Σελίδες

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ) "ΑΚΥΡΩΝΕΙ" ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ) "ΑΚΥΡΩΝΕΙ" ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!



ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!
Ως γνωστόν, προ τριμήνου, μια σειρά συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΤΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κλπ) είχαν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την Συνταγματικότητα του Μνημονίουκαι μέτρων που περιλαμβάνει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Η εισήγηση για την προσφυγή των παραπάνω οργανώσεων επί της αντισυνταγματικότητας του μνημονίου επρόκειτο να κατατεθεί την Παρασκευή 8/10/2010.   Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του τύπου (βλ Πρώτο Θέμα 3/10) η εισήγηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει ως αντισυνταγματικές, τουλάχιστον, τις περικοπές στους μισθούς και συντάξεις αλλά και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.   Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε το Μνημόνιο τινάζεται κυριολεκτικά στον «αέρα» αφού θα αμφισβητηθεί η «καρδιά» των μέτρων που περιέχει, πράγμα που θα προσλάβει σημαντικότατεςπολιτικές προεκτάσεις!   Να σημειώσουμε εδώ ότι σειρά οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών έχει προσφύγει, επίσης, στο ΣτΕ για να κριθούν ως αντισυνταγματικά τόσο το επικαιροποιημένο μνημόνιο όσο και ο νόμος για το ασφαλιστικό!   Αν οι εξελίξεις στο ΣτΕ αποβούν θετικές τότε είναι προφανές πως μπορεί να δοθεί μια μεγάλη ώθηση στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, αφού οι τελευταίοι γυρεύουν εναγωνίως μια ελπιδοφόρα προοπτική για να φουντώσουν!

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ !  Η Κυβέρνηση πανικόβλητη από τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο ΣτΕ σε βάρος του μνημονίου μεθοδεύει - και μάλλον έχει επιτύχει - την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 8 Οκτώβρη συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.   Η αναβολή της συζήτησης, έγινε κατόπιν της μεθοδευμένης «παράλειψης» του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων Υπουργείων, να αποστείλουν στο ΣτΕ τις θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου και άλλα συναφή έγγραφα. Όπως είναι εύλογο, αυτά τα έγγραφα είναι τυπικά απαραίτητα προκειμένου το ΣτΕ να συζητήσει και να εκδώσει απόφαση.   Προφανώς, δια της κωλυσιεργίας, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο» και φυσικά να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στους δικαστές του ΣτΕ.   Βέβαια όλη αυτή η εξέλιξη δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τη συνέντευξή τύπου που είχε παραχωρήσει στη ΔΕΘ, ο ίδιος Πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αναζητηθούν τρόποι να παρακαμφθεί το πνεύμα (αν όχι και το γράμμα) μιας πιθανής «αντιμνημονιακής» απόφασης του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την προσφυγή φορέων στο ΣτΕ κατά του μνημονίου ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει «πως η χρεοκοπία της χώρας είναι πολιτικό και όχι νομικό ζήτημα».Βλέπουμε λοιπόν, πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμη να κουρελιάσει ακόμα και συνταγματικούς θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να υπερασπιστεί το μνημόνιο...Ο ορισμός νέας ημερομηνίας συζήτησης μάλλον θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 8 Οκτώβρη.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: