Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣτΕ: Άκυρα τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές !!

Μη νόμιμες χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006.
Η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson , που ήταν προμηθευτής του λογισμικού της πρώτης, επειδή δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές. Με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο εταιρείες είναι άκυρα επειδή οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δε γίνονται δημόσια.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιτάσσει τον κανόνα της «δίκαιης δίκης» (άρθρΔημοσίευση ανάρτησηςο 6) και των επιταγών του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και του τρόπου λειτουργίας ανεξάρτητων Αρχών (άρθρα 19 και 101Α), ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που "θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής" είναι παράνομος. Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις "με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικούμενων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη". Ακόμη, ξαναέστειλε τις υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις για τις δύο εταιρείες.   (από www.enet.gr)
-----------------------------------------------------------------------
και για όσους δεν θυμούνται ....

H Nύχτα που δολοφονήθηκε ο Κώστας Τσαλικίδης, του Σεραφείμ Διαλυνά

Ξημερώματα Τετάρτης 9 Μαρτίου 2005, στην οδό Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.
Από το παταράκι του μπάνιου στο μικρό διαμέρισμα του Κώστα Τσαλικίδη, κατεβαίνει ένα σχοινί το οποίο είναι δεμένο στους σωλήνες του καλοριφέρ. Το σχοινί καταλήγει σε θηλιά, περασμένη στο λαιμό του 39χρονου στελέχους της Vodafone. Το σώμα του Κώστα Τσαλικίδη αιωρείται μερικά εκατοστά πάνω από το πάτωμα και μια καρέκλα είναι πεσμένη κάτω από τα πόδια του.
Η ώρα είναι 07:55. Το άψυχο σώμα του γιού της καθώς κρέμεται μπροστά στη πόρτα του μπάνιου, θα το αντικρύσει πρώτη η μητέρα του Γεωργία. Ο Κώστας, που ήταν πάντα συνεπής στην δουλειά του, εκείνη τη μέρα δεν είχε φύγει ακόμη από το διαμέρισμα και οι γονείς τον καλούσαν στο τηλέφωνο με τη σκέψη ότι τον είχε πάρει ο ύπνος. Ο πατέρας του Γιώργος, εργολάβος οικοδομών, υπέφερε από την αναπηρία του στο ένα του πόδι με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κίνησή του. Οι γονείς κατοικούσαν στον ίδιο όροφο με το γιο τους, σε διαφορετικά διαμερίσματα. Η μητέρα ήταν εκείνη που με το δικό της κλειδί, θα πήγαινε να ξυπνήσει τον Κώστα.
Η ώρα είναι 08:35, όταν φτάνει τυχαία στο διαμέρισμα ο αδελφός του Παναγιώτης. Εκείνος με μαχαίρι κόβει το σχοινί και τοποθετεί το άψυχο σώμα του αδελφού του στο κρεβάτι του υπνοδωματίου, όπου και τον φωτογράφισε. Στη συνέχεια τηλεφωνεί στο ΑΤ Κολωνού.
Στις 9.30-10 το πρωί της ίδιας μέρας, (σύμφωνα με την κατάθεσή του στις 10 Μαρτίου 2006), ενημερώνεται ο επικεφαλής της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Στο διαμέρισμα της οδού Ευκλείδου βρίσκεται ακόμη η Σήμανση και το ΕΚΑΒ.
Στο μεταξύ κανείς δεν φροντίζει ν απομονώσει το χώρο και να πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα. Ούτε καν από το πατάρι. Μέχρι σήμερα , Φεβρουάριος 2010!..
Οσο για την νεκροψία, αυτή γίνεται την επόμενη το βράδι, 10 Μαρτίου 2005, αντί της πάγιας τακτικής-παραλαβή νεκρών μέχρι 10 το πρωί για νεκροτομή την ίδια μέρα. (Στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής και κορυφαία στελέχη στο Μαξίμου ο Γιάννης Αγγέλου και ο Γιάννης Ανδριανός.)
Κανείς εως σήμερα δεν γνωρίζει την πραγματική ώρα του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Κι αυτό γιατί πουθενά δεν αναγράφεται- σε κανένα έγγραφο! Κανείς εκτός από τον δολοφόνο του.
ΟΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΥ, Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΩΡΙΜΟ ΑΝΔΡΑ
Στην οδό Ευκλείδου 18, στο διαμέρισμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το δυάρι που κατοικούσε ο Κώστας Τσαλικίδης, μένουν δυο φοιτήτριες, κορίτσια από την επαρχία που βρέθηκαν στην Αθήνα. Ένα πρωί καθώς έχουν κατέβει για ψώνια στο κέντρο της πόλης-συγκεκριμένα πήγαν ν αγοράσουν καλλυντικά από γνωστό κατάστημα, θα κάνουν μια γνωριμία λίγο ασυνήθιστη, για το μέρος. Ενας ώριμος άνδρας, αθλητικός και με κοντοκουρεμένο μαλλί, θα τις πλησιάσει. Τους πιάνει κουβέντα. Για κάποιο διάστημα, μιλάει μόνο με τη μία, καθώς η άλλη συνεχίζει να ψωνίζει.
Αργότερα και καθώς επιστρέφουν σπίτι τους, ανακαλύπτουν ότι έχουν χάσει τα κλειδιά τους. Πολύ μετά κι όταν ο Κώστας Τσαλικίδης του κάτω ορόφου, θα είχε φύγει από τη ζωή, οι φοιτήτριες βρίσκουν έντρομες μια βαλίτσα στο πατάρι του μπάνιου τους. Μια τεράστια βαλίτσα που δεν ανήκε σε καμία από τις δύο. Τα παταράκια στις παλιές πολυκατοικίες, όπως εκείνη που κατοικούσαν, χτιζόντουσαν με τον ίδιο τρόπο σ όλα τα διαμερίσματα. Οι σωληνώσεις ήταν παρόμοιες.
Οποιος είχε μπει στο διαμέρισμα των κοριτσιών γνώριζε ακριβώς πως ήταν και το πατάρι στο δυάρι του Κώστα Τσαλικίδη. Από πού περνούν οι σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Είχε σκόμη στη διάθεσή του και το κλειδί της κεντρικής εισόδου της μικρής πολυκατοικίας.
Το τι μπορεί να περιείχε η βαλίτσα που τοποθετήθηκε στο πατάρι τους, είναι ένα ερωτηματικό. Οπως επίσης και πως θα μπορούσε να χρησιμεύει στους δολοφόνους του νεαρού Τσαλικίδη.
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι οι τρείς ναυτικοί κόμποι που έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό του Κώστα Τσαλικίδη. Οι ναυτικοί κόμποι, απαιτούν ιδιαίτερη τεχνική και έμπειρο χέρι. Ο νεαρός Τσαλικίδης, δεν ήξερε να δένει παρά τους κόμπους στα κορδόνια των παπουτσιών του.
Οι φοιτήτριες –σύμφωνα με πληροφορίες-έχουν δώσει καταθέσεις και στη συνέχεια «εξαφανίσθηκαν» τρομαγμένες από το σπίτι του Κολωνού.
-«Εμείς ποτέ δεν είχαμε βαλίτσα στο πατάρι μας…», θα πουν στην οικογένεια του νεκρού Τσαλικίδη.
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ!
Ηταν γύρω στις 11 το βράδι της 8ης Μαρτίου, όταν ο Κώστας Τσαλικίδης πήγε στο φούρνο της γειτονιάς του. Είχε αδυναμία στις πάστες που έφτιαχνε ο φίλος του φούρναρης και αγόρασε τρεις. «Μ αρέσουν πολύ οι πάστες που φτιάχνεις…» έλεγε καθώς έβγαζε να τις πληρώσει.
«Δεν έμοιαζε με άνθρωπο που θ αυτοκτονούσε. Ανοίξαμε μια κουβεντούλα, ως συνήθως…» θα πει ο φούρναρης για τον πελάτη και φίλο του.
Ο Κώστας κρατώντας τις πάστες ανεβαίνει στο διαμέρισμα. Τα γεγονότα τον θέλουν να περνάει πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Όταν ένιωσε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν κατευθύνθηκε προς το κρεβάτι του. Το πώς ένας δολοφόνος θα εξουδετερώσει εντελώς την αντίσταση ενός ανθρώπου που κοιμάται, απαιτεί φαντασία αντίστοιχη μ εκείνη του τελευταίου διαρρήκτη. Ένα αναισθητικό σπρέυ αρκεί.
Το κοιμισμένο σώμα του νεαρού Τσαλικίδη οδηγείται από τους δολοφόνους του στην κρεμάλα με τους ναυτικούς κόμπους. Αφού τη περάσουν στο λαιμό ένας απ αυτούς τον «αγκαλιάζει» και κρέμεται μαζί του. Τα σημάδια στο λαιμό του νεκρού δεν δικαιολογούνται ούτε από το βάρος , ούτε από τη διάμετρο του σχοινιού.
Το γεγονός ότι επέλεξαν να τον κρεμάσουν έξω από το μπάνιο του, έχει την εξήγησή του. Ηθελαν να στείλουν «μήνυμα» σε όσους γνώριζαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Διαφορετικά ότι θα είχαν την ίδια τύχη: Θα τους περίμενε κι εκείνους «Το Μπάνιο της Αφροδίτης» …
------------------------------------------------------------

Για τις υποκλοπές αυτοκτόνησε ο Κ.Τσαλικίδης, σύμφωνα με το πόρισμα Διώτη

 Αθήνα - Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010  

O θάνατος του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη οφειλόταν, χωρίς αμφιβολία, σε αυτοκτονία. Το απονενοημένο διάβημα του υπαλλήλου της Vodafone συνδέεται άμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. Στον θάνατό του δεν υπήρξε εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου ατόμου. Ο αυτόχειρας είχε εκμυστηρευθεί σε οικείους του ότι θα κλείσει η εταιρεία, όπου εργαζόταν λόγω ενός μεγάλου σκανδάλου, ενώ τους μιλούσε για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που είχε δεχθεί από στελέχη της εταιρείας. Είχε πει μάλιστα ότι σχεδίαζε την αποχώρησή του από την εταιρεία, έξοδο την οποία χαρακτήριζε «ζήτημα ζωής και θανάτου». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Τσαλικίδης ήταν ο εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων της Vodafone και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία Εricsson. Αυτές είναι οι έξι βασικές διαπιστώσεις του 16σέλιδου απόρρητου πορίσματος του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη για τον θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, λίγο καιρό προτού δει το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με Το Βήμα, το πόρισμα του κ. Διώτη είναι το έγγραφο-κλειδί για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που επανέρχεται στο προσκήνιο. Κρατήθηκε μυστικό για τέσσερα χρόνια και τη δημοσιοποίησή του ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Στο έγγραφο παρατίθενται καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση και περιγράφονται με λεπτομέρειες οι τελευταίες κρίσιμες επικοινωνίες του υπαλλήλου με την εταιρεία.
Με βάση το πόρισμα Διώτη η οικογένεια Τσαλικίδη έκανε μήνυση στις 29 Ιανουαρίου 2010 στην τότε διοίκηση της Vodafone και θα ζητήσει την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σχετική επιστολή-έκκληση απέστειλε στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου η μητέρα του υπαλλήλου. Η οικογένεια αποδίδει τον θάνατο του υπαλλήλου σε δολοφονική ενέργεια. Υποστηρίζουν ότι «ο θάνατός του και η διαγραφή κρίσιμων στοιχείων από το παράνομο λογισμικό της Vodafone ήταν οι ενέργειες των υπευθύνων της εταιρείας για να καθαρίσουν το τοπίο και να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο πριν από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου των υποκλοπών». 
Τ ο πόρισμα του κ. Διώτη συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου 2006 και κύριο ζητούμενο ήταν μέσω της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου του Κ.Τσαλικίδη να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο 39χρονος υπάλληλος της Vodafone βρέθηκε απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005 στο διαμέρισμά του επί της οδού Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.


Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «στην από 9 Μαρτίου 2006 ένορκη κατάθεσή του ο ιατροδικαστής Γεώργιος Ντι Λέρνια επιβεβαιώνει την έκθεσή του και προσθέτει ότι το πτώμα δεν έφερε κανένα ίχνος πάλης ή άσκησης βίας και η συνολική εικόνα και τα ευρήματα συνηγορούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία». Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο τότε αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Στ.Σύρος - σχετική κατάθεση στις 6 Φεβρουαρίου 2006- ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών έπειτα από εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκη. Σημειώνεται ότι οι κκ. Διώτης και Σύρος είχαν στενή συνεργασία και στην υπόθεση εξάρθρωσης της 17Ν. 
Στο πόρισμά του ο κ. Διώτης επισημαίνει ότι «ο απαγχονισμός όπως τελέστηκε δείχνει πως προηγήθηκε ακριβής μελέτη του εγχειρήματος, δεδομένου ότι το σχοινί προσδέθηκε στους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που βρίσκονται σε πατάρι πάνω από το λουτρό του διαμερίσματος. Είναι προφανές ότι τυχαίος επισκέπτης του διαμερίσματος δεν μπορεί να γνώριζε την ύπαρξη των σωλήνων αυτών».

Σημειώνεται ακόμη ότι η μνηστή του Κ.Τσαλικίδη κατέθεσε πως «μερικές ημέρες μετά τον θάνατό του η μητέρα του της είπε ότι το σχοινί με το οποίο απαγχονίστηκε το είχε αγοράσει ο ίδιος μία εβδομάδα πριν προκειμένου να συσκευάσει δίσκους βινυλίου από τη συλλογή του». Στη συνέχεια εκφράζεται η ισχυρή αμφιβολία για το αν το σχοινί αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον λόγο.
Στις κινήσεις του Κ.Τσαλικίδη λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του εστιάζει ακόμη το ενδιαφέρον του ο κ. Διώτης. Όπως αναφέρει, «εκμυστηρεύθηκε στη μνηστή του ότι υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία Vodafone και της ζήτησε να ορκιστεί ότι δεν θα το έλεγε σε κανέναν, καθώς και ότι γι΄ αυτόν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να φύγει από την εταιρεία».
Μνημονεύεται ακόμη ότι σε σημειώσεις του Κ.Τσαλικίδη είχε βρεθεί με κόκκινα γράμματα η λέξη «αυτοκτονία». Επιπλέον, στην έρευνά του ο κ. Διώτης εξηγεί πώς από το κινητό του Κ.Τσαλικίδη υπήρξε κλήση του τετραψήφιου αριθμού 1898 μετά τον θάνατό του. Εξαιτίας αυτού του συμβάντος οι συγγενείς του υπαλλήλου έκαναν λόγο για παρουσία άλλου ατόμου στο διαμέρισμα.
Ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι η κλήση αυτή πραγματοποιείται αυτομάτως και αφορά εκτροπή στο φωνητικό ταχυδρομείο του κινητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: