Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_5365.html
(αντιγραφή από το ΒΑΘΥ  ΚΟΚΚΙΝΟ)
Λεωνίδα Βατικιώτη - "Πριν"
Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και το πέπλο σιωπής του Ελληνικού Τύπου, η προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε κατέστησε το (απίθανο μέχρι πριν λίγους μήνες) ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού κάτι από παραπάνω βέβαιο. Οι όροι ωστόσο της συζητούμενης αναδιάρθρωσης θωρακίζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ξένων πιστωτών, αντίθετα με την επαναδιαπραγμάτευση-διαγραφή που ζητούν οι εργαζόμενοι.
Το ζήτημα της δυνατότητας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους τέθηκε σε εντελώς νέες βάσεις, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών κι ειδικότερα μετά την προσφυγή στον κατ' ευφημισμό μηχανισμό σωτηρίας ΔΝΤ - ΕΕ κι όχι μετά την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.Για να επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι ήταν προτιμότερο να πληρώναμε 6%, 7%, 8% ακόμη και μεγαλύτερα επιτόκια αντί της προσφυγής στο ΔΝΤ, να υπενθυμίσουμε ότι όσο διάστημα το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε αυτά τα απαράδεκτα και τοκογλυφικά επιτόκια δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας κάποια προβολή της επίδρασης του επαυξημένου κόστους στο δημόσιο χρέος που να προοιωνίζεται τη σημαντική του άνοδο. Αντίθετα με σήμερα! Το μνημόνιο συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, προβλέπει με κάθε επισημότητα ότι το δημόσιο χρέος τηςσταται, γιατί αν οι τοκογλύφοι κάνουν πάρτι με το χρέος στο 115% του ΑΕΠ, αν τυχόν και πάει στο 149% τότε θα κάνουν όργια. Ελλάδας στο τέλος του 2012 θα φθάσει το 149%. Μετά δηλαδή την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του θεσμού της διαιτησίας, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την επίλυση επιτέλους του προβλήματος της γενιάς των 700 ευρώ με τον εντελώς απροσδόκητο τρόπο της μετατροπής τους σε γενιά των 550 ευρώ, το δημόσιο χρέος θα έχει φθάσει σε επίπεδα απλώς μη διαχειρίσιμα. Τότε η δυνατότητα να βγει το ελληνικό Δημόσιο και να ζητήσει δανεικά από την αγορά (αυτό δεν ήταν επίσημα το ζητούμενο της δανειοδότησης με τα 110 δισ. και της θεραπείας - σοκ που ακολούθησε;) απλώς δεν θα υφίσταται. Μάλιστα, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το χρέος θα αυξηθεί πολύ παραπάνω από 149%, επειδή η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη (-4% για το τρέχον έτος και -2,5% το 2011 αναφέρεται στο μνημόνιο), επομένως το ΑΕΠ θα μειωθεί δραματικά κι έτσι το χρέος θα εκτοξευθεί. Τότε ο πρωθυπουργός θα ε'χει καταφέρει για μια ακόμη φορά το απίθανο: Από τα δύο κακά (ΔΝΤ ή χρεοκοπία;) να πετύχει και τα δύο!

Σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός θα επιβάλει την αναδιάρθρωση του με την ονομαστική του μείωση (το επονομαζόμενο κούρεμα) κι έναν διακανονισμό που θα μεταφέρει σε βάθος χρόνου την ωρίμανση του με απεχθείς όρους και με μοναδικό στόχο να μη χάσει όλα του τα χρήματα. Κάτι αντίστοιχο έγινε με τις βαριά υπερχρεωμένες φτωχές χώρες (ΗΙΡE) πριν δέκα περίπου χρόνια, που είδαν το χρέος τους να μειώνεται σε λογικά επίπεδα μόνο και μόνο για να αποπληρωθεί κι ως αντάλλαγμα αποδέχθηκαν υπερδεκαετή κι εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας. Το θέμα επομένως τίθεται από τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό ανεξαρτήτως της δικής μας θέλησης κι άμεσα, όχι στο απώτερο μέλλον. Ακόμη κι ο Economist στο προηγούμενο τεύχος του ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που θα περιλαμβάνει και τη ζημία τραπεζών που διατηρούν ελληνικά ομόλογα».Το ίδιο ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ. νεοφιλελεύθερος θεωρητικός των νομισματικών ενοποιήσεων κι ο αμερικάνος θεωρητικός Στιβ Χάνκε, σύμβουλος του Ρέιγκαν κι αρχιτέκτονας της δολαριοποίησης της Αργεντινής τη δεκαετία του '90.

Για τον μεν πρώτο, «ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους για ένα ή δύο ασθενή δημοσιονομικά μέλη της ευρωζώνης», ενώ για τον δεύτερο, «το θανατηφόρο σπιράλ της Ελλάδας θα καταλήξει ή σε αναδιάρθρωση χρέους ή σε ολοκληρωτική στάση πληρωμών».Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στους όρους, με τους οποίους θα γίνει η α-ναδιάρθρωση του χρέους. Η «αχίλλειος πτέρνα» του ελληνικού δημόσιου χρέους (κατά την έκφραση της Wall Street Journal στις 29 Απρίλη), το οποίο ανέρχεται περίπου στα 300 δισ. ευρώ, είναι ότι το 59% του βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών. Θεωρείται σίγουρο ότι αυτή η δομή θα αλλάξει άρδην κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εκμεταλλευτούν την περίοδο χάριτος που προσφέρει ο μηχανισμός ΔΝΤ - ΕΕ, με τους εγγυημένους όρους δανειοδότησης, για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά χαρτιάΆλλωστε, δεν θέλει και βαθιά γνώση για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο της ενεργοποίησης του μηχανισμού: Να κερδίσουν χρόνο οι ξένες τράπεζες που είναι βαριά εκτεθειμένες, έχοντας στο ενεργητικό τους υψηλής αξίας ελληνικά ομόλογα, και να περιορίσουν τις θέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το απίθανο, με πραγματικούς όρους, ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας κατέστη μαθηματικά βέβαιο για να σωθούν οι τραπεζίτες, χώρια του αδιαμφισβήτητου οφέλους της αστικής τάξης από την καταστρατήγηση των κοινωνικών κατακτήσεων. Ο χάρτης των επενδύσεων στα ελληνικά ομόλογα συμπληρώνεται από ένα ποσοστό της τάξης του 30% που βρίσκεται στα χέρια ελληνικών τραπεζών και εγχώριων ασφαλιστικών ταμείων. Ένα πρώτο, πρόχειρο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επομένως, που θα διαμορφωνόταν στα γραφεία του ΔΝΤ ή στο παράρτημα του στην πλατεία Συντάγματος ως βασική του παράμετρο θα είχε τη διαγραφή εκείνου του τμήματος το οποίο κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εγχώριες τράπεζες. Ενδεχόμενο που θα οδηγούσε τράπεζες και ταμεία στη χρεοκοπία (εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική για το εργατικό κίνημα μια και θα στερούσε όχι μόνο τις συντάξεις αλλά και τη δυνατότητα κρατικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος) μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν οι πιθανότητες να αποπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο τους ξένους πιστωτές του.

Το σενάριο της αναδιάρθρωσης δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας. Για την υλοποίηση του πιέζει αφόρητα ο ιμπεριαλισμός και εργάζεται εν κρύπτω το ελληνικό Δημόσιο που έχει προσλάβει κι εξειδικευμένο σύμβουλο. Το σημαντικότερο ερώτημα όμως, από τη σκοπιά των εργατικών κι ευρύτερων λαϊκών συμφερόντων, δεν αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους, αλλά την αναγκαιότητα. Κι εδώ η απάντηση πρέπει να είναι σαφώς αρνητική! Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι εδώ και καιρό ο ελέφαντας στο στενόχωρο δωμάτιο (ελέω θεσμοθετημένων φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου) των ελληνικών δημόσιων οικονομικών. Απομυζά τους δημόσιους πόρους και τα λεφτά των φορολογουμένων απαγορεύοντας την παροχή αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις και τις προσλήψεις δασκάλων, καθηγητών, νοσοκομειακών και γιατρών, που συνιστούν αδήριτη κοινωνική ανάγκη.

Προς επίρρωση: Ο φετινός προϋπολογισμός πρόβλεπε να δοθούν για πληρωμές τόκων 12,3 δισ. ευρώ, ενώ για συντάξεις 6,4 δισ. ευρώ. Οι τόκοι δηλαδή απορρόφησαν διπλάσια χρήματα από τις συντάξεις. Ενώ για χρεολύσια δόθηκαν 29 δισ. όταν για δαπάνες προσωπικού προβλέφθηκαν 26,5 δισ. Τα χρεολύσια επομένως ήταν περισσότερα από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η ίδια ακριβώς κατάσταση υπάρχει εδώ και χρόνια. Το 2009 για παράδειγμα τα χρεολύσια ανέρχονταν σε 29 δισ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις 25 δισ.  Η αναγκαιότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους πρωτίστως αμφισβητείται από τις σκοτεινές διαδρομές που διατρέχουν τα κρατικά ομόλογα, από τη στιγμή που τα εκδίδει οποιοδήποτε κράτος. Η συνεχής υποτίμηση της ονομαστικής τους αξίας κάθε φορά που αλλάζουν χέρι με σκοπό την εξασφάλιση του τόκου έχουν μετατρέψει το δημόσιο χρέος σε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα με αποτέλεσμα ακόμη κι από το επονομαζόμενο κούρεμα να μη δημιουργούνται πραγματικές απώλειες εισοδήματος, έστω κι αν υποτεθεί ότι θα μας ενδιέφερε η αξιοπιστία του εκδότη κι η διασφάλιση του εισοδήματος του κατόχου του.

Επομένως δεν πρόκειται καν για υποτίμηση. Εν προκειμένω η ονομαστική τιμή θα προσαρμοστεί στο επίπεδο της αγοραίας, που έχει διαμορφωθεί από τον πιο άγριο χορό τοκογλυφίας. Υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το αίτημα παραγραφής του εξωτερικού δημόσιου χρέους ή επαναδιαπραγμάτευσης του με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του (κάτι που στην πράξη θα κριθεί από τους ταξικούς συσχετισμούς) είναι νόμιμο. Αρκεί να σκεφτούμε πόσα δάνεια υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο φεσώνοντας τον ελληνικό λαό με δισεκατομμύρια για να αγοράσει με αυτά τα λεφτά κορβέτες που στάλθηκαν στον Περσικό Κόλπο υπστηρίζοντας τα αμερικανικά ιμπε-ριαλιστικά σχέδια ή πόσα εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να αγοραστεί το χαφιεδοσύστημα C41 που όχι μόνο δεν παραλήφθηκε ποτέ αλλά αποτέλεσε και όχημα μίζας προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι δικαι-ούνται να θέτουν ζήτημα παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους και επαναδιαπραγμάτευσης του, στο πλαίσιο μιας σειράς ακόμη μέτρων, που θα δίνουν διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων στη σοβούσα κρίση και ταυτόχρονα θα θέτουν σε αμφισβήτηση την αστική κυριαρχία. Η ίδια τους δε η πάλη θα εξασφαλίσει ότι οι όροι της επαναδιαπραγμάτευσης θα είναι προς όφελος τους κι όχι προς όφελος της Ντόι-τσεΜπανκ

Pro ZIONIST Greek Politicians.. (the names)



The following names have been given by a distinctive member of the Greek Israel community Zan Choen. Are the names of the Greek Politicians (by party) that have helped Israel .. when it was asked from them .. here they are :
23.9.09
Ζαν Κοέν
Η ιστοσελίδα στηρίζει τις υποψηφιότητες των παρακάτω υποψηφίων με αποκλειστικό κριτήριο την έμπρακτη  συμμετοχή τους στο αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού.
Η στήλη αναφέρει τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά και δεν συνηγορεί υπέρ του ενός/μιας ή του άλλου/ης υποψήφιου/ας.
 -----------------------------------------
The names in Greek >> 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ( right wing new Democracy party) 
Ζώης Χρήστος Νομός Λαρίσης
Καμμένος Παναγιώτης (Πάνος)   Β!  Αθήνας.
Κασσίμης Θεόδωρος   Β!  Αθήνας
Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) Α! Αθήνας
Νεράντζης Αναστάσιος  Β! Πειραιά
Παπαθανασίου Γιάννης Β! Αθήνας
Παναγιωτόπουλος Πάνος  Β! Αθήνας
Παυλόπουλος Προκόπης Α! Αθήνας
Φάνη Πάλλη Πετραλιά  Β! Αθήνας
Σαμαράς Αντώνιος Νομός Μεσσηνίας
Σπηλιοτόπουλος  Άρης Β! Αθήνας
Σταύρου Απόστολος Υπόλοιπο Αττικής
Χατζηδάκης Κωνσταντίνος Β! Αθήνας
 ΠΑΣΟΚ ( "socialist party PASOK") 
Αλευράς Αθανάσιος (Νάσος)  Α! Αθήνας
Βενιζέλος Ευάγγελος Α! Θεσσαλονίκης
Γιαννακά Σοφία Νομός  Αιτωλοακαρνανίας
Δαμανάκη Μαρία Β! Αθήνας
Ευθυμίου Πέτρος   Β! Αθήνας
Μπίστης Νίκος    Β! Αθήνας
 ΣΥΡΙΖΑ (floating to PASOK party) 
Κουβέλης Φώτης
--------------------
Το πλοίο των τρελών
ZAN KOEN
ΕκτύπωσηE-mail
Δευτέρα, 31 Μάιος 2010 09:15
Haaretz 30.5.10
Του 
Gideon Levy
Βεβαίως ο στολίσκος της ειρήνης δεν θα φέρει ειρήνη, ούτε καν θα καταφέρει να φθάσει στην ακτή της Γάζας. Το σχέδιο δράσης προβλέπει τον αναγκαστικό κατάπλου στο λιμάνι της Ασντόντ, αλλά και τον δικό μας κατάπλου στις ακτές της βλακείας και των εσφαλμένων ενεργειών.

"Μίνωας 2010"

The Greek Government of the "socialist" Mr Papandreou is committing joint military drills over Aegean and Ionian sea , to give to the Israel Air force the know how , how to neutralize of the Russian made S300 and TOR M1 owned by the Greek forces.. so the Israel will be able to raid IRAN
Fotos from the drill .. further down .

-------------------------------------
Ibrahim Mousavi, the media spokesman for Lebanon's Hezbollah resistance movement, condemned the attack and offered sympathy to the families of the killed aid workers. Meanwhile in Egypt, the opposition Muslim Brotherhood joined voice to slam the latest Israeli violence, urging President Hosni Mubarak to cut all Cairo-Tel Aviv ties. The movement also called on the Egyptian government to open the Rafah crossing. Palestine's democratically elected Premier Ismail Haniyeh called on all supporters of the Palestinian cause to stage massive protests against Israel's "act of piracy," urging the Arab world to take "practical measures" to permanently end the Israeli blockade of Gaza. At least 20 people were killed and 50 others injured when the Israeli navy stormed the Gaza Freedom Flotilla early on Monday. The convoy was intercepted in international waters, some 150km (90 miles) off the coast of Gaza. 
-------------------------------------------------
(τα κείμενα έχουν αντιγραφεί από ποστ του Defencenet.gr)
Μεγάλη αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεσημέρι της Τρίτης 25 Μαίου 2010 , στην περιοχή του Ιονίου αλλά και στο βόρειο Αιγαίο, με τη συμμετοχή σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ και της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Βασικός σχεδιασμός της άσκησης με την κωδική ονομασία "Μίνωας 2010", περιλαμβάνει όλες τις φάσεις του αεροπορικού αγώνα, όπως προσβολές στόχων με τηλεκατευθυνόμενα βλήματα από μεγάλη απόσταση αλλά και ανεφοδιασμό εν πτήση.
[...ο νυχτερινό σκέλος, τουλάχιστον στην περιοχή μας, έληξε στις 21:40 περίπου, πάλι με μαζική διέλευση αλλά σε μεγαλύτερο ύψος (1000 AGL) εκτός και αν κάποιος πέρασε χαμηλότερα και δεν τον πήραμε χαμπάρι... Πράγματι, πάντως, οι ημερήσιοι ελιγμοί πρέπει να έγιναν με επικουρική χρήση TFR (Terrain Following Radar) αλλά μάλλον πέταγαν και στο χέρι αν κρίνω από τη νευρικότητα των ελιγμών. Οι Έλληνες συνήθως "σέρνουν" τα F-16 και τα Α-7 πάρα πολύ χαμηλά αλλά ποτέ δεν πετούν νευρικά. Δεν ξέρω αν πέταξαν έτσι στο σύνολο της Πελοποννήσου αλλά πρέπει να καταπονήθηκαν εξαιρετικά χειριστές και αεροσκάφη! Έδιναν την εντύπωση οτι πραγματικά ήταν στην κορύφωση της μάχης με σκληρούς ελιγμούς αποφυγής σε κάθε χαμηλή διέλευση. Σίγουρα εκμεταλλέυτηκαν στο έπακρο το άγριο ανάγλυφο της περιοχής. Πέρασαν τρείς φορές πολύ χαμηλά και τρείς φορές πάνω από τα σύννεφα (2500-3500 AGL), την πρώτη φορά με κατεύθυνση βόρεια, μετά νότια κ.ο.κ. Σαφώς περισσότερη δραστηριότητα σε σχέση με την Glorious Spartan όπου απλά πέρασαν σε μεγάλο ύψος μαζικά προς την Κρανέα. Περιμένουμε να δούμε πότε θα περάσουν και τα CSAR ελικόπτερα! Δυστυχώς φωτό δεν έβγαλα σήμερα παρά κάποια μικρά βιντεάκια με μια φτηνή κάμερα σε μια διέλευση στα 500 πόδια..]

[...Σήμερα (Τετάρτη 26/5) πέρασαν πάνω από την Τρίπολη στις 10.55 και 11.02 πρώτα τα F15I ερχόμενα από Καλαμάτα και με πορεία βόρεια. Με περισσότερα στοιχεία στους κινητήρες, μάλλον σήμερα δεν τήρησαν το κάπως χαμηλό χθεσινό προφίλ και οι διελέυσεις ήταν στα 1000-1500 πόδια AGL. Μετά στις 11.12 μέχρι και τις 11.17 δύο F16I έκαναν διαδοχικές εικονικές προσβολές στο Α/Δ της Τρίπολης. Από αυτές τις προσβολές είναι και οι φωτογραφίες 1-13. Αν κρίνω από το προφίλ τους έκαναν εικονικές προσβολές με πυροβόλα και μη κατευθυνόμενες βόμβες με ευθείες βυθίσεις και ελάχιστους έως καθόλου ελιγμους απαγκίστρωσης. Ξαναφάνηκαν στην περιοχή βόρεια της Τρίπολης, στους ανατολικούς πρόποδες του Μαινάλου, στις 16.56 όπου τέσσερα F15I πέρασαν με κατεύθυνση νότια προς Τρίπολη, σε σχετικά μεγάλο ύψος, λίγο πάνω από την κορυφή της Οστρακίνας (1980μ.) (φωτό 21-27) με τα δύο τελευταία να κάνουν και δύο ανοιχτές αριστερές 360 (φωτό 30-31). Λίγο μετά στις 17.00 δύο F16I, σε ΠΟΛΥ χαμηλό ύψος (έχουμε δει όμως και Ελληνικά F16C Block 52M χαμηλότερα!), το πολύ 250 πόδια πάνω από το χωριό, με full military power (όχι ΑΒ), ανερχόμενα προς τις κορυφές και με τον Νο2 να κάνει αριστερο barrel roll γύρω από τον Νο1 (φωτό 32-33, δεν πρόλαβα τις πολύ χαμηλές λόγω αιφνιδιασμού!). Φτάνοντας στο ύψος των κορυφών έκαναν και οι δύο σκληρές αριστερές 360 (φωτό 28-29) και συνέχισαν ξανά νότια. Το βουητό στην περιοχή του Μαινάλου κράτησε για λίγη ώρα και στις 21.10 πέρασαν τρία ή τέσσερα F15I και δύο F16I στα 700-100 πόδια πάνω από την Τρίπολη με κατεύθυνση βόρεια.  Γενικά το απόγευμα, όπως φαίνεται και στις φωτό, κινήθηκαν σε πιο μάχιμο προφίλ. ειδικά τα F16I έδιναν την εντύπωση οτι εκτελούσαν ελιγμούς αερομαχίας, παρά το μικρό ύψος, κάτι που μόνο από Ελληνικά F16 έχουμε δεί στην περιοχή. Η εμφάνιση μόνο δύο F16I, και το πρωι και το απόγευμα, ίσως δίνει μια ιδέα για την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών (πληροφορίες λένε οτι ήρθαν πέντε F16I στην 115 Π.Μ.) και σίγουρα η όλη εκπαίδευση γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς μιας και σπάνια έχουμε πτήσεις μαχητικών τόσο συχνά μέσα σε μια μόνο ημέρα..]
FOTOS .. >> φωτό από τις ασκήσεις >>
-----------------------------------------------
Η κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τους συμμάχους της.
Να θυμηθεί κανείς ότι όταν ακόμα ζούσε ο Αραφατ , το τσο.....νι  που μας κυβερνά τον είχε καλέσει στο Συνέδριο του, ο αθεόφοβος υποκριτής.

Gaza aid flotilla attacked, 10 killed






http://garizo.blogspot.com/2010/05/2010.html
The Greek Government of the "socialist" Mr Papandreou is committing joint military drills over Aegean and Ionian sea , to give to the Israel Air force the know how , how to neutralize of the Russian made S300 and TOR M1 owned by the Greek forces.. so the Israel will be able to raid against IRAN.  Fotos from the drill .. further down .
Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων  στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10.Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.
Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινή στρατιώτες.
Gaza aid flotilla attacked, 10 killed
Israeli forces have attacked the international aid convoy Freedom Flotilla en route to the besieged Gaza Strip, killing at least 10 people and leaving more than 50 injured. 
The attack came on Monday morning after one of the six ships in the convoy was hit by Israeli navy forces before being stormed by commandos descending from helicopters. The interception reportedly took place in international waters, more than 150km (90 miles) off the coast of Gaza. Israel had earlier deployed warships and threatened to stop the flotilla from reaching the Palestinian territory where the war-ravaged residents were impatiently eying the arrival of the aid convoy. Israeli navy forces and helicopters have taken over the ships in the humanitarian aid convoy and are using force against those on board, a Press TV correspondent reported. 
Israeli soldiers have also reportedly detained activists accompanying the convoy. 
In Gaza, Palestine's democratically elected Prime Minister Ismail Haniyeh strongly condemned the attack on the flotilla and called on the international community to protect the aid mission. The convoy carries 10,000 tons of supplies and hundreds of politicians, activists and journalists. The flotilla was seeking to break Israel's crippling blockade of Gaza and deliver basic necessities to the impoverished Palestinians in the coastal enclave
---------------------------------------------------







The Israeli navy has stormed at least one of a convoy of ships carrying humanitarian aid to the Gaza strip, amid reports of casualties on board.
Organisers of the aid flotilla say 30 people were hurt in the confrontation. Israel has declined to comment.The interception reportedly took place in international waters, more than 150km (90 miles) off the coast of Gaza.The ships are carrying 10,000 tonnes of aid to the Gaza Strip in an effort to break an Israeli blockade.Turkish TV pictures taken on board the Turkish ship leading the flotilla show Israeli soldiers fighting to control passengers.The footage showed a number of people, apparently injured, lying on the ground. The sound of gunshots could be heard. It is not clear whether the fighting is ongoing.Al-Jazeera TV reported from the same ship that Israeli navy forces had fired and boarded the vessel, wounding the captain.The Al-Jazeera broadcast ended with a voice shouting in Hebrew, "Everybody shut up!".Some reports suggest two people were killed in the clashes.
"Provocation'




The six-ship flotilla left international waters off the coast of Cyprus on Sunday and was expected to arrive in Gaza later on Monday.Israel has said it would stop the boats, calling the campaign a "provocation intended to delegitimise Israel".An economic blockade was imposed by Israel after the Islamist movement Hamas took power in Gaza.Israel says it allows about 15,000 tones of humanitarian aid into Gaza every week.But the United Nations says this is less than a quarter of what is needed.Hamas, a militant palestinian group that controls the Gaza strip, has fired thousands of rockets into Israel over the past decade   http://www.localnews8.com/news/23737515/detail.html

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πάνο .. βράσε Ρύζι...


Ολη η συνέντευξη . >> εδώ <<
Η ΤΙΝΑ γεννήθηκε από τα σπλάχνα του νεοφιλελευθερισμού. Πέθανε, όπως υποστηρίζετε, με τη γέννηση των κινημάτων εναντίον της παγκοσμιοποίησης, την εποχή του Πόρτο Αλέγκρε. Στη βαθιά οικονομική κρίση των ημερών μας επιβεβαιώνεται ο θάνατός της;
 "Στο Πόρτο Αλέγκρε, το 2000, διακηρύχθηκε ότι 'Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός'. Είχε προηγηθεί το Σιάτλ, τον Δεκέμβριο του 1999. Ακολούθησε η Γένοβα, τον Ιούλιο του 2001. Άρχισε, όμως, και σειρά ελπιδοφόρων αλλαγών, σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, στη Λ. Αμερική. Από την άλλη, η οκταετία Μπους ήταν τραγωδία για τον κόσμο, αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν πάνω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, με αμερικανικό το 46% για τον 'πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'. Την ίδια ώρα, σε κίνδυνο βρίσκεται η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή, την οποία υφίστανται κυρίως οι φτωχοί, δεν είναι ταξικά ουδέτερη. Με τέτοιες επιλογές, η οικονομική κρίση κατέστη αναπόφευκτη. Ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική από τις ΗΠΑ, το 2008, αλλά είναι δομική κρίση του συστήματος. Κρίση που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ριζικών αλλαγών στις κοινωνίες και στον κόσμο με βάση τις ιδέες και τις αξίες της αριστεράς. Ήδη, σημειώνονται διεθνείς ανακατατάξεις, αυξάνεται η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν ποντάρουν πλέον τόσο στη G8 όσο στη G20, δηλαδή σ΄ έναν νέο συνεταιρισμό με τις 'αναδυόμενες' χώρες. Ναι, σήμερα μπορούμε να πούμε πιο εμφατικά: TINA IS DEAD".
 
* Ο Γ. Δραγασάκης στην παρουσίαση του βιβλίου σας υποστήριξε ότι ως άποψη η ΤΙΝΑ μπορεί να πέθανε, ωστόσο ως σύστημα και μηχανισμός ζει και βασιλεύει. Συμμερίζεστε την άποψή του;
 "Συμφωνώ ότι ο νεοφιλελευθερισμός παραμένει κυρίαρχος. Το ζούμε οδυνηρά από πρώτο χέρι, στη χώρα μας. Έχει, όμως, δεχθεί ισχυρά πλήγματα, όπως προανέφερα. Το 'αόρατο χέρι' της αγοράς έχει χάσει πολλούς υποστηρικτές, ακόμα και από δυνάμεις του κατεστημένου. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν την ανάγκη ριζικών αλλαγών στις κοινωνίες και στον κόσμο. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες για τις δυνάμεις της αριστεράς, για την ανάδειξη του διεθνισμού τους. Ο ΣΥΝ έχει προτείνει ένα 'Παγκόσμιο Φόρουμ της Αριστεράς', με πρωτοβουλία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρόταση υπάρχει και στις Θέσεις για το επικείμενο συνέδριό μας".

* Στον αντίποδα της ΤΙΝΑ, υποστηρίζετε, υπάρχει η ΤΙΑ. Υπάρχει όντως εναλλακτική λύση, πού και πώς αναζητείται;
 "Αν αφαιρέσουμε το 'Νο' από το 'There Is No Alternative', έχουμε το 'There Is Alternative', την 'ΤΙΑ'. Για μας, η ΤΙΑ είναι ο στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Όμως, δεν θα τη βρούμε σε κάποια εγχειρίδια, δεν έχουμε έτοιμο το 'καλούπι' για να την φτιάξουμε. Η οικοδόμησή της περνάει μέσα από πολλά μέτωπα, από πολύμορφους αγώνες, που είναι και εργαστήρια ιδεών και προγραμματικών προτάσεων. Να αναφέρω εδώ ότι το κεντρικό σύνθημα του δεύτερου συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το 2007, στην Πράγα, ήταν 'Building Alternatives' που σημαίνει 'Οικοδομώντας Εναλλακτικές'. Προχωρούμε μέσα από πολλές εναλλακτικές, που οικοδομούμε κάθε μέρα στο ευρωπαϊκό, στο εθνικό και στο τοπικό επίπεδο, μέσα στην κοινωνία και μαζί της. Ανοίγουμε τον δρόμο περπατώντας".

* Η αριστερά, όπως ιχνογραφείται σήμερα, έχει θέση σ' αυτή την εναλλακτική προοπτική ή μήπως πρέπει κι αυτή να επαναπροσδιοριστεί απέναντι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής;
 "Η αριστερά του 21ου αιώνα είναι υπό διαμόρφωση. Πρόκειται για μια αριστερά πολύμορφη, με αναφορά στις ιδέες του Μαρξ, που διαμορφώνει την ταυτότητά της συνθέτοντας τις αξίες του εργατικού κινήματος με εκείνες του φεμινισμού και της οικολογίας. Πολλά νέα σχήματα έχουν προκύψει από τη σύνθεση διαφόρων ρευμάτων της αριστεράς και πάνε πολύ καλά, όπως η Γερμανική Αριστερά, το Αριστερό Μπλόκο της Πορτογαλίας. Η νικηφόρα αριστερά της Λ. Αμερικής αγκαλιάζει ευρύ φάσμα δυνάμεων. Νέο θετικό στοιχείο, η δημιουργία, το 2004, του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με την ενεργητική συμβολή του ΣΥΝ, το οποίο διακήρυξε ότι 'μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη'. Με όσα προανέφερα, δεν λέω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση της αριστεράς. Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά, αλλά δεν είναι και μαύρα.

* Η ελληνική αριστερά «αντέχει» τις αναταράξεις της εποχής μας, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο;
 "Νομίζω πως ναι. Αντέχει, αλλά απέχει πολύ από το να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η ευρύτερη ελληνική αριστερά αποτελεί πολύ ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, αλλά έχει πολλά προβλήματα στο επίπεδο των οργανωμένων πολιτικών της εκφράσεων. Βαρύνεται η ηγεσία του ΚΚΕ για την απουσία κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο, που θα της επέτρεπε να αναδειχθεί όχι μόνο σε 'αντίπαλο δέος', αλλά και σε 'αντίπαλο δέον' στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές του ΔΝΤ και των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε. Παρά τα προβλήματά του, ο ΣΥΝ έχει προσφέρει πολλά ως δύναμη της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Η ενότητα δράσης της αριστεράς είναι στο DNA του και την κάνουμε πράξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την εσωστρέφεια και να ξαναμπεί σε ανοδική τροχιά, μακριά από πρακτικές και συμπεριφορές κάποιων που έχουν κάνει κύριο στόχο τους την κόντρα με τον ΣΥΝ, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Θέλουμε μια αριστερά των κοινωνικών αντιστάσεων, αλλά και των εναλλακτικών προτάσεων, των συλλογικών λειτουργιών και όχι των προσωπικών στρατηγικών, ικανή να δίνει αποτελεσματικά τη μάχη και στο πεδίο των ιδεών. Χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, μια 'ιντιφάντα' και στο πεδίο των αξιών. Προσβλέπω σ' ένα συνέδριο αυτοκριτικής, αλλά και εγρήγορσης και νέας πνοής. Τον λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΝ, ο 'κυρίαρχος λαός' του κόμματός μας".
----------------------------------------------------------------------------
Μετά από τόσες πρωτότυπες διαπιστώσεις και προτάσεις το μέλλον της Ανανεωτικής Αριστεράς διαφαίνεται λαμπρό..

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ευχάριστα νέα.....

Στελέχη του «Μετώπου» συναντήθηκαν με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην συζήτηση που επακολούθησε υπήρξε ταύτιση απόψεων σε μια σειρά ζητήματα. Όπως στο να προβληθεί το αίτημα για στάση πληρωμών και έξοδο απ’ το ευρώ, ενώ συζητήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει κοινή κάθοδος στις περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο –ακούστηκε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος η Νάντια Βαλαβάνη που ναι μεν πρόσκειται στο «Μέτωπο» αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- τότε το πλήγμα για τον Σύριζα θα είναι σημαντικό δεδομένου ότι μαζικές συνιστώσες του θα ακολουθήσουν το εγχείρημα του Αλαβάνου. Αρα ο ΣΥΝ εκτός βουλής.. άρα καληνύχτα στην Ανανεωτική ομάδα.. (ελπίζω  ότι ο Λαφαζάνης δεν θα έχει πρόβλημα με το νέο σχήμα..   μόνο που ο μικρός ισορροπιστής  θα πρέπει να βρει νέες ισορροπίες.. ) 
(clopy from http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_5131.html )

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Να η εφαρμογή του "Αναπτυξιακού" σας νόμου

Να η εφαρμογή του "Αναπτυξιακού" σας νόμου ..
Μεγάλη αλυσίδα Super Market , Ελληνικών συμφερόντων βρίσκεται στην φάση ξεσκαρταρίσματος του διαθέσιμου stock της . Ηδη οι πελάτες έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται ότι απλά ξεφορτώνεται το υπάρχον Stock και δεν ανανεώνει στα ράφια τα προϊόντα .. ακόμα και αυτά που φεύγουν άμεσα.... Λέγεται ότι πάνε για κλείσιμο αρκετά καταστήματα , (αν όχι όλα) και απλά περιμένει την ψήφιση του νέου νόμου για τις απολύσεις ώστε να ξεφορτωθεί το προσωπικό  με μικρότερο κόστος.. 
Να κύριοι σοσιαληστές του ΠΑΣΟΚ πoια θα είναι η εφαρμογή των κινήτρων σας για επενδύσεις.. 
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1176709

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ KAI ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 27-5-2-10

To γήπεδο ήταν γεμάτο .. μερικοί και στον αγωνιστικό χώρο.. επίσης πολλοί ΠΑΣΟΚτζήδες παρόντες.. 
Έκλυση σε όλους που αντιπαλέυουν την σημερινή πολιτικη, την πολιτική της ΕΕ και προσβλέπουν σε μια Σοσιαλιστική κοινωνία .. από τους γνήσιους αγωνιστές στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Αναρχικό χώρο, έκανε χθες ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ για συστράτευση σε ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
------------------------------------------
O Mohammed El Farra Δημαρχος Khan Yunis


Χρήστος Κατσούλας - ΚΟΕ


Ομιλία ΑΛΑΒΑΝΟΥ





i omilia tis Bolari 8a anevei sintoma
-----------------------------
ένα στο περίπου .. κείμενο "ξεπέτα" από την ΑΥΓΗ .. >> και εδω  η Ε  ( ας βγουν τα συμπεράσματα..) 
[.Την ανάγκη συγκρότησης ενός εναλλακτικού πολιτικού υποκειμένου υποστήριξε χθες ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ παράλληλα κάλεσε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ “που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα”, τον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο που καταδίκασε τη δολοφονική βία στη Marfin, να συμμετάσχουν στο “Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής”.


Μιλώντας στην εκδήλωση του “Μετώπου” στο Σπόρτιγκ με τίτλο “Αγώνας μέχρι τέλους”, μαζί με τον Χρ. Κατσούλα (ΚΟΕ) και τη Μ. Μπόλαρη (ΔΕΑ), ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αρχηγική εμφάνιση, ανέλυσε τις απόψεις του για τη συγκυρία, την οικονομική κρίση, τις δημοτικές εκλογές και την αριστερά. Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε το “Μέτωπο” ως “password για να βγούμε από την κρίση”, απέφυγε να επαναλάβει ευθέως τα περί εξόδου από την Ευρωζώνη και παύσης πληρωμών, είπε ωστόσο πως η έξοδος από το ευρώ “θα έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά και θετικές” και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει “την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη”. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι, αντί της Λατινικής Αμερικής, του Μεξικού και της Αργεντινής που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, “θα επιλέξουμε να γίνουμε Βολιβία του Μοράλες, Νικαράγουα του Ορτέγκα, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Κούβα του Κάστρο”. Αναφερόμενος σε όσους κάνουν λόγο για διασπαστική τακτική του “Μετώπου”, ισχυρίστηκε ότι “μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου”. Παράλληλα χαιρέτισε τη στάση των τριών κυβερνητικών βουλευτών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και στάθηκε ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές τονίζοντας τη σημασία της περιφέρειας της Αττικής και  χαρακτηρίζοντάς την “κρίσιμο κρίκο”. Πάντως, ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε μόνο μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "απευθυνόμαστε στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα. Ας του δώσουμε πάλι πνοή με τη δημοκρατική συγκρότηση, με το μετωπικό σχέδιο, με τις ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ψυχή του όμως είναι ζωντανή. Είναι η δική σας ψυχή". Ανάμεσα στις φράσεις του Αλ. Αλαβάνου ξεχώρισε πως πρέπει "να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα. Και μαζί και η συστημική αντίληψη ως απόμερου περίπτερου της αριστεράς που ούτε τσιγάρα δεν πουλάει".
 Να τσακιστούν οι μύθοι
Ο Χρ. Κατσούλας, (ΚΟΕ)  περιγράφοντας τον χαρακτήρα που θέλει να αποκτήσει το “Μέτωπο”, το παραλλήλισε με αυτόν του ΕΑΜ, λέγοντας ότι “ναι, χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΑΜ”, προσθέτοντας πως “στις νέες εποχές χρειάζονται νέες απαιτήσεις”. Αναφερόμενος στο “ποιοι χωράνε στο Μέτωπο”, σημείωσε τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που “μένουν ορφανές” από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, “δυνάμεις μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ” και “δυνάμεις έντιμες”. Όσον αφορά τα ζητήματα της συγκυρίας, ο Χρ. Κατσούλας υποστήριξε ότι “ζούμε σε εποχή όπου κι άλλοι μύθοι μπορούν να τσακιστούν”, χαρακτηρίζοντας μύθους το ότι “πρέπει να ξεχρεώσουμε το χρέος” και ότι “δεν μπορούμε χωρίς το ευρώ”.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από την αριστερή γραμμή
Η Μ. Μπόλαρη (ΔΕΑ) σημείωσε ότι η ίδρυση του “Μετώπου” λογοδοτεί στα ελλείμματα και τα κενά στον αγώνα για την ανατροπή του προγράμματος κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ και σε αυτό, όπως πρόσθεσε, βασίζεται και “η συμμετοχή της ΔΕΑ” στο εγχείρημα. Παράλληλα ανέφερε ότι “οι εργαζόμενοι και η αριστερά πρέπει να αποκηρύξουν το χρέος”. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως στο σχήμα “κάναμε μια κατάκτηση”, την ενότητα στη δράση, για να προσθέσει πως “αυτήν την κατάκτηση οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και να την επεκτείνουμε”. Επίσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν κινδυνεύει από όσους σηκώνουν το ζήτημα της αναγκαίας αριστερής γραμμής” και “απ' όσους απαιτούν δημοκρατική ανασυγκρότησή του”, αλλά από όσους ελπίζουν ακόμη στην κεντροαριστερά και απ' όσους αντιστέκονται στην υλοποίηση των αποφάσεων συγκρότησης οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Μ. Γλέζος, Π. Κοροβέσης, Κ. Βεργόπουλος, Γ. Αλαβάνος, Χρ. Καπάνταης, Γ. Αναγνωστόπουλος, Π. Κλαυδιανός, Ν. Μπελαβίλας, Κ. Μουτζούρης, Ν. Βαλαβάνη, Α. Θεοδόση, Β. Πιλάλης, Α. Μπαδογιάννης, Δ. Τσακνιάς, Κ. Θεοχάρη, Ελπ. Αλεβίζου, Κ. Παπαδιγενόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ αλ Φαρά και ο Αμερικάνος Αχμέτ Σόκιν. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες και από άλλες πόλεις, κάλυψε τις κερκίδες του Σπόρτιγκ
---------------------------------
Mία άποψη .. από "την σχολή κακών τεχνών.."  >>

[.. Η εκτίμηση είναι η εξής: Μετά από έναν  ενθουσιασμό μικρής διάρκειας, ο κόσμος της εργασίας γύρισε τη πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε για δυο λόγους: για να επιβιώσει κοινοβουλευτικά ο νεκροζώντανος ΣΥΝασπισμός, για να ανέβουν στην κοινοβουλευτική πολιτική σκηνή πολιτικές ομάδες, οργανώσεις και κόμματα που από μόνα τους δεν ήταν σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Ένιωσαν ότι έπεσαν θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης, εξαπάτησης. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη τύχη του ΣΥΝασπισμού: να φυτοζωεί περιορισμένος σε ένα 3-4% ή και να μην μπορέσει να υπάρξει κοινοβουλευτικά. Από όλους τους Κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο ωφελημένοι βγήκαν οι Κύριοι του ΣΥΝ και ειδικά της τάσης της Ανανεωτικής Αριστεράς ( βουλευτές, ευρωβουλευτές, κλπ). Οι συνιστώσες ρίχνουν την ευθύνη για το βάλτωμα στον ΣΥΝασπισμό και ειδικότερα στους Ανανεωτικούς. Αναρωτιούνται οι ανένταχτοι ψηφοφόροι: να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει βουλευτής 0 Παπαδημούλης και ο Κουβέλης; Μια καλή λύση για να επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η διαγραφή των Ανανεωτικών. Αλλά ο ΣΥΝ δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι σαν να παίρνει κάποιος ένα μαχαίρι και να κόβει το χέρι του. Έγινε λοιπόν η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝασπισμό. Και συγκροτήθηκε ο πυρήνας του: το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Οι Κύριοι του Μετώπου βρίσκονται σε αναμονή. Δεν φεύγουν διότι δεν θέλουν να χαρακτηρισθούν διασπαστές. Μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν να δοθεί η ευκαιρία.  Τι θα γίνει εάν το Μέτωπο αποχωρήσει και συγκροτηθεί σε κόμμα; Θα υπάρξουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις. Η πρώτη: θα το ακολουθήσουν και θα ενταχθούν σε αυτό κι άλλες συνιστώσες του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη: θα το ακολουθήσουν  και πολιτικές ομάδες που δρουν μέσα στον ΣΥΝασπισμό. Η τρίτη: ενδέχεται να ενταχθεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η τέταρτη: σε περίπτωση εκλογών, ο ΣΥΝασπισμός δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 3% κι αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους του. Σε αυτή τη περίπτωση, οι δυο τάσεις του Αριστερού ρεύματος θα αναγκασθούν να ενταχθούν κι αυτές. Αυτό θα σημάνει βέβαια την πλήρη διάλυση του ΣΥΝασπισμού...] 

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Λέρες - Εθνοπατέρες


Βαδίζοντας προς τις τελευταίες εκλογές, πριν ακόμα η νίκη διαφανεί ως σίγουρη, ο Γ. Παπανδρέου πήρε μέρος σ’ ένα «μυστικό δείπνο» στην Εκάλη, το οποίο διοργάνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Καραμούζης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» τότε, στο δείπνο, εκτός από τον οικοδεσπότη, παρακάθησαν εξέχοντες καπιταλιστές από ένα ευρύ φάσμα. Ο Βασιλάκης της Aegean, ο Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου (ΜΕΤΚΑ κ.λπ.), ο Παπαλεξόπουλος του «Τιτάνα», ο Σπανός της «Βιοϊατρικής», ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, ο Θεοδωρόπουλος της «Vivartia», ο Σκλαβενίτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο Γεράρδος του «Πλαισίου», ο μεγαλοξενοδόχος Διβάνης, ο Μπελλές του «Νηρέα», ο Καλλιτσάντσης της «Ελληνικής Τεχνοδομικής». Σ’ εκείνο το δείπνο δόθηκαν διαβεβαιώσεις, χτίστηκαν συμμαχίες, αναλήφθησαν δεσμεύσεις. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του Συγκροτήματος, κάποιοι καπιταλιστές αναμίχθηκαν ακόμα και στη συγγραφή του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
Την περασμένη Δευτέρα ο Παπανδρέου, συνοδευόμενος από το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο, οργάνωσε σύσκεψη με οκτώ «ομογενείς», εκπροσώπους πολυεθνικών ομίλων, προκειμένου να τους πείσει να μεσολαβήσουν για την προσέλκυση «επενδύσεων» στην Ελλάδα. Η σύγκληση της σύσκεψης δεν μπορούσε να κρατηθεί μυστική, όμως οι πόρτες της αίθουσας παρέμειναν επτασφράγιστες. Η σύνθεση των «ομογενών» παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Πάρης Μουράτογλου, στέλεχος της EDF - Energies Novvelles France. Είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο ενέργειας της Γαλλίας, ενώ το συγκεκριμένο τμήμα του ασχολείται με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο Γιάννης Αναγνωστάκης, γενικός διευθυντής της Jumeirah Emi-rates Towers, ξενοδοχειακού ομίλου με έδρα το Ντουμπάι. Ο Τζορτζ Σακελλάρης, στέλεχος της αμερικάνικης Ameresco, πολυεθνικής του κλάδου των βιοχημικών και βιογεννητικών υλικών. Ο Αντριου Λιβέρης, στέλεχος της περιβόητης Dow Chemicals των ΗΠΑ. Η Μαρία Λιβανός της General International Chamber of Commerce (Ελβετία). Ο Κρις Παπαχριστοφόρου της Global Opportunistic Investments (Βρετανία). Ο Μιχάλης Πάτσαλος της America’s Region, McKinsey & Company (ΗΠΑ). Και ο Ευάγγελος Σι- μούδης της Trident Capital (ΗΠΑ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τέσσερις τελευταίοι «πατριώτες», διότι δεν εκπροσωπούν κάποιον βιομηχανικό όμιλο, που ενδεχομένως να θέλει να κάνει κάποια επένδυση στην Ελλάδα, αλλά χρηματοπιστωτικούς ομίλους, που ψάχνουν ανά τον κόσμο «ευκαιρίες» για να τις «πουλήσουν» στους πελάτες τους που τους εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους. Πρόκειται, δηλαδή, για αρπακτικά του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, που εντοπίζουν κράτη ή επιχειρήσεις που έχουν ζόρια για ρευστό και σπεύδουν να αγοράσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε τιμές πολύ κάτω από την αξία τους. Αλλες φορές κρατούν τις επιχειρήσεις, άλλες φορές τις κλείνουν, άλλες τις «αναδιαρθρώνουν» και τις μεταπωλούν για να καρπωθούν υπεραξίες. Μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε τι συζητήθηκε στην κλειστή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Μπορεί η κυβερνητική ανακοίνωση να λέει τα καθιερωμένα περί ανάπτυξης (υποτίθεται ότι τα είπε ο Παπανδρέου), όμως όταν συζητάς με μανατζαραίους, το περιεχόμενο της συζήτησης είναι καθορισμένο. Εσύ πουλάς κι αυτοί αγοράζουν. Και βέβαια, όταν ξέρουν ότι εσύ καίγεσαι να πουλήσεις, δεν είναι κορόιδα ν’ αγοράσουν με τους δικούς σου όρους. Θ’ αγοράσουν –αν αγοράσουν– με τους δικούς τους όρους.   Το δωσιλογικό Μνημόνιο με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ  αναφέρει ρητά και τα ποσά που πρέπει να μαζέψει η κυβέρνηση από ιδιωτικοποιήσεις. Επομένως, θα πουλήσουν όσο-όσο και θα πουλήσουν ό,τι θα θελήσουν ν’ αγοράσουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Από την άλλη, όσοι θέλουν να κάνουν οποιασδήποτε μορφής επένδυση στην Ελλάδα, βάζουν όρους σε σχέση με το κράτος (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, απρόσκοπτη εξαγωγή κερδών κ.λπ.) και σε σχέση με τους εργαζόμενους. Ο Παπανδρέου είπε στους συνομιλητές του ότι στόχος του είναι «η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της ευκαιρίας». Αυτές οι λίγες λέξεις δίνουν με χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα. http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=2843&cat_id=19

Τι να τους πεις; Αφού έτσι κι αλλιώς απλώς παριστάνουν ότι κυβερνάνε, πότε με τα ψέματα του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου, πότε με την ανυπαρξία των υπόλοιπων, πότε με τα καραγκιοζιλίκια του Λοβέρδου. Τώρα η Τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ, θα τους κουβαλήσει και τους επιτηρητές ανά υπουργείο για να τελειώνουν και επισήμως τα προσχήματα.  Μόνο που όσοι τους ψήφισαν, αλλά και όλοι οι άλλοι, που θα υποστούμε αδιακρίτως τις αγριότητες, δεν θα ψάχνουμε να βρούμε τους επιτηρητές για να ζητήσουμε τον λογαριασμό. Αυτούς που υπέκλεψαν τη λαϊκή ψήφο για να μας οδηγήσουν στην τραγωδία θα αναζητήσουμε – και όσοι από εμάς κατάλαβαν νωρίς τι μας περιμένει και όσοι το ανακάλυψαν λίγο πιο αργά. Μόνο που το πράγμα είναι πολύ σοβαρό για να το πάρουμε στην πλάκα. Για καλοσκεφτείτε τι μας λέει το πρωτοσέλιδο του Ποντικιού. Ότι έρχονται να διοριστούν επιτηρητές σε πέντε συγκεκριμένα υπουργεία: 
1. Το Οικονομικών, το οποίο ελέγχει όλους τους λογαριασμούς του κράτους, όλα τα έσοδα και που αποτελεί το στρατηγείο όλων των περικοπών στις δαπάνες, αλλά και όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Πλην αυτών τις οποίες διαχειρίζονται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του με τα αλλεπάλληλα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού υπάρχει διαθέσιμο χρήμα – άγνωστης προς το παρόν σύνθεσης και προέλευσης.
2. Το Οικονομίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, ελέγχει όχι μόνο το ΕΣΠΑ και τη διαχείρισή του, αλλά και τα λιμάνια, που αποτελούν φιλέτα προς εκποίηση στο πλαίσιο του γενικού ξεπουλήματος της χώρας, το οποίο άλλωστε αποφάσισε χθες η κυβέρνηση.
3. Το Εργασίας, το οποίο, παρά τους ατέλειωτους καραγκιοζισμούς του Λοβέρδου, θα κατεδαφίσει τα πάντα σε επίπεδο εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος.
4. Το Υγείας, όπου, εκτός από τους δραστικούς περιορισμούς στα έξοδα – και όχι μόνο στα παρακυκλώματα των θεσμικών και παραθεσμικών απατεώνων – για την υγεία, θα πρέπει να περιμένουμε και τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τα επιχειρηματικά κοράκια που περιμένουν την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Και για όσους επ' αυτού έχουν αμφιβολίες, ας σημειωθεί ότι κάποιοι «πολυπράγμονες» επιχειρηματίες ήδη έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις και επιθυμίες τους στην κυβέρνηση περιμένοντας τον πυροβολισμό του αφέτη για να διεκδικήσουν την παραχώρηση κρατικών νοσοκομείων για δεκαετίες, ώστε να τα λειτουργήσουν με μοντέλο ιδιωτικής οικονομίας, όταν, πολύ σύντομα, θα επέλθει το βέβαιο «κραχ» στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Ήδη άλλωστε προμηθευτές έχουν αρχίσει το εμπάργκο εξ αιτίας μη καταβληθέντων χρεών.
 5. Το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου θα γίνει μεγάλο «πάρτι» ξεπουλήματος. Εκτός από τον ΟΣΕ και την επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», ήδη έχει αποφασιστεί η παραχώρηση των επίγειων υπηρεσιών 34 περιφερειακών αεροδρομίων – και έπεται μεγάλη συνέχεια.
----------------------------------------------------
Η «οικογενειακή» πολιτική
και ο «αρχιεπιτηρητής»

Ποια πολύ σημαντικά λείπουν από τη λίστα των υπό επιτήρηση υπουργείων στο εν λόγω πρωτοσέλιδο; Το Άμυνας και το Ενέργειας (και Περιβάλλοντος κ.λπ.). Μήπως όμως γι' αυτά δεν αρκεί ένας επιμέρους επίτροπος - επιτηρητής; Μήπως εκεί «κολλάει» ο «αρχιεπιτηρητής» που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να μας έρθει... «παρά τω πρωθυπουργώ» και μάλιστα με «υπερεξουσίες»; Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι:

1. Τα deal του υπουργείου Άμυνας προφανώς δεν είναι «αρμοδιότητας» ούτε του Βενιζέλου ούτε του Μπεγλίτη, οι οποίοι τούτη την περίοδο απλώς... συνυπουργεύουν ασχολούμενοι με τα δευτερεύοντα: πλακώνονται με τους στραταίους για τα όπλα και τα ανταλλακτικά που δεν αγοράζονται, κλείνουν περισσευούμενα στρατόπεδα, καλοπιάνουν τους πιλότους όταν τους κόβουν τα λεφτά τους και οσονούπω θα βάλουν τη φόρμα εργασίας για να γυαλίζουν τις αρβύλες του Μπασμπούγ, του Τούρκου αρχιστράτηγου. Οι εξοπλιστικές προμήθειες είναι αποφάσεις τις οποίες παίρνουν κυρίως οι πρωθυπουργοί, όταν βεβαίως πρωθυπουργεύουν... οι ίδιοι, καθώς οι εξοπλιστικές δαπάνες παραδοσιακά αποτελούν εργαλείο καλλιέργειας διπλωματικών σχέσεων. Ως εκ τούτου – και δεδομένου ότι οι επιτηρητές μας είναι οι ίδιοι που μας εξοπλίζουν – μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την έλευση του «αρχιεπιτηρητή» που θα εγκατασταθεί στο... Μαξίμου.

2. Οι συμφωνίες για την ενέργεια, όπως έχουμε δει με το προπαρασκευαστικό ταξιδάκι του πρωθυπουργικού αδελφού Νίκου Παπανδρέου στο Κατάρ τον Φεβρουάριο (μαζί με Κατσέλη και Παμπούκη), αλλά και τη συνάντηση στην Αθήνα του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Καταρινό ομόλογό του σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani στις αρχές Μαΐου (μνημόνια συνεργασίας για φυσικό αέριο και ΑΠΕ κ.λπ.), είναι επίσης υπόθεση των Παπανδρέου. Αν συνυπολογίσουμε και την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για το μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία κατά την επίσκεψη του Ερντογάν («η προώθηση των ΑΠΕ και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, οι οποίες συμφώνησαν να συσφίξουν τους δεσμούς τους σε τομείς όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ηλιακή, η αιολική ενέργεια, η ηλιακή θέρμανση και ψύξη κ.ά.»), τότε οι απορίες λιγοστεύουν.
 Θα λέγαμε ότι εκμηδενίζονται αν ληφθούν υπ’ όψιν οι βάσιμες επιδιώξεις της Τουρκίας για:
● Μερίδιο στον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό.
● Συνδιαχείριση και στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
● Αναβάθμιση του αγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν εις βάρος του – πριν από τις εκλογές – εγκαταλελειμμένου από τον Παπανδρέου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Ε, μια λοιπόν και η κυβέρνηση είναι υπέρ το δέον πρόθυμη για «διευθετήσεις» με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και προφανώς τον πρώτο και τελευταίο λόγο σ' αυτές τις υποθέσεις θα έχουν οι Αμερικανοί, βασίμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι και αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης από τον «αρχιεπιτηρητή», όταν μας προκύψει – αν και η ώρα του δεν φαίνεται να είναι μακριά...
 Κατόπιν όλων αυτών, ας επιστρέψουμε στο «ψάρεμα»: Ρε παλληκάρια, δεν κυβερνάτε που δεν κυβερνάτε, δεν πάτε να... ψαρέψετε; Άντε μπράβο!


Στήνει αντισυγκέντρωση η κυβέρνηση στο Λιμανι για το ZENITH..


Στήνει αντισυγκέντρωση η κυβέρνηση στο λιμανι για το "ZENITH"

 copy από>  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_2431.html

Η ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί ΕΝ) με ανακοίνωση της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού με αποτέλεσμα ίσως να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις την επόμενη Δευτέρα που έχουν κηρύξει απεργία οι ναυτεργάτες. Κι αυτό γιατί προβλέπετε ο κατάπλους του γνωστού κρουαζιερόπλοιου Zenith ενώ η πρόθεση των απεργών είναι να μην αποβιβαστεί κανένας επιβάτης. Απ’ την άλλη έμποροι της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν ότι θα συγκεντρωθούν στο τέρμιναλ των κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να «καλωσορίσουν» όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τουρίστες του Zenith και των άλλων πλοίων. Στόχος της απεργίας της Δευτέρας, απ’ ότι δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, είναι να ακινητοποιηθεί το Ζenith, ενώ για 24 ώρες δεν θα κινηθεί κανένα πλοίο της ακτοπλοΐας σε κανένα λιμάνι της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, το Zenith αν και φέρει κοινοτική σημαία (Μάλτας) είναι το χειρότερο πλοίο που καταπλέει σήμερα στον Πειραιά. Το πλήρωμά του απαρτίζεται από 26 εθνότητες, ενώ οι ναυτικοί γενικών καθηκόντων αμείβονται με 350 δολάρια τον μήνα, κάτω και από τα 560 δολάρια που ορίζει η διεθνής σύμβαση του ILO. H διοίκηση της ΠΝΟ ζήτησε για άλλη μία φορά να προσληφθούν Ελληνες ναυτικοί στο συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και σε κάθε πλοίο με ξένη σημαία που θα κάνει χρήση του ελληνικού καμποτάζ. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ δήλωσε πάντως ότι το καμποτάζ δεν πρέπει να αρθεί διότι αφορά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η ΠΝΟ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν, καθώς υπάρχει ζήτημα και με το ασφαλιστικό των ναυτικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις αν λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και όντως η κυβέρνηση στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό όπως καταγγέλει η ΠΕΜΕΝ μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν.
------------------------------------------
επίσης ..>> η ομιλία Αλαβάνου για ένα ευρύ μέτωπο ανατροπής

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 27-5-2-10