Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η Ιρλανδία τυπώνει ευρώ μόνη της .. !

Νομισματικά νέα από Ευρώπη,ΗΠΑ,Κίνα και χρυσός.Η Ιρλανδία τυπώνει ευρώ μόνη της -



Όσοι έχουν μια σχετικά καλή μνήμη, θα θυμούνται ότι όταν δημιουργήθηκε το πρώτο "ταμείο" της ευρωζώνης ύψους 750 δις ευρώ πριν περίπου μισό χρόνο, για να χρηματοδοτήσει μαζί με το ΔΝΤ τις χρεωκοπημένες τράπεζες, η κυβέρνηση και τα φερέφωνα δήλωναν ότι "γλιτώσαμε", χρησιμοποιώντας μάλιστα τη "βαρύγδουπη" φράση "βάλαμε το περίστροφο στο τραπέζι". Μόνο που το περίστροφο αποδεικνύεται καθημερινή ότι δεν είναι στο τραπέζι, αλλά σημαδεύει τους λαούς στον κρόταφο, προς τέρψη των τραπεζιτών, που λαμβάνουν το ένα πακέτο σωτηρίας μετά το άλλο, για να γλιτώσουν αυτοί τη χρεωκοπία εις βάρος μας...
Πάμε για νέο γύρο εκτύπωσης ευρώ, με ενίσχυση του ταμείου στο ύψος των 1,5 τρις ευρώ (διπλάσια κονδύλια):
Η Γερμανία ξέρει ότι τα υπόλοιπα κράτη είναι χρεωκοπημένα - και από τη στιγμή που με το ευρώ τα έχει "κλειδώσει" νομισματικά, στερώντας τους την επιλογή της υποτιμησης, τα κράτη αυτά είναι στο έλεος της να τυπώσει η Γερμανία ευρώ μέσω της "ανεξάρτητης" ΕΚΤ, παρςστείνοντας έτσι λίγο ακόμα το αναπόφευκτο. Ως αντάλλαγμα, η Γερμανία ζητά "γη και ύδωρ", αλλά η "πλάκα" της υπόθεσης είναι πως τα χρέη είναι τόσο μεγάλα, που και πάλι η Γερμανία "το σκέφτεται":


Ιστορικής σημασίας στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική της σχεδιάζει να κάνει η Γερμανία σε συνεργασία με τη Γαλλία και να προχωρήσει στην υλοποίηση της κοινής οικονομικής πολιτικής. Αυτό υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλαντ», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου.

Ηδη χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης, λέγοντας ότι αυτός δεν ανταποκρίνεται με τα μέχρι τώρα ποσά στην αποστολή του και ότι «πρέπει να δώσουμε νέα πραγματική διάσταση στο ποσό αυτό».
 Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου θέλουν το ποσό ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης να αυξάνει και να φθάνει τα 1,5 τρισ. ευρώ έναντι 0,45 τρισ. που είναι σήμερα.


Ας δούμε και το σχόλιο του Ambrose Evans-Pritchard στην Telegraph, όπου σωστά αναφέρει ότι το μόνο που κερδίζουν με αυτή την κίνηση είναι να δίνουν περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, κτλ, ενώ επίσης σωστή είναι και η παρατήρηση του ότι η άνοδος της Γερμανίας συμβαίνει εις βάρος των "μικρών", τα οποία βυθίζει, καθώς δεν αντέχουν το ευρώ:


Let us assume for the sake of argument that Europe succeeds in containing the immediate EMU debt crisis, with help from Asia, and that Germany’s fractious coalition actually agrees to a bail-out fund big enough to make any difference.

What does this achieve, other than allowing banks to buy time by offloading liabilities onto European and Chinese taxpayers? 
 The 30pc gap in labour competitiveness that has built up between Germany and Club Med since the eurozone currencies were locked together in perpetuity will remain.

Greece, Portugal, Spain, and Ireland will stay trapped in structural depression through this year, and well into next, rotating from a liquidity crisis to a chronic political and social crisis that exposes the inability of elected governments to counter 1930s job wastage. Unemployment is 28pc in Andalucia, and 30pc in Cadiz.

There is an awful possibility – or probability -- that German über-growth will increase the pain for peripheral Europe before it offers a meaningful lifeline to Club Med through trade stimulus.

The central assumption of EU policy is that a rising economic tide will ultimately lift all boats. It is a fatal self-deception. A rising tide in Germany is precisely what risks shattering weaker vessels.


Σε μια κίνηση που μάλλον δύσκολα θα παιχτεί από τα κυρίαρχα ΜΜΕ (εδώ δε λένε άλλα κι άλλα, σιγά μην πουν αυτό. Ακόμα και όταν αποφασίζουν να πουν καμιά είδηση, λένε ό,τι τους συμφέρει, όπως τους συμφέρει), η Ιρλανδία τυπώνει πλέον μόνη της ευρώ από το πουθενά. Όπως αναφέρει η "Irish Times", ήρθε σε συμφωνία με την ΕΚΤ, και τυπώνει ευρώ, για να τα δώσει στις χρεωκοπημένες τράπεζες της, που υποφέρουν [και] αυτές από το ότι ο λαός είναι πλέον τόσο πολύ φτωχός, που αδυνατεί να ξεπληρώσει στεγαστικά και άλλα δάνεια, με συνέπεια οι τράπεζες να χρεωκοπούν:


ECB lending to banks in Ireland fell from €136.4bn in November to €132bn at the end of December, according to the figures released by the Irish Central Bank yesterday.

At the same time, the bank increased its emergency lending by €6.4bn, bringing the total it is owed to €51bn.

However, the figures also provide the latest evidence that responsibility for funding Ireland's broken banks is being pushed increasingly back on to Irish taxpayers. The loans are recorded by the Irish Central Bank under the heading "other assets".


Τι είναι όμως αυτά τα "other assets";


A spokesman for the ECB said the Irish Central Bank is itself creating the money it is lending to banks, not borrowing cash from the ECB to fund the payments. The ECB spokesman said the Irish Central Bank can create its own funds if it deems it appropriate, as long as the ECB is notified.

News that money is being created in Ireland will feed fears already voiced this week by ECB president Jean-Claude Trichet that inflation is a potential concern for the eurozone.



Τι λέει η ΕΚΤ;


A source at the ECB said the European bank is comfortable that the amounts involved are small enough not to be systemically significant. The ECB has been lending money to banks in Ireland at just 1pc, as long as the banks can put up acceptable collateral.

The volume of those loans surged from €95bn in August 2010 to €136.4bn in November





Το zerohedge, απ' όπου αλιεύσαμε και το άρθρο των Irish Times παρατηρεί πως η Ιρλανδία έχει τυπώσει περίπου 40 δις ευρώ μέχρι τώρα. Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι περίπου 160 δις. Άρα, η Ιρλανδία έχει τυπώσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της σε "φρέσκα' ευρώ, και παρόλα αυτά η ΕΚΤ καμώνεται ότι τάχα αυτό δεν είναι "συστηματικά σημαντικό" ("systemically significant").



Βέβαια, εμείς θα απαντάγαμε σε αυτό το σχόλιο πως για την Ιρλανδία αυτό το ποσό είναι όντως τεράστιο, και δείχνει το πόσο χρεωκοπημένες είναι οι τράπεζες της, όπως επίσης δείχνει το πόσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση και το κράτος της Ιρλανδίας, που καταδικάζει το λαό σε φτώχεια, ενώ για τις τράπεζες κάνει "τα αδύνατα δυνατά" για να τις σώσει, τυπώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ για χατήρι τους, και με τις "ευλογίες" της ΕΚΤ.



Το θέμα βέβαια δε θέλουν να πάρει μεγάλες διαστάσεις, διότι θα οδηγήσει σε "ντόμινο" - όλα τα κράτη αυτό θα θέλουν να κάνουν, και τότε τα ποσά θα γίνουν όντως τεράστια, και άρα "συστηματικά σημαντικά" όπως θα έλεγε και η ΕΚΤ. Προς το παρόν, τα 40 δις είναι κάτι που έστω και διστακτικά η ΕΚΤ το δέχεται, διότι για τα συνολικά δεδομένα της ευρωζώνης, όντως δεν είναι τεράστιο ποσό, και τέλος πάντων το προτιμά αυτό, παρά να χρεωκοπήσουν οι ιρλανδικές τράπεζες, δημιουργώντας ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων σε όλη την ευρωζώνη.




Στην Ελλάδα, "μια από τα ίδια", με νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η Fintch κατέταξε τα ομόλογα της Ελλάδας σε "junk". Η Ζέζα Ζήκου σχολιάζει στην "Καθημερινή":


Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας-μέλους της Ζώνης του Ευρώ θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα από αυτά των αναδυόμενων χωρών. Η χώρα βρίσκεται πλέον στην κατηγορία noinvestment grade -περισσότερο γνωστή ως κατηγορία «σκουπίδια» (junk bond’s)- και τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται τίτλοι με αυξημένο κίνδυνο αθέτησης (όπως ήδη αξιολογούνται από Moody’s και S&P).

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ζώνης του Ευρώ που υπέστη την ταπεινωτική μεταχείριση της υποβάθμισης στην κατηγορία των «junk bond’s». Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας υποβαθμίστηκε από ΒΒΒ- σε ΒΒ+ και με αρνητικές προοπτικές, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ήδη έχει θέσει σε καθεστώς επιτήρησης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Χωρίς να το ομολογεί κανείς... αλλά όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, η υποβάθμιση οφείλεται στην εκτίμηση πως παρά το πακέτο οικονομικής διάσωσης των Ε.Ε.-ΔΝΤ, δεν αίρεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της κήρυξης στάσης πληρωμών. Μετά την Ισλανδία, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., η οποία είδε την πιστοληπτική της αξιολόγηση να υποβαθμίζεται στην κατηγορία junk από τη Fitch Ratings, ύστερα από το πάγωμα της αποζημίωσης των ξένων επενδυτών της ιρλανδικής τράπεζας Icesave, ήρθε η σειρά της Ελλάδας.

Μοιραίως, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα, υποβαθμίζονται. Στην πράξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλήρως εξαρτημένο από τη χρηματοδότησή του στην αγορά κεφαλαίων του ευρώ, παγιδεύτηκε από την κρίση του χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία ουσιαστικά στη χρεοκοπία. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταρρέουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Επειδή στα βιβλία τους έχει αυξηθεί η περιεκτικότητα σε «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Επειδή οι ρυθμίσεις του ελληνικού Δημοσίου που παροτρύνουν την παύση πληρωμών ιδιωτών και μικρότερων επιχειρήσεων αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επειδή η φυγή των μεγάλων διεθνών μετόχων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ραγδαία. Και επειδή ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κλείσει τις γραμμές αναχρηματοδότησης γιατί φοβούνται την κατάπτωση των τιτλοποιημένων ελληνικών στεγαστικών δανείων.



Η "Ισοτιμία" αναφέρει ότι ξεκινά η αναδιάρθρωση του χρέους, που σκοπό έχει βέβαια να "απλώσει" χρονικά το χρέος, ώστε οι πιστωτές να πάρουν, έστω και καθυστέρηση, το μέγιστο δυνατό τόκο-άκοπο κέρδος από την Ελλάδα:


Ξεκινάει η αναδιάρθρωση του χρέους 

Από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του Δημοσίου θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει με καινούργιους τίτλους τα ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι προηγούμενοι φορείς.

Οι νέοι τίτλοι που θα εκδώσει το Δημόσιο θα κεφαλαιοποιούν τους τόκους και θα είναι μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Επίσης, χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της αγοράς θα είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογη συμφωνία προετοιμάζεται και για τους τίτλους που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Το ύψος αυτών των ομολόγων φτάνει τα 55,7 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική συμμετοχή έχουν και οι κυπριακές τράπεζες.

Η αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέους αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά από τις λήξεις ομολόγων που έχει τα επόμενα χρόνια. Περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διετία 2014 - 1015.

Τα ομόλογα που καλείται να αναχρηματοδοτήσει εκείνη την περίοδο το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 179 δισ. ευρώ. Μέγεθος το οποίο τρομάζει από τώρα τους επικεφαλής της πλατείας Συντάγματος, αφού μόνο οι δαπάνες για τόκους που καλείται να πληρώσει το 2014 η χώρας μας φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.



Επίσης:


«Είμαστε διατεθειμένοι - όπως έχουμε συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους - να εξετάσουμε ακόμη μία φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο. «Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους», πρόσθεσε ο υπουργός. Κατά τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις», αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι ότι «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα».

The Spanish government intends to pump as much as €80 billion ($107 billion) into its local banks, or cajas, in a bid to provide greater stability to the system

Μία αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στην Ισπανία για λόγους ρουτίνας, ενώ η συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο βοήθειας προς την χώρα δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος.


Στην Αγγλία, το χρέος της χώρας θα αναθεωρηθεί προς το πάνω κατά...1,5 τρισεκατομμύρια, λόγω των πακέτων σωτηρίας που δώθηκαν στις τράπεζες. Ποιος είπαμε πληρώνει; Α ναι, τα "κορόιδα", που τώρα "χρωστάνε" [και] αυτά και άρα "πρέπει" να πληρώσουν με μειώσεις μισθών, ωραρίων, συντάξεων, δικαιωμάτων, κτλ, κτλ, κτλ


Britain's public debt is set to soar from under £1 trillion to more than double that landmark figure when official figures are updated this month to take into account the impact of the banking bailout.




Η Κίνα για ακόμα μια φορά δηλώνει ότι δε θέλει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Άλλωστε, όταν κάτι πληθωρίζεται (υποτιμάται) διαρκώς και με μεγάλη μαλιστα ένταση (μιλάμε για τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων), τότε είναι προφανές ότι ΔΕΝ κάνει για αποταμίευση ("αποθεματικό νόμισμα"). Εξ ου και οι προτάσεις της Κίνας, για το SDR, εξ ου και οι αγορές που κάνει σε χρυσό, εξ ου και οι κινήσεις της για αναβάθμιση,έστω και σταδιακή, του γουάν, ώστε μια μέρα να γίνει αυτό "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", αντικατοπτρίζοντας σε νομισματικό επίπεδο την άνοδο της Κίνας:


Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο χαρακτήρισε το διεθνές νομισματικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο, ως «προϊόν του παρελθόντος» αλλά ανέφερε ότι θα χρειαστεί μία «αρκετά μακρά διαδικασία» για να γίνει διεθνές το νόμισμα της Κίνας. Ο Χου Τζιντάο, ο οποίος θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα, σημείωσε ακόμη ότι η ρευστότητα του αμερικανικού δολαρίου θα πρέπει να κρατηθεί σε ένα λογικό και σταθερό επίπεδο. αχαχαχαχαχ, αφού όλοι το βλέπουν, οι ΗΠΑ τυπώνουν διπλοβάρδιες Οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια μιας σπάνιας γραπτής συνέντευξής του στις αμερικανικές εφημερίδες The Wall Street Journal και Washington Post.

Μέχρι και μετρητές έχουν οι Αμερικάνοι, στους οποίους βέβαια μας υπενθυμίζουν ότι τάχα "μαζί τα φάγαμε", καθώς μετρά και το μερίδιο που έχουμε όλοι σε αυτό το χρέος, με ίσα μερίδια για όλους. Σε μερικά θέματα βλέπετε, υπάρχει..."ισότητα" (σε άλλα όχι, αλλά εντάξει, ας μην κολλάμε σε τέτοιες "μικρολεπτομέρειες μωρέ)

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έφθασε στα 14,02 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί σε 45.300 δολάρια για τον κάθε ένα από τα 310 εκατομμύρια των Αμερικανών πολιτών. Η κυβέρνηση δανείζεται 41 σεντς για κάθε 1 δολάριο που δαπανά.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει στο 100% του ΑΕΠ και έχει διπλασιαστεί την τελευταία εξαετία, περνώντας από τα 7,60 τρισ. δολάρια του 2005, όταν άρχιζε η δεύτερη θητεία του George Bush στα 10,60 τρισ. δολάρια όταν ανέλαβε ο Barak Obama στις 20 Ιανουαρίου του 2009.

Έχουμε βέβαια δρόμο μπροστά μας:

China has launched trading in its currency in the U.S. for the first time, an explicit endorsement by Beijing of the fast-growing market in the yuan and a significant step in the country's plan to foster global trading in its currency.

Έχουν τυπώσει τόσο πολύ νόμισμα (ιδίως δολάρια), τόσο πολύ "paper gold", τόσα πολλά "χρηματοπιστωτικά παράγωγα", κτλ, που πλέον ο χρυσός, που μένει σχετικά σταθερός σε ποσότητα, αντιπροσωπεύει μόνο το 0.8% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό το 0,85 όμως είναι και το λιγότερο "αεριτζίδικο", καθώς όλα τα ομόλογα, "τοξικά δάνεια", "παράγωγα" δεν αποπληρώνονται από τους φτωχούς εργάτες, ενώ τα δολάρια, κτλ τυπώνονται με τη σέσουλα, και αυτό οδηγεί σε ριζική υποτίμηση τους

We now live in a world where governments print worthless pieces of paper to buy other worthless pieces of paper that combined with worthless derivatives, finance assets whose values are totally dependent on all these worthless debt instruments. Thus most of these assets are also worth-less. 

So the world financial system is a house of cards where each instrument’s false value is artificially supported by another instrument’s false value. The fuse of the world financial market time bomb has been lit. There is no longer a question of IF it will happen but only WHEN and HOW. The world lives in blissful ignorance of this. Stockmarkets remain strong and investors worldwide have piled into government bonds in a perceived flight to safety. Due to a century of money creation (and in particular since the 1970s) by governments and by the fractal banking system, investors believe that stocks, bonds and property can only go up. Understanding risk and sound investment principles has not been necessary in these casino markets with guaranteed payouts for anyone who plays the game. Maximum leverage and derivatives have in the last 10-15 years driven markets to unfathomable risk levels, with massive rewards for the participants.

In the meantime central banks are cranking up the printing presses but as Bernanke recently said quantitative easing is an “inappropriate” description of what should be called “securities purchases”! Who is he kidding? What the Fed is buying has nothing to do with “securities”. There is no security whatsoever in the rubbish the Fed is purchasing. They are buying worthless pieces of paper with worthless pieces of paper. This is the Ponzi scheme of all Ponzi schemes.

Let us be very clear, this financial Shangri-La is now coming to an end. The financial system is broke, many western sovereign states are bankrupt and governments will continue to apply the only remedy they know which is issuing debt that will never ever be repaid with normal money.

Δεν υπάρχουν σχόλια: