Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

από τον Αραφάτ .. στον Yiorgos και τους "φίλους" του ...



Κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση  CSAR «πρωινός άνεμος»  πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη στην αεροπορική βάσης της Ανδραβίδας.





Και κοινό Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ



Ο υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 5
Αθήνα
Με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ νωρίτερα είχε μεταβεί και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει κατά περίπτωση επιλεγεί.

Ο υπουργός στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου, τον ομόλογό του Αβ.Λίμπερμαν, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ,αλλά και την αρχηγό της αντιπολίτευσης (του κεντροαριστερού κόμματος Καντίμα) Τζίπι Λίβνι, συζήτησε αναλυτικά το Μεσανατολικό -στο πλέγμα των σχέσεων που διαμορφώνεται ανάμεσα στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ και που επηρεάζει τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Συνάντηση με Πέρες

Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

«Όταν ήμουν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών βρέθηκα αντιμέτωπος με το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού. Αναγκαστήκαμε τότε να λάβουμε δρακόντεια μέτρα και κάθε φορά που παίρναμε σκληρές αποφάσεις, ανέβαινε η δημοτικότητά μας, διότι ο κόσμος καταλάβαινε», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ισραήλ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Δανείστε μας αυτή τη συνταγή» του απάντησε ο κ. Δρούτσας και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα προωθώντας σκληρά μέτρα. «Είμαστε όμως στον σωστό δρόμο και η Ελλάδα, τελικά θα βγει από την κρίση πολύ πιο δυνατή», υπογράμμισε.

Επαφές με τους υπουργούς Εξωτειρκών και Άμυνας

Στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η ανταλλαγή δημοσιογραφικών αποστολών των δύο χωρών, αλλά και των διπλωματικών ακαδημιών των δύο ΥΠΕΞ.

Υπεγράφη επίσης συμφωνία που αφορά την αεροπλοία και ουσιαστικά απελευθερώνει (χωρίς τον καθορισμό «οροφής») τη δυνατότητα πτήσεων τσάρτερς από/προς το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε λύση σε οποιονδήποτε, ούτε ήρθαμε για να γίνουμε άλλος ένας μάγειρας στην κουζίνα» και συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του όλο το πλέγμα των σχέσεων που υφαίνεται ανάμεσα στη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Λίμπερμαν για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και συζήτησε με τον Ισραηλινό αξιωματούχο ιδιαίτερα το θέμα της λαθρομετανάστευσης - ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, κυρίως, όμως, την Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση, αλλά τελικά σε εξελίσσεται σε χώρα εγκατάστασης των λαθρομεταναστών.

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Εχούντ Μπαράκ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης, ο κ. Δρούτσας του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς είχαν πρόσφατα συναντηθεί στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεδομένου ότι ο κ. Μπαράκ είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Στις δημόσιες δηλώσεις υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν «ο νέος δρόμος διμερούς συνεργασίας» που προωθείται από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ ο κ. Δρούτσας παρατήρησε συμπληρωματικά ότι «αυτός ο δρόμος είναι πολύ παραγωγικός για την
ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: