Σελίδες

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

H Ρωσία ακυρώνει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λη


H Ρωσία ακυρώνει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λη - Yπό αίρεση και ο South Stream;
12-05-2010 18:22:35
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Sergei Shmatko, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, "εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη  καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας". Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται ο δεύτερος! 
 Ανέφερε πως, αφού η Boυλγαρία ξεκαθαρίσει την στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά ωφέλη και περιβαλλοντική προστασία, θα εξεταστεί η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτό του Μπακού-Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται.
Αν και δεν είναι σαφές από τα λεγόμενα του S.Shmatko τι εννοεί λέγοντας "συγχώνευση", είναι πιθανό να έβαλε την ταφόπλακα στο πρόγραμμα που θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της χώρας μας.
Ρωσική πηγή ανέφερε στο defencenet.gr, ότι "Η βουλγαρική κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και η ελληνική τηρεί αλλοπρόσαλλη στάση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τουλάχιστον σε αυτή την μορφή, τελείωσε για εμάς. Θα δούμε τι θα γίνει με τον South Stream"!
Πρόκειται για μία "προαναγγελθείσα" από την Ρωσία απόφαση. Η Μόσχα θεωρεί Βουλγαρία και Ελλάδα "αδύναμους κρίκους" οι οποίοι εξαρτώνται πλέον ολοκληρωτικά από το "ατλαντικό μπλοκ".
Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία αποκτά το ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας ως διακομιστικός κόμβος μεταφοράς πετρελαίου προς τι αγορές τις δύσης. Παράλληλα, ο Μπακού-Τσεϊχάν που ως πρόγραμμα δεν κρίνονταν βιώσιμος, με την μεταφορά και Ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: