Σελίδες

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΙΚΑ - με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα

Σοκ έχει προκαλέσει επίσημο έγγραφο του ΙΚΑ, που βγήκε στην δημοσιότητα, και το οποίο αναφέρει ότι λόγω κόστους καλύτερα να γίνει ακρωτηριασμός σε διαβητικό ασθενή παρά να του χορηγήσουν τα ειδικά παπούτσια. Είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό που δεν θα περίμενε να δει κάποιος από μία, ουσιαστικά, δημόσια υπηρεσία. 'Ανθρωποι που πληρώνουν το ΙΚΑ για να τους προσφέρει ιατρική βοήθεια, δεν μπορούν, πλέον, να απαιτούν τίποτα λόγω… υψηλού κόστους. Σύμφωνα λοιπόν με το ίδρυμα, θα ήταν πιο… οικονομικό να ακρωτηριαστεί ένας διαβητικός ασθενής, παρά να του χορηγηθούν ειδικά παπούτσια να οποία βοηθούν στο να πάρει παράταση ένας πιθανός ακρωτηριασμός.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει:
«Η έκτακτη ειδική επιτροπή της διοίκησης, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα».

«Η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 10.000 ασθενείς»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθ. Καρούνου, τα στοιχεία που δίνει το ΙΚΑ φανερώνουν εγκληματική άγνοια. “Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και κατά 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων: Της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς”
Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/10/blog-post_7327.html#ixzz121dmpIdY

Δεν υπάρχουν σχόλια: