Σελίδες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος

Η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008
Την έγκριση για συμπερίληψή της στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2009-2010 έλαβε χθες, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η Τουρκία, με το Ιράν να μένει… απ’ έξω.
Πιο συγκεκριμένα οι 5 χώρες που εγκρίθηκαν ως μη μόνιμα μέλη για το 2009-2010 είναι η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Ουγκάντα και το Μεξικό.
Η Ιαπωνία έλαβε τους 158 από τους 192 ψήφους της Γενικής Συνέλευσης, έναντι μόλις 32 του Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Οργανισμό, εξαιτίας της ανάπτυξης του πυρηνικού του προγράμματος.

Από την ευρωπαϊκή ήπειρο έλαβαν το «ναι» των ψηφοφόρων η Τουρκία και η Αυστρία, αφήνοντας εκτός την τρίτη «ευρωπαία» υποψήφια Ισλανδία, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 87 ψήφους.
Η διαδικασία που ακολουθείται από τον Οργανισμό είναι η εξής: Μία φορά το χρόνο η Γενική Συνέλευση πηγαίνει σε ψηφοφορία, για την εκλογή των 5 από τα 10 μη μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα 5 μόνιμα μέλη, που είναι «εφοδιασμένα» και με το δικαίωμα του βέτο, είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: