε το σκεπτικό της παραπομπής και μένουμε... κάγκελο! «Παρατηρήθηκε» λένε τα σαΐνια «αυξημένη κινητικότητα ατόμων, τα οποία κατά τακτά χρονικά διαστήματα εισέρχονταν και εξέρχονταν με ιδιαίτερες προφυλάξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η φαινόμενη μη λήψη μέτρων προφύλαξης για παραπλάνηση, που μπορεί όμως να γίνει αντιληπτή από έμπειρα αστυνομικά όργανα».

Τι μας λένε δηλαδή; Ότι ο 22χρονος ύποπτος, που τον έβλεπαν να μπαινοβγαίνει στη γιάφκα, λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ότι δεν έπαιρνε μέτρα προφύλαξης!!!) και γι' αυτό δεν κατάφεραν να συλλέξουν τα απαραίτητα εις βάρος του στοιχεία!

Το αποτύπωμα

Να ήταν όμως μόνο αυτά; Έχουμε και συνέχεια, καθώς ως ενοχοποιητικό στοιχείο έχει θεωρηθεί ακόμη ένα αποτύπωμα πάνω σε μια πρόχειρη ανατύπωση, από το περιοδικό «Εποπτεία» του 1979, της... ερωτικής αλληλογραφίας κατά κύριο λόγο του Σεργκέι Νετσάγεφ με την αγαπημένη του Ναταλία, την κόρη του διανοητή Αλεξάντερ Χέρτσεν, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων θεωρητικών του ρωσικού διαφωτισμού και θιασώτης του ουτοπικού σοσιαλισμού.

Προς επίρρωση του καταδιωκτικού οίστρου, παραθέτουμε ένα υψηλού εξτρεμισμού καισυνωμοτικότητας απόσπασμα από γράμμα που απέστειλε ο Νετσάγεφ στη μούσα του και το οποίο παρελήφθη από αυτήν στις 26 Μαΐου 1870: «Αγαπητή Τάτα. Το να σου γράφω γίνεται ένα δύσκολο χρέος, αλλά ένα χρέος που αγαπώ. Ξέρεις καλά ότι δεν μπορώ να μιλάω μαζί σου με περίπλοκες φράσεις, γιατί δεν μπορώ να κρύψω αυτό που σκέφτομαι και γιατί είμαι ανίσχυρος να συγκρατήσω το μεγάλο μου πάθος (ή, όπως το λες εσύ, την αγένεια) που αναβλύζει κατ' ευθείαν από την ψυχή μου...».

Εάν δεν είναι το παραπάνω απόσπασμα, όπως και η υπόλοιπη, ερωτική ως επί το πλείστον, αλληλογραφία της «Αληθογραφίας», το καταύγασμα του ιλλεγκαλιστικού νιχιλισμού, τότε τι είναι; Γι' αυτό λοιπόν δεν υπήρξε... χρεία άλλων αποδείξεων!

Πηγή: "Το Ποντίκι" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: